5 mest almindelige sygdomme i alderdommen

Mange af de sygdomme, der er forbundet med aldring, er kroniske tilstande, der er forbundet med progressiv celledegeneration. Selv om mange af dem ikke kan helbredes, kan de kontrolleres. Få mere at vide i denne artikel!
5 mest almindelige sygdomme i alderdommen
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Kender du de 5 mest almindelige sygdomme i alderdommen? Efterhånden som menneskekroppen ældes, ændres organernes egenskaber, hvilket gør den mere tilbøjelig til at udvikle visse sundhedsproblemer. De fleste af disse sygdomme kan forebygges og behandles.

Er du klar til at lære lidt mere?

På verdensplan er levetiden for ældre mennesker steget betydeligt i forhold til tidligere epoker. I dag er den forventede levealder i Amerika over 70 år ifølge den panamerikanske sundhedsorganisation (PAHO). Dette faktum fremmer forekomsten af kroniske sygdomme, der er relateret til organskader og slitage.

De mest almindelige sygdomme i alderdommen tilskrives kardiovaskulære, neoplastiske, osteoartikulære og endokrin-metaboliske tilstande. De fleste af disse sundhedsproblemer giver tidlige tegn, som kan opdages i tide. I den forstand er rettidig diagnose og behandling grundlaget for en sund aldring.

De 5 mest almindelige sygdomme i alderdommen

Læge tjekker patients blodtryk

Arteriel hypertension er en af de mest almindelige sygdomme i alderdommen.

I øjeblikket er der en høj rate af sundhedsproblemer, der påvirker ældre voksne og deres livskvalitet. De fleste af disse sygdomme manifesterer sig gradvist og progressivt, så de går normalt ubemærket hen, indtil de formår at sætte sig akut og ændre de ældres daglige aktiviteter.

Fra et biologisk og medicinsk perspektiv er aldring resultatet af en stor mængde cellulære og molekylære skader. Denne degeneration er ikke lineær og specifik for alle ældre voksne.

I denne forstand afhænger tilstedeværelsen af sundhedsproblemer hos ældre af en mere kompleks multifaktoriel sfære. Når man tager alt dette i betragtning, kan man sige, at inden for de mest almindelige sygdomme i alderdommen skiller følgende sig ud:

De mest almindelige sygdomme i alderdommen

Vi præsenterer nu en liste over de fem mest almindelige sygdomme i alderdommen.

1. Arteriel hypertension (forhøjet blodtryk)

Arteriel hypertension er en sygdom i hjertekarsystemet, der er kendetegnet ved forhøjet blodtryk. I årevis har dette problem været en af de sygdomme med den højeste forekomst og dødelighed i verden.

Forskellige undersøgelser viser, at dens prævalens er 20-30 % i den almindelige befolkning og 60 % hos patienter over 60 år. På samme måde er arteriel hypertension forbundet med en lang række hjerteproblemer, herunder akut myokardieinfarkt, koronar hjertesygdom og slagtilfælde.

Symptomerne på denne tilstand er normalt tavse og vage. Nogle patienter rapporterer dog om svimmelhed, hovedpine og hjertebanken. Diagnosen er klinisk og er baseret på identifikation af blodtrykstal og en passende fysisk undersøgelse. Desuden omfatter behandlingen forskellige ændringer i livsstil, kost og farmakologisk behandling.

2. Gigt og slidgigt

Gigt er en gruppe af akutte eller kroniske problemer, der er forbundet med betændelse i et eller flere led. Slidgigt henviser til den gradvise degeneration af de elementer, der udgør et led, hovedsageligt på ledbruskniveau.

I 2018 anslog det spanske selskab for rehabilitering og fysisk medicin (SERMEF ), at i Spanien led over halvdelen af alle personer over 65 år af en eller anden form for slidgigt. Begge gigttilstande manifesterer sig normalt med ledsmerter, stivhed og begrænset ledbevægelighed.

