Melanom i øjet: Symptomer og årsager

Melanom i øjet er en kronisk sygdom, der rammer øjet. Selv om det kan gå ubemærket hen i de tidlige stadier, kan det med tiden føre til synsproblemer og blindhed. Få mere at vide her.
Melanom i øjet: Symptomer og årsager
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Et melanom i øjet er et sundhedsproblem, der kan påvirke vores øjne. Melanom er en type kræft, der stammer fra celler, melanocytter, som er ansvarlige for at producere det pigment, der giver farve til hud, øjne og hår.

Hvordan udvikler denne type kræft sig, hvordan kan lægerne opdage den, og hvad er de mest karakteristiske symptomer? Alt dette samt andre interessante fakta fortæller vi dig i denne artikel!

Hvad er et melanom i øjet?

Okulært melanom er, som navnet antyder, en type melanom, der rammer øjet.

Øjet har mange dele, så denne form for melanom og dens navn afhænger af det område af øjet, der er ramt.

Når et okulært melanom rammer uvea, det lag i øjet, der er ansvarlig for blodtransporten i dette organ, er der tale om uveal melanom. Sidstnævnte udgør 85 % af alle tilfælde af okulært melanom i verden og rammer ca. 6 personer pr. million indbyggere om året.

Årsager til et melanom i øjet

I dag er de mekanismer, der fører til et melanom i øjet, ikke helt klarlagt. Der er dog risikofaktorer, som specialister forbinder med udviklingen af denne sygdom. Vi kan fremhæve følgende:

  • Hudfarve (98 % af tilfældene forekommer hos personer med lys hud).
  • Den lyse farve af iris (forbundet med genmutationer, der prædisponerer for nogle typer melanom).
  • Tilstedeværelsen af atypiske modermærker på huden.

Specialister mener også, at høj alder (over 70 år) spiller en vigtig rolle for forekomsten af denne sygdom. På den anden side synes nogle sygdomme at have en relation til dette sundhedsproblem:

  • Oculodermal melanocytose.
  • Neurofibromatose type 1.
  • Li-Fraumeni syndrom.
  • Melanom i en anden del af kroppen (risiko for metastase til øjeæblet).
Mand bliver tjekket på grund af et melanom i øjet
I mange tilfælde forekommer et melanom i øjet uden symptomer. Derfor opdager lægerne det ofte ved undersøgelser på grund af mistanke om et okulært problem.

Symptomer og diagnose

Det er vanskeligt at opstille en standard for de symptomer, der forekommer i forbindelse med dette sundhedsproblem. Præsentationen af symptomerne varierer afhængigt af placeringen af den okulære læsion.

Faktisk er det mest almindeligt, at de berørte personer slet ikke har nogen symptomer. Det betyder, at vi skal være meget opmærksomme på vores visuelle sundhed.

Når der opstår symptomer, er de normalt relateret til, at det påvirker nethinden og forårsager tab af synet, lys- eller blinksyn og synsfeltdefekter.

Et melanom i øjet forårsager ingen smerter, medmindre det spreder sig til de strukturer, der omgiver øjet. Det øger trykket inde i øjet eller forårsager betændelse.

Da symptomerne er ret upræcise, er diagnosen af et okulært melanom normalt tilfældig. Det betyder, at specialister ofte opdager det under rutinemæssige øjenundersøgelser eller ved besøg hos øjenlægen under mistanke om en øjensygdom.

Når specialister har mistanke om et melanom i øjet, stilles diagnosen normalt ved hjælp af okulær ultralyd, som bekræfter sygdommen i 95 % af tilfældene.

Få mere at vide: 5 midler mod tørre øjne

Behandling

Tidligere behandlede lægerne et melanom i øjet ved at fjerne øjet hos den ramte person. I dag anvendes denne behandling ikke længere takket være fremskridt inden for onkologiske behandlinger.

Strålebehandling og målrettet kemoterapi gør det muligt at bevare øjeæblet i 90 % af tilfældene. Høj stråling kan dog forårsage skade eller tab af synet på grund af involvering af nethinden og synsnerven.

Fotodynamisk terapi kan måske løse disse problemer, men det er endnu ikke alment accepteret på grund af manglende understøttende data.

Læge undersøger et øje

Andre organers involvering og overlevelse

En af de største bekymringer for personer, der er ramt af et melanom i øjet efter helbredelse, er sandsynligheden for, at kræften dukker op andre steder i kroppen.

Ifølge en undersøgelse, der blev fremlagt i 2009, blev 25-33 % af patienterne med dette sundhedsproblem diagnosticeret med metastatisk kræft inden for 10 år. Leveren er det organ, der er mest påvirket af metastaser i disse tilfælde.

Mens nogle eksperter går ind for rutinemæssige undersøgelser hver 4. til 6. måned med henblik på tidlig påvisning af metastaser, mener andre, at denne foranstaltning ikke har nogen effekt. Nogle undersøgelser tyder på, at tidlig påvisning af metastaserende kræft ikke er forbundet med forbedret patientoverlevelse.

Sammenfattende har patienter med et melanom i øjet en relativt god overlevelsesrate på 70-80 % 5 år efter diagnosen.

Det kan interessere dig ...
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?

Okulære melanomer kendes også som fregner i øjnene. Som regel er de helt ufarlige, men det kan betale sig at være opmærksom på dem.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.