Hjælper yoga mod slidgigt?

Yoga er en træningsform, der bidrager med adskillige fordele for dem, der praktiserer det. Men hjælper det mod slidgigt? Få svaret i denne artikel!
Hjælper yoga mod slidgigt?

Sidste ændring: 25 august, 2022

De beviste fordele ved yoga er mange og forskelligartede – alt fra at opretholde en korrekt kropsholdning til at hjælpe os med at håndtere dagligt stress og adskillige sygdomme. Med det i tankerne kan yoga mod slidgigt være meget gavnligt.

I denne artikel vil vi kigge på symptomerne på denne sygdom såvel som nogle simple øvelser, du kan lave derhjemme. Yoga er en ældgammel træningsform, der stammer fra Indien, og det anses mere for at være en livsstil end en sportsgren eller fysisk aktivitet.

Hvad er slidgigt?

Slidgigt kan forårsage smerter i området såvel som betændelse og stivhed blandt andre symptomer. 

Slidgigt er en kronisk sygdom, som oftest opstår hos folk over 60 år, men det kan opstå hos folk i enhver alder og primært voksne. 

Denne sygdom påvirker bevægesystemet og påvirker i særdeleshed leddenes sundhed. De mest almindelige symptomer på slidgigt er:

 • Smerter, når man laver bevægelser.
 • Ømhed i området.
 • Hævelse og stivhed.
 • Tab af fleksibilitet.
 • Synovitis.
 • Deformitet.
 • Inflammation.
 • Osteofytter.

Der er adskillige risikofaktorer, som eksperter associerer med slidgigt, såsom alder, køn (kvinder er mere tilbøjelige), fedme, skader, stress eller overanstrengelse (i sport og arbejdsaktiviteter) såvel som genetiske faktorer og nogle metaboliske sygdomme. Det gælder for eksempel hæmokromatose.

Slidgigt er en sygdom, der udvikler sig langsomt og progressivt og påvirker livskvaliteten hos dem, der lider af det. Indtil nu er der ikke nogen kur mod det. 

Der er forskellige behandlinger, der hjælper mod slidgigt. De retter sig primært mod symptomerne og består af følgende:

 • Kirurgisk intervention (lederstatningskirurgi).
 • Medicin (smertestillende midler og ikke-steroid antiinflammatoriske midler, kortisoninjektioner).
 • Fysioterapi og genoptræning.

Der er desuden nogle vaner, der hjælper mod slidgigt, som bidrager til behandlingen af det og håndteringen af symptomer såvel som at forebygge progressionen af sygdommen.

For at lære mere kan du læse: Diagnose og behandling af slidgigt i ryggen

Kan yoga hjælpe mod slidgigt?

Praktisering af yoga er blandt de aktiviteter, der kan hjælpe med at forbedre symptomerne på slidgigt. I den forbindelse relateres fordelene ved yoga til adskillige faktorer såsom:

 • Styrke og greb.
 • Fleksibilitet.
 • Balance.
 • Stresshåndtering.
 • Følelse af velvære.
 • Livskvalitet.

Derfor er der mange, der anbefaler yoga som en supplerende terapi til konventionelle behandlinger af slidgigt. Er der dog nogen videnskabelig understøttelse af dette? Lad os se på, hvad videnskaben har at sige om det.

Research om yoga i behandlingen af slidgigt

Der eksisterer kontroverser i henhold til de påståede fordele ved yoga til at lindre symptomer på slidgigt.

En oversigtsartikel fra 2019 i henhold til effektiviteten af yoga i behandlingen af slidgigt analyserer studier af dette emne. Disse dækkede over 640 patienter mellem 50 og 80 år, primært kvinder, med slidgigt i de nedre ekstremiteter.

Resultaterne afslørede ikke meget evidens for de positive effekter af yoga i behandlingen af smerter på grund af slidgigt sammenlignet med andre øvelser. Der var heller ikke stærk evidens for dets effekter på livskvaliteten. Ikke desto mindre anser forskere brugen af yoga ved slidgigt i knæet for at være tilrådeligt.

I den forbindelse lavede en anden oversigtsartikel en metaanalyse af de integrative effekter af praktisering af yoga hos patienter med slidgigt i knæet. Oversigtsartiklen fokuserede på aspekter såsom smertereduktion, funktionel heling og den overordnede velvære hos patienter, der lider af denne sygdom i det førnævnte led.

En sum på 13 kliniske undersøgelser blev gennemgået. Disse involverede 1557 patienter med slidgigt i knæet og leddegigt. Resultaterne indikerer, at gruppeyoga er brugbart til at reducere gigtplagede symptomer, fremme fysisk funktion og øge den overordnede velvære. 

I henhold til kliniske undersøgelser specifikt blev effekterne af integreret tilgang med yogaterapi (IAYT) undersøgt i et studie, der involverede 66 patienter fra 30-75 år, der også led af slidgigt i knæet.

Resultaterne fra eksperimentgruppen, der modtog IAYT-interventionen, viste, at der var betydelige forbedringer i grebsstyrken i venstre hånd og udstrækning af knæet sammenlignet med kontrolgruppen.

Afslutningsvis fandt et studie, der undersøgte effekterne af Hatha Yoga på slidgigt i knæet, ud af, at efter otte ugers træning af denne type yoga var smerter og andre symptomer blevet mindre. Ydermere havde de en forbedret præstation i deres daglige aktiviteter og en bedre livskvalitet.

Lær mere: 10 grunde til at dyrke yoga til vægttab

Yoga til at hjælpe mod slidgigt

Der er adskillige typer af yoga. Forbundet for slidgigt har dog nogle anbefalinger, da de anser nogle typer af yoga for at være mere hensigtsmæssige for patienter med slidgigt. Disse inkluderer iyengar, anusara, kripalu og viniyoga.

