De mest almindelige årsager til følelsesløshed i venstre arm

Det kan være ret foruroligende at have en følelsesløs venstre arm eller opleve en ubehagelig fornemmelse i den. Medicin forbinder det ofte med at have et hjerteinfarkt. Der er dog mange andre årsager.
De mest almindelige årsager til følelsesløshed i venstre arm
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Følelsesløshed i venstre arm er en unormal fornemmelse, der kan ske på et tidspunkt i dit liv. Det er et symptom, som mange finder foruroligende, da vi har tendens til at forbinde det med muligheden for et hjerteanfald.

Følelsesløshed i den ene eller begge arme er faktisk en ret almindelig fornemmelse og kan skyldes flere faktorer. Faktisk kunne det være relateret til hjertekarsystemet. Så vær opmærksom på det, da det kan kræve en tur til skadestuen.

Ting, man bør passe på, inkluderer tilstedeværelsen af andre symptomer ud over følelsesløshed, såsom nakkesmerter, brystsmerter, angst, opkastning og så videre. Vær også opmærksom på, om smerten øges med fysisk aktivitet, eller hvis den opstår, efter at du har siddet længe i en ubehagelig stilling.

Hvad kan være årsagen til følelsesløshed i venstre arm? I betragtning af hvor almindeligt det er, vil vi beskrive nogle af dets mulige årsager samt nogle tips til, hvad man skal gøre ved det. Husk, at dette kun er en retningslinje, og det er vigtigt at konsultere en læge hurtigst muligt.

De mulige årsager til følelsesløshed i venstre arm

En følelsesløs venstre arm kan både skyldes årsager, der er relateret til hjertet, og nogle, der ikke er. Derfor er det vigtigt at lære at genkende forskellen mellem den ene og den anden. Faktisk er dette afgørende, når man søger lægehjælp.

Hjerterelateret årsag

Koronar hjertesygdom er ofte en årsag til følelsesløshed i venstre arm. Det kan endda manifestere sig i begge arme eller i hænderne. Ud over dette kan patienter føle:

Disse symptomer kan skyldes fysisk anstrengelse, stress eller udsættelse for kulde. Generelt vil smerten vare i et par minutter (to til fem minutter) og kan aftage, når den udløsende stimulus forsvinder.

Det sker dog ikke altid på denne måde og kan også forekomme under hvile. Tilsvarende er det muligt at opleve andre symptomer såsom:

 • En fornemmelse af forestående død.
 • Angst.
 • Sved.
 • Kvalme og opkast.
 • Mavesmerter.
 • Rystende.
 • Stakåndet.
 • Besvimelse.

Gå til din nærmeste skadestue eller ring efter en ambulance for øjeblikkelig lægehjælp, hvis du har mistanke om et hjerteanfald. Husk, at jo hurtigere du tager dig af situationen, jo bedre er prognosen.

En kvinde med smerter i brystet

Ikke hjerterelateret oprindelse

Slidgigt er en almindelig degenerativ tilstand i livmoderhalsen. Det sker normalt efter 40 års alderen og forværres med alderen. Faktisk har mange over 60 år det.

Til dags dato ved vi, at faktorer som rygning, overdreven løft eller dårlig kropsholdning kan forværre det. Det manifesterer sig ofte som nakke- og skuldersmerte, hovedpine og smerter i nakkeområdet. Desuden kan det føre til begrænset bevægelse.

Denne form for smerte kan forekomme eller forværres ved visse aktiviteter eller hovedbevægelser. Muskelsvaghed er også almindelig. Bemærk, at nogle patienter ikke oplever smerter eller følelsesløshed i armene på trods af tegn på slidgigt i livmoderen i billeddannende studier.

Det vil være vigtigt at vurdere, om følelsesløsheden er forbundet med smerte (især i nakke- og hovedområdet og under hvilke omstændigheder det opstår) for at lede diagnosen. Det sundhedspersonalet vil også forhøre sig om eventuelle ulykker eller kvæstelser, der tidligere har fundet sted.

Den fysiske undersøgelse vil være orienterende. Imidlertid vil lægen sandsynligvis anmode om billeddannende undersøgelser for enten at bekræfte eller udelukke tilstedeværelsen af slidgigt.

Generelt bruger de en konservativ behandling, der inkluderer smertestillende, fysioterapi (øvelser, selvmassage og udstrækning), ændringer i kropsholdning osv. Sjældent vil det kræve invasive behandlinger.

En kvinde, der masserer håndleddet

Andre årsager til følelsesløshed i venstre arm, der ikke er relateret til hjertet

Husk, at følelsesløshed vil være på den berørte side, hvis årsagen ikke er hjerterelateret (slidgigt, tennisalbue osv.). Således kunne det være på venstre eller højre side eller begge dele.

Som det ofte sker, kan symptomerne manifestere sig atypisk og føre til diagnostisk tvivl om, at en medicinsk konsultation vil være nødvendig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, ed. panamericana.
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, ed. Mac Graw Hill. Ed. 19.
 • Johnson K, Ghassemzadeh S. Chest Pain. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470557/
 • Iwanami, A., & Toyama, Y. (2014). [Cervical spondylosis]. Nihon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine, 72(10), 1755–1760. https://doi.org/10.1097/00001433-199304000-00007

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.