Gigt og slidgigt er mere almindelige hos kvinder end hos mænd på grund af hormonelle variationer i forbindelse med overgangsalderen. Selv om der ikke findes nogen endelig kur, kan de fleste patienter føre en normal livsstil ved at følge en kontinuerlig farmakologisk behandling eller i nogle tilfælde en operation.

3. Alzheimers sygdom

Ældre mand

Symptomerne på Alzheimers sygdom omfatter tab af den seneste hukommelse samt ændringer i adfærd.

Alzheimers sygdom er en neurodegenerativ sygdom, der omfatter hjerneatrofi og nervecelledød. Det er den førende årsag til demens hos ældre voksne og forekommer hos mere end en tredjedel af patienter over 85 år.

Tidlige manifestationer af sygdommen omfatter tab af hukommelse om nylige begivenheder eller situationer. Efterhånden som tilstanden udvikler sig, forringes f.eks. den enkeltes adfærd, tænkning og sociale færdigheder, og selv evnen til at udføre daglige aktiviteter påvirkes.

På nuværende tidspunkt findes der ingen endelig kur eller behandling af Alzheimers sygdom. Rettidig diagnosticering og behandling kan dog være med til at bremse sygdommens udvikling. Således vil personen kunne forlænge opretholdelsen af sine hjernefunktioner og fungere selvstændigt i længere tid.

4. Demens

Demens er en hukommelses- og tankeforstyrrelse, der er forbundet med en varieret gruppe af kroniske og degenerative sygdomme. Så i denne forstand er denne alderssygdom resultatet af vedvarende skader på de hjernestrukturer, der er ansvarlige for at koordinere og regulere højere funktioner.

Den anses for at være den vigtigste årsag til invaliditet og afhængighed hos ældre voksne. Kardinalsymptomet er det gradvise tab af hukommelse samt manifestation af vrangforestillinger, hallucinationer, paranoide idéer og psykose.

Diagnosen indebærer en omfattende medicinsk, fysisk og psykologisk vurdering, hvor personens psykiske tilstand vurderes i detaljer. Desuden er behandlingen hovedsageligt farmakologisk. Den indebærer gradvis og permanent pleje for at kunne udføre daglige aktiviteter.

5. Osteoporose: En af de almindelige sygdomme i alderdommen

Osteoporose er et degenerativt problem i knoglevævet, der er karakteriseret ved kronisk knogledemineralisering, skrøbelighed og tab af knogletæthed. Det er en af de mest almindelige sygdomme i alderdommen med en forekomst på 25 % for kvinder over 45 år og 50 % for kvinder over 60 år.

Osteoporose omfatter en øget prævalens af frakturer som følge af fald eller lette til moderate traumer. De knogler, der oftest er ramt, er lårbenet, hoften, rygsøjlen og håndleddet.

De hyppigste manifestationer af dette problem er knogle- og ledsmerter, svækket kropsholdning, svaghed og foroverbøjet kropsholdning. Lægerne bestemmer prognosen ved hjælp af passende ernæring og supplerende behandling. Så behandlingen giver normalt en god livskvalitet og bidrager til lindring af symptomatologien.

Tips til forebyggelse af sygdomme i alderdommen

Personer i gang med havearbejde

Sunde livsstilsvaner hjælper med at forebygge de typiske sygdomme i alderdommen.

Læger forbinder de fleste af de mest almindelige sygdomme i alderdommen med kroniske degenerative processer. Derfor kan små livsstilsændringer bremse udviklingen af en lang række sygdomme. Desuden kan disse ændringer også forlænge levetiden for ældre voksne.