På egen hånd er der også visse yogaprogrammer, øvelser og stillinger, man kan udføre for at lindre symptomer på slidgigt. Blandt dem er følgende:

Bjergstillingen til at hjælpe mod slidgigt

Bjergstillingen er en meget simpel øvelse. Du skal starte med dine storetæer samlet og en smule afstand mellem dine hæle. Mens du trækker vejret dybt, skal du åbne dit bryst og placere dine hænder – håndflade mod håndflade – i samme højde som dit hjerte. Dernæst skal du løfte dem over dit hoved og kigge op mod loftet.

Krigsstillingen

Krigsstillingen er en yogaøvelse, der arbejder med mavemusklerne, benene og ballerne. Den består af følgende: Stil dig med dine fødder adskilt, så der er omkring 1 meter mellem hælen på den forreste fod og storetåen på den bagerste fod.

Dernæst skal du dreje dit ben (til den højre side, hvis det er det højre ben, og omvendt) og bøje dit knæ, så dit ben former en vinkel på 90°. Dernæst skal du løfte dine hænder opad så meget som muligt med håndfladerne samlet. Tag en dyb indånding og skift ben.

Skomagerens stilling til at hjælpe mod slidgigt

Lav denne øvelse, mens du sidder på gulvet med dine ben udstrakte foran dig. Dernæst skal du bøje dine knæ, bringe dine fodsåler sammen og forsøge at føre dine hæle op mod dit bækken.

Lad dine knæ falde ned til siderne uden at tvinge dem ned, det vil sige uden at forsøge at åbne dem mere. Oprethold denne stilling i et minut. Dernæst skal du udstrække dine ben og bringe dine fødder tilbage til deres oprindelige position.

Rørstillingen

Start i en stilling, der minder om den foregående. Sæt dig på gulvet med dine ben samlet og udstrakte uden at bøje dine knæ. Hvis du har behov for det eller føler dig mere komfortabel således, kan du bruge en måtte til at sidde på. 

Din ryg skal forblive fast og ret. Dine hænder skal være ud til siderne med håndfladerne fremad. På samme måde skal dine fødder være lige, og sålerne skal også pege fremad. Bliv i denne stilling i et minut.

Hjælper yoga mod slidgigt?

Før du begynder at praktisere yoga, anbefales det, at du konsulterer med din læge. 

Hvis du lider af slidgigt, er yoga en supplerende terapi, som du kan anse for at være et alternativ. Yoga kan dog ikke erstatte den behandling, din læge anbefaler. 

Det er bedst at søge en professionel instruktør, der har erfaring med at arbejde med folk med lignende symptomer. Du skal også spørge din læge om, hvilke øvelser du kan udføre.

På den anden side skal du huske, at yoga inkluderer tre aspekter, vi er nødt til at tage i betragtning for at opnå de største fordele: 

 1. Årvågenhed og vejrtrækningsteknikker.
 2. Styrke, fleksibilitet og balancebevægelser.
 3. Afslapning og meditation.

Ligeledes – som med enhver anden træningsform – bør praktiseringen af yoga begynde langsomt og forblive rolig, indtil du føler, din krop er varm. Derfor er det vigtigt at sikre, du varmer op først.

Som det sidste er det afgørende, at du lytter til din krop og er opmærksom på dens signaler. Hvis du føler smerte eller ubehag, betyder det, at du bør stoppe. Idéen er at reducere smerter og forbedre din livskvalitet – ikke den anden vej rundt.

Det kan interessere dig ...
Prøv disse fem yogaøvelser til mavemusklerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv disse fem yogaøvelser til mavemusklerne

For at få faste og tonede mavemuskler, skal man lave mere end blot mavebøjninger. Her vil vi vise dig nogle af de bedste yogaøvelser til mavemuskle...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bukowski EL, Conway A, Glentz LA, Kurland K, Galantino ML. The effect of iyengar yoga and strengthening exercises for people living with osteoarthritis of the knee: A case series. Int Q Community Health Educ. 2006–2007; 26: 287–305.
 • Ebnezar J, Nagarathna R, Yoghita B, Negendra HR. Effect of integrated yoga therapy on pain, morning stiffness and anxiety in osteoarthritis of the knee joint: A randomized control study. Int J Yoga. 2012; 5: 28–36.
 • Egan BA, Mentes JC. Benefits of physical activity for knee osteoarthritis: A brief review. J Gerontol Nurs. 2010; 36: 9–14.
 • Garfinkel MS, Schumacher HR, Husain A, Levy M, Reshetar RA. Evaluation of a yoga based regimen for treatment of osteoarthritis of the hands. Journal of Rheumatology, 1994; 21(12): 2341-3.
 • Jacquemart P, Elkefi S. El yoga terapéutico. Buenos Aires: Robin Cook, 1994.
 • Lin CW, Taylor D, Bierma-Zeinstra SM, Maher CG. Exercise for osteoarthritis of the knee. Phys Ther. 2010; 90: 839–42.
 • Marsh J, Hager C, Havey T, Sprague S, Bhandari M, Bryant D. Use of alternative medicines by patients with OA that adversely interact with commonly prescribed medications. Clin Orthop Relat Res. 2009; 467: 2705–22.
 • Richardson G, Hawkins N. Cost-effectiveness of a supplementary class-based exercise program in the treatment of knee osteoarthritis. Int J Technol Assess Health Care. 2006; 22: 84–9.
 • Saparrowe L, Walden P. El libro del yoga y de la salud para la mujer. Madrid: EDAF, 2004.
 • Vallath N. Perspectives on yoga inputs in the management of chronic pain. Indian J Palliat Care. 2010; 16: 1–7.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.