Tips til at holde makeuptasken ren

Bakterier såsom E. coli og S. aureus kan inficere sår eller trænge ind igennem huden. Det er derfor essentielt at sikre ordentlig hygiejne i sin makeuptaske.
Tips til at holde makeuptasken ren

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvis du ikke kan holde makeuptasken ren, kan et utal af bakterier ophobe sig der. De er i stand til at forårsage forskellige infektioner. Det er især tilfældet for svampe, hvis man ikke rengør dem mindst en gang om ugen.

Baseret på beviser fra studier, som forskere har udført, ved vi faktisk, at makeupsvampe indeholder mikroorganismer såsom E. coli og S. aureus.

Forskere skønner, at en stor procentdel af redskaberne, som folk bruger dagligt til at påføre makeup, indeholder en betydelig mængde bakterier. Denne information er fra et studie udført af læger fra Faculty of Life and Health Sciences på Aston University i Birmingham (Storbritannien).

Studiet af en makeuptaske: Det er vigtigt at holde makeuptasken ren

Målet med studiet var at analysere typen og graden af inficering på fem kosmetikprodukter til daglig anvendelse såsom læbestift, mascara, eyeliner, lip gloss og makeupsvampe.

Makeupsvampe er et af de mest solgte makeupprodukter i verden. Makeupprodukterne, der blev anvendt i studiet, tilhørte forskellige personer af forskellige oprindelser. For at kunne finde mængden af bakterier lavede forskerne bakterielle kulturer.

Kvinde med redskaber til at lægge makeup

Hvilke informationer gav studiet om makeuptasker?

Studiet af makeupprodukter afslørede tilstedeværelsen af bakterier i ni ud af ti af de produkter, der blev testet.

Bakterien tilstede i dem kan føre til lidelser lige fra hudinfektioner til generaliserede infektioner. Det gælder især, hvis du anvender kosmetik i områderne tæt ved munden og øjnene, eller hvis det af en eller anden grund ender med at trænge ind i et sår på huden.

Mere specifikt havde alle produkterne stafylokokker aureus, E. coli og Citrobacter freundii. Det er mikroorganismer, som udgør en risiko for helbredet.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Vælg denne makeup hvis du er nybegynder

Typer af inficeringer

Bakterier såsom E. coli og S. aureus kan inficere sår eller finde måder at trænge ind i huden på. Det fører til en infektion. Generelt er de infektioner, som de kan forårsage, forskellige af natur.

Overordnet set kan infektionen blive lokaliseret og mild eller lokaliseret og mere alvorlig. Det kan endda forårsage en generaliseret infektion hos personer med svækkede immunsystemer. 

Mængden af bakterier er særligt stor i makeupsvampe. Den primære årsag til denne betydelige mængde af bakterier er ringe hygiejne. I en stor del af tilfældene var de svampe, der blev analyseret, aldrig blevet vasket. Det er derfor, det er så vigtigt at holde makeuptasken ren.

Vi bør derudover huske på, at de som regel bliver opbevaret fugtigt. Det bidrager til spredning af bakterier. Af den grund er svampen i din makeuptaske mere modtagelig for inficering.

Kvinde med makeupbørster

Tips til at holde makeuptasken ren

Glem ikke, at enhver svamp, hvad end det er til at rense ansigtet eller til at påføre makeup, kan være en kilde til bakterier. Prøv at holde dine svampe rene og lad dem tørre, før du opbevarer dem, når det er muligt.

Fugt er grobund for bakterier på svampen i din makeuptaske. Når din hud kommer i kontakt med svampe inficeret med en bakterie og andre patogene mikroorgansimer, medfører det en risiko for dit helbred.

Af den grund sikrer producenter sig, at både udløbsdatoen og kravene til rengøring af denne type kosmetikprodukter er tydelige og synlige på pakken. Når du køber et produkt af denne type, skal du derfor sikre dig at lede efter symbolerne, som kan ses på pakken.

Vejledningerne fra den Europæiske Union kræver meget striks overholdelse af hygiejnestandarder i produktionen af kosmetik. I tilfælde af E. coli kræver de dermed, at nye kosmetikprodukter, der lige er blevet produceret, som standard ikke indeholder nogen.

Husk regelmæssig rengøring

Foruden udløbsdatoen for disse produkter skal du altid minde dig selv om og gøre det til en vane at rense dine svampe regelmæssigt for at undgå risikoen for bakteriel inficering. Det er en nem handling, som dit helbred vil takke dig for!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2019). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479
  • Dadashi L, Dehghanzadeh R. Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons. Health Promot Perspect. 2016;6(3):159‐163. Published 2016 Aug 10. doi:10.15171/hpp.2016.25
  • CÁMARA VALERO, S. (2014). Maquillaje Facial. Revista Funcae Digital.
  • Parra, P. (2015). COSMÉTICOS: se ajustan los procesos de producción. 253.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.