De mest almindelige ingredienser i makeup

Dagens artikel vil gennemgå de mest almindelige ingredienser, der bruges i makeup. Ved du, hvad de er?
De mest almindelige ingredienser i makeup

Sidste ændring: 26 august, 2022

Skjulte ufuldkommenheder, mattende hudfarve og forlængende øjenvipper er blot nogle af egenskaberne ved nogle almindelige ingredienser i makeup. Nogle af disse produkter fungerer dog bedre end andre, og det skyldes deres formel.

Mange typer makeup er kommet på markedet siden industriens fremspring, og der er alt fra helt naturlige ingredienser til kemiske stoffer. Desuden har branchen flere regler at overholde, og så er der færre risici for en hudlidelse i disse dage.

Der er en bred vifte af kosmetik på markedet, dybest set er de mest almindelige ingredienser i makeup emulgatorer, konserveringsmidler, vand, parfume, fortykningsmidler, fugtighedscreme og pigmenter.

Almindelige ingredienser i makeup

Lad os se, hvilke ingredienser der er de mest almindelige inden for makeup. Bemærk, at rækkefølgen her ikke er bundet til deres andel.

Alkohol

Dette stofs hovedfunktion er at lette produktets spredningsevne over huden. Det fungerer også som en emulgator. Det vil sige, det gør det muligt for de andre stoffer i kosmetikken at blande sig sammen.

Olier er en almindelig ingrediens i makeup

Dette er en af ingredienserne i makeup, der giver formlen blødhed og glans. De mest almindelige olier er lanolin og petrolatum. På den naturlige side er der olivenolie, ricinusolie, kokosolie, macadamiaolie og sheasmør.

Bemærk, at olier af naturlig, økologisk eller organisk oprindelse vinder styrke i kosmetiske formler. For eksempel fungerer jojobaolie som en fugtighedscreme og cellulær fornyelse.

En krukke sheasmør er eksempel på ingredienser i makeup

Dufte

Denne ingrediens skjuler duften af nogle kemikalier. Det er dog et af de stoffer, der forårsager mest allergi og hudirritation. Dette er grunden til, at meget kosmetik nu er “allergivenligt” og ikke indeholder duft.

Disse stoffer kan forekomme på et kosmetisk mærke under navnene isoeugenol, cinnamaldehyd, eugenol eller hydroxycitronellal.

Parabener er almindelige ingredienser i makeup

Parabener og benzoylperoxid er kemikalier, der hjælper med at bevare ingredienser i makeup, hvilket forhindrer svamp i at dannes og bakterier i at vokse.

Disse produkter er knyttet til brystkræft og efterligner også østrogen, og derfor har flere lande forbudt dem. Desuden fastslog en undersøgelse, der blev offentliggjort i 2005 i Critical Reviews in Toxicology, at denne komponent kan udgøre risici for menneskers sundhed, når der er daglig eksponering for den.

Titandioxid

Dette naturlige mineral absorberer og blokerer ultraviolet (UV) eksponering. Denne solcreme har ført til betydelig debat, fordi dens nanopartikler kan trænge dybt igennem huden.

Voks

Bivoks, candelilla og carnaubavoks er almindelige i læbestifter for at give tekstur. De fungerer også som barrierer i makeup.

Fugtighedscreme er almindelige ingredienser i makeup

Hyaluronsyre er en af de mest efterspurgte ingredienser, fordi det forsinker hudens aldring og fugter dybt. Tilsvarende er glycerin en anden fugtighedscreme, der almindeligvis anvendes på grund af dets evne til at absorbere fugt og holde den i huden.

Vitaminer

Tocopherol eller vitamin E er en forbindelse, der beskytter huden mod frie radikaler og er en antioxidant. Derudover minimerer vitamin A eller retinol ansigtslinjer, mens de glatter ansigtet.

Andre vigtige vitaminer er C, en kraftig antioxidant, der genopbygger kollagenfibre, og B5 eller panthenol, en ret værdifuld fugtighedscreme.

Sammensætning af de almindelige ingredienser i makeup

Du kender nu listen over de mest almindelige ingredienser i makeup. Du skal dog stadig kende deres sædvanlige formater på markedet. Lad os se på nogle af dem.

Grundlæggende makeup

Foundation kommer i creme, flydende eller lotionform. De er ideelle til at dæmpe rynker og forbedre hudens udseende. Derudover er deres hovedingrediens vand og silikone, hvortil virksomheder også kan tilføje blødgøringsmidler, vitaminer eller solcreme.

Vandbaserede foundations fungerer godt hos mennesker med normal eller fedtet hud, da de indeholder 50-60% vand. Oliefoundations indeholder også mere fedende stoffer og er ideelle til tør hud.

Læbestifter

Som nævnt ovenstående er voks den ingrediens, der giver læbestifter form og konsistens. Desuden kan dette produkt inkludere alkohol, olie, farvepigmenter og fugtighedscreme i sin formel.

En bunke kosmetikprodukter

Øjenskygger

Glimmer (mineraler) eller talkum giver denne type kosmetik blødhed. Faktisk forbedrer disse farven, glansen og skyggen, der udgør de andre nøglekomponenter i øjenskygger.

Mascara

Dette er normalt lavet af vand, voks og silikone. Det indeholder også ofte polymerer og i nogle tilfælde fibre, der skaber en forlængende virkning. Desuden stammer de sorte og brune farver normalt fra jernoxider.

Forbrugerne styrer brugen af ingredienser i makeup

Som det sidste varierer sammensætningen af hvert kosmetisk produkt fra mærke til mærke. Hertil kommer markedstendenser; grusomhed (ikke testet på dyr), makeup, der bruger råmaterialer af naturlig oprindelse eller allergivenlige (sidstnævnte er mindre tilbøjelige til at forårsage allergi eller irritation).

Nogle forbindelser tiltrækker forbrugernes opmærksomhed mere end andre, da folk i stigende grad kræver højere kvalitet og sundere ingredienser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • F Carrasco. Diccionario de ingredientes cosméticos [Internet].Málaga: Imagen Personal 4ta edición; 2009 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=B3DlzBC0_UQC&oi=fnd&pg=PT5&dq=ingredientes+cosmeticos&ots=3CIPuf7Txe&sig=nWXItntTgu63HgRiBT-BCJyVNTg&redir_esc=y#v=onepage&q=ingredientes%20cosmeticos&f=false
  • Julie Gabriel. The Green Beauty Guida [Internet]. Deerfield Florida: Healt Communications Inc; 2008 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=F4WjAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR1&dq=natural+makeup&ots=yp4FmO3KcT&sig=3PFUstLoTT07u2lNc3r-zFJdUxA&redir_esc=y#v=onepage&q=natural%20makeup&f=false
  • Golden, Robert, Jay Gandy, and Guenter Vollmer. “A review of the endocrine activity of parabens and implications for potential risks to human health.” Critical reviews in toxicology 35.5 (2005): 435-458.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.