Her er nogle tips, du kan følge for at reducere risikoen for at få sygdomme i alderdommen:

 • Følg en afbalanceret kost: Følg en kost, der er rig på vitaminer, mineraler, fibre og lavt indhold af salt, sukker og mættet fedt for at mindske risikoen for at få hjerte-kar-, endokrine, metaboliske og osteoartikulære problemer.
 • Fysisk træning: Let til moderat fysisk aktivitet fremmer arteriekredsløbet, vægtkontrol og en reduktion af forekomsten af arterielle og metaboliske sygdomme. De bidrager også til at holde kroppen aktiv, hvilket bremser degenerationen af organer og væv.
 • Løbende medicinsk kontrol: Regelmæssige lægebesøg gør det muligt at opdage sygdomme, der er forbundet med alderdom, tidligt og give rettidig behandling. Desuden er opfølgningen af sundhedsproblemer afgørende for at undgå tilknyttede komplikationer.
 • Udøvelse af visse fritidsaktiviteter: Sociale og uddannelsesmæssige arrangementer forhindrer isolation og progression af sygdomme, der påvirker hjernen, såsom demens.
 • Undgå overdrivelser: Det er tilrådeligt at reducere forbruget af ethvert eksternt stof, der kan skade kroppen. Overdrevent forbrug af alkohol, tobak og ikke-receptpligtige lægemidler fremmer manifestationen af lever- og systemiske forandringer.

Nøglen til at forebygge almindelige sygdomme i alderdommen er en sund livsstil

Afslutningsvis er kroppens tilstand en afspejling af alt, hvad folk gør og indtager i deres dagligdag. Specialister anbefaler, at du lægger vægt på at opnå og opretholde en sund livsstil, når kroppen bliver ældre.

For at gøre dette opfordrer vi dig til at følge de råd, der er foreslået ovenstående. Ligeledes er det vigtigt at understrege behovet for at gå til lægen, når du bemærker nogen symptomer eller mærkelige tegn. Som det sidste skal du huske, at forebyggelse er dit bedste våben mod de mest almindelige sygdomme i alderdommen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zhao C, Wong L, Zhu Q, Yang H. Prevalence and correlates of chronic diseases in an elderly population: A community-based survey in Haikou. PLoS One. 2018 Jun 14;13(6):e0199006.
 • Maresova P, Javanmardi E, Barakovic S, Barakovic Husic J, Tomsone S, Krejcar O, Kuca K. Consequences of chronic diseases and other limitations associated with old age – a scoping review. BMC Public Health. 2019 Nov 1;19(1):1431.
 • Contreras F, Fouillioux C, Bolívar A, Jiménez S, Rodríguez S, García M et al . Osteoporosis: Factores de Riesgo, Prevención y Tratamiento. AVFT. 2001;  20( 1 ): 27-37.
 • Llibre Rodríguez J, Gutiérrez Herrera R. Demencias y enfermedad de Alzheimer en América Latina y el Caribe. Revista Cubana de Salud Pública. 2014; 40 (3): 378-387.
 • Donoso A. La enfermedad de Alzheimer. Rev. chil. neuro-psiquiatr. 2003;  41( Suppl 2 ): 13-22.
 • Thomas P. Agitation et agressivité chez la personne âgée démente [Agitation and aggression in elderly persons with dementia]. Soins Gerontol. 2019 Nov-Dec;24(140):29-31. French.
 • Organización Panamericana de la Salud. Salud de los adultos mayores. https://www.paho.org/chi/index.php?option=com_content&view=article&id=176:salud-adultos-mayores&Itemid=1005#:~:text=En%20cuanto%20a%20los%20egresos,genitourinario%20(9%2C9%25).
 • Alexander Morales, Giovana Marcella Rosas, Eunice Yarce, Yenny Vicky Paredes, Mildred Rosero, Arsenio Hidalgo. Condiciones médicas prevalentes en adultos. http://www.scielo.org.co/pdf/amc/v41n1/v41n1a06.pdf
 • Rev. chil. neuro-psiquiatr. v.41 supl.2 Santiago nov. 2003. La enfermedad de Alzheimer. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272003041200003
 • DrCs. Juan Llibre Rodríguez, MSc. Raúl Fernando Gutiérrez Herrera. Revista Cubana de Salud Pública. Demencias y enfermedad de Alzheimer en América Latina y el Caribe. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2014.v40n3/378-387/
 • Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica, Volumen 20 – Número 1, 2001 (27-37). Osteoporosis: Factores de Riesgo, Prevención y Tratamiento. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-02642001000100003

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.