De 9 mest gængse allergier hos børn

Allergier er en reaktion på harmløse substanser, der finder sted i immunsystemet. De fleste allergier udvikler sig som regel i barndommen. Mange personer overkommer dem, men andre gør ikke. Her er en liste over de 9 mest gængse allergier hos børn.
De 9 mest gængse allergier hos børn

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Allergier opstår, når immunsystemet forsvarer kroppen på en overdrevet måde. De angriber som regel noget, som ikke er skadeligt. Allergier er meget gængse i barndommen. I denne artikel vil vi vise dig de 9 mest gængse allergier hos børn.

En moderne lidelse

Dreng nyser som eksempel på gængse allergier hos børn

Allergifremkaldende substanser er de elementer eller substanser, som forårsager allergiske reaktioner. Normalt er der ikke nogen grund til, at immunsystemet reagerer, som det gør. Når den øjeblikkelige overfølsomme reaktion opstår, vil det samme ske, hver gang personen kommer i kontakt med det allergifremkaldende substans.

Allergier udvikler sig som regel i barndommen. Børn med forældre eller søskende, der har allergier, vil højst sandsynligt udvikle allergi. De reagerer dog måske ikke på samme måde. De reagerer derudover måske ikke på de samme allergifremkaldende substanser.

Interessant nok havde vores forældre og bedsteforældre meget mindre allergi, end vores børn har. De mest gængse allergier er faktisk resultatet af den moderne livsstil.

Livsstil, usunde fødevarer og forurening har fået allergifremkaldende substanser til at sprede sig. Ifølge U.S. Center for Disease Control er procentsatsen for børn med fødevareallergi steget med 50% alene de seneste 20 år.

Hvorfor er det sådan?

Tro det eller ej, men grunden er åbenlys. De tidligere generationer spiste flere friske fødevarer. Nutildags er fødevarer forarbejdet med kemiske tilsætningsstoffer. De spiste derudover flere økologiske fødevarer end dem, der er blevet behandlet med pesticider og gødning.

Ligeledes er allergier i luftvejene blevet værre på grund af forurening i miljøet. Klimaforandringer har ændret produktionen af pollen for planter. Brug af kemikalier i hjemmet indenfor personlig pleje har også gjort allergi værre.

De mest gængse allergier hos børn

Kategorien for “mest gængse allergier” varierer ud fra de allergifremkaldende substanser. Uanset om det er børn eller voksne, har personerne, der lider af allergier, kontakt med allergifremkaldende substanser i fødevarer, gennem indånding og på huden. Når det er sagt, er der her en liste over de mest gængse allergier hos børn:

1. Husstøvmider

Husstøvmider er et af de mest gængse allergifremkaldende substanser. Disse mikroskopiske insekter lever faktisk omkring os. De ophober sig i madrasser, puder, tæpper og bamser. De spiser døde hudceller.

Rutinemæssig rengøring er essentielt for at afholde dem fra at vokse og sprede sig. Man skal derfor hyppigt lufte ud, så der ikke ophober sig støv, og så man kan forebygge husstøvmider.

2. Pollen

Pollen er et andet primært allergifremkaldende substansDisse allergier er sæsonbetingede, eftersom hvert træ, busk og endda græsart afgiver pollenpartikler, der rejser i luften for at befrugte andre. Du kan være allergisk over for forskellige typer af pollen, selvom en af de mest gængse og irriterende er græspollen.

Disse planter er primært urteagtige såsom hvede, havre og byg. På grund af deres store resistens kan de vokse i alle former for miljøer. De er dog mere gængse på landet.

På nuværende tidspunkt kan man tjekke status på pollen i luften fra adskillige kilder. Man kan finde dem på sin kommunes hjemmeside eller på sider om vejret.

3. De mest gængse allergier hos børn: Skimmelsvamp

Skimmelsvamp er et andet gængs allergifremkaldende substans i hjemmet og mange steder, hvor børn bor. Det er en type svamp, der vokser i varme og fugtige klimaer. Denne svamp afgiver en karakteristisk lugt. Dets sporer producerer også reaktioner i kroppen.

4. Kæledyr

Vores elskede kæledyr er udløsere af mange allergier. Pels, hud, skæl, savl og endda urin fra dyr kan forårsage allergiske reaktioner hos børn.

5. Kakerlakker

Kakerlakker er mulige allergifremkaldende substanser i byer. Eksponering for disse skabninger i bygninger, der er inficeret med kakerlakker, kan faktisk være kilden til astma. Som regel kan kemiske insektdræbende midler gøre denne allergi værre. De gør faktisk symptomerne værre og gør ikke særlig meget for at kontrollere insekterne.

6. Fødevarer

Nogle af de primære fødevarer, der forårsager disse allergier, er:

 • Komælk.
 • Æg.
 • Skaldyr, fisk og bløddyr.
 • Nødder såsom jordnødder, hasselnødder, valnødder, mandler og cashew.
 • Soja.

Der er også forvirring omkring hvede og gluten. Folk er ikke allergiske overfor gluten i hvede, men snarere intolerante. Denne mangel på evne til at fordøje gluten er det, der er kendt som cøliaki.

7. Insektbid

Rød plet på hud

Insektbid forårsager hævelse, kløe og rødme hos mange børn. Allergier overfor insektgift kan forårsage alvorlige reaktioner. De kan derudove sætte børns liv i fare.

8. Medicin

Både medicin i håndkøb på apoteker og medicin på recept kan forårsage allergiske reaktioner. Antibiotika er også en del af denne gruppe. Det er derfor vigtigt ikke at bruge nogen lægemidler uden at have talt med en læge.

Det er en god idé at udføre en form for identificering, hvis du har allergi over for et lægemiddel. Der er armbånd og halskæder til personer, der er allergiske over for penicillin, atropin og adrenalin, især på grund af risikoen i nødsituationer.

9. De mest gængse allergier hos børn: Kemiske produkter

Bestemte vaskemidler, kosmetiske produkter og rengøringsprodukter, vi bruger i hjemmet, er en af de mest gængse allergier hos børn. De kemiske komponenter i disse produkter er ansvarlige for det. De kan også være irriterende for luftvejene og huden.

I de mest ekstreme tilfælde opstår der anafylaksi. Det er det hurtige og intense forsvar i kroppen, når den opfanger et allergifremkaldende substans. Det kan faktisk være livsfarligt.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Typer af allergitest: Procedurer

Symptomer på de mest gængse allergier hos børn

Pige nyser grundet gængse allergier hos børn

Symptomerne afhænger af, hvor følsom man er overfor et allergen. Nogle allergier er mere intense end andre. Hvis dit barn har nogen af disse symptomer, er det derfor bedst at tale med børnelægen. Du bliver måske nødt til at udføre forskellige tests, så du kan afgøre, hvilken type og grad af allergi, du eller dit barn lider af.

Symptomer på allergier i luftvejene

 • Nysen.
 • Hoste.
 • Kløende næse og hals.
 • Tilstoppet næse og rhinitis.
 • Røde og kløende øjne.
 • Astma, hvæsen og problemer med at trække vejret.

Symptomer på fødevareallergi og allergi over for insektbid

 • Kløende mund eller hals, når man spiser fødevaren.
 • Nældefeber.
 • Et udslæt, der minder om eksem.
 • Kløende næse og hals.
 • Stakåndethed.
 • Hævelse i ansigt og hals.
 • I de mest alvorlige tilfælde kan børnene gå i shock.

Afsluttende overvejelser vedrørende de mest gængse allergier hos børn

Mange børn vil overkomme deres allergier tidligt. Andre vil dog leve med dem resten af deres liv. Det er vigtigt, at forældre lærer deres børn at identificere og forebygge kontakt med de allergifremkaldende substanser, der påvirker dem.

Uanset hvad er det vigtigt at undgå selvmedicinering. Vær også forsigtig, når du gør rent og bruger kemiske substanser i hjemmet. Dit barns helbred vil få gavn af det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.