Alzheimers sygdom og ændringer i søvnmønstre

Alzheimers sygdom er en almindelig lidelse, der forårsager demens. Selvom demens er det mest kendte symptom, kan det også medføre ændringer i patienters søvnmønstre.
Alzheimers sygdom og ændringer i søvnmønstre

Sidste ændring: 05 november, 2020

Alzheimers sygdom er den førende årsag til demens i verden. Blandt de mange andre symptomer kan det medføre søvnforstyrrelser. Generelt set er det almindeligt, at forskellige stadier af sygdommen forårsager ændringer i søvnmønstre og søvnkvalitet.

I denne artikel fortæller vi dig om de mest almindelige søvnændringer, som mennesker med Alzheimers sygdom kan lide af.

Hvad er Alzheimers sygdom?

Alzheimers sygdom er den mest almindeligt forekommende demens i verdensbefolkningen. Rundt om i verden lider omkring 48 millioner mennesker af det. I betragtning af stigningen i forventet levealder skønnes det desuden, at antallet af tilfælde vil stige meget de næste par år.

Per definition forårsager det en kognitiv forringelse, der påvirker personens normale liv enten i et personligt, socialt eller arbejdsmiljø. Ved denne lidelse dannes proteinaflejringer i og omkring neuronerne såvel som celledød og fejl i kommunikationen mellem hjernens neuroner.

Læs også: Forskellen på demens og Alzheimers

Klinisk forårsager sygdommen hukommelsestab. Dette er det vigtigste symptom og med god grund, men det kan manifestere sig på mange andre måder. Nogle af de symptomer, der ledsager hukommelsestab, er ændringer i sprog og adfærd. Dette kan også medføre tab af søvn.

Mand tager sig til hoved

Søvnændringer ved Alzheimers sygdom

Normalt udvikles søvnforstyrrelser sammen med sygdommen. Imidlertid har typen af ​​ændringer og den indvirkning, de har på patienten, at gøre med typen af ​​person og det stadium af sygdommen, de er på.

Søvnændringer ved Alzheimers sygdom kan opdeles i forskellige typer:

  • Ændringer i søvnarkitektur: Dette er relateret til søvnfaserne. Hos mennesker med Alzheimers reduceres dybe søvnfaser. Mikro opvågninger og fulde opvågninger øges. Der er også færre faser af REM-søvn og flere faser af ikke-REM-søvn.
  • Ændringer i vejrtrækning: Dette kan omfatte snorken, hypopnø og obstruktiv søvnapnø/hypopnø syndrom (OSAHS). Det har vist sig, at patienter med sygdommen har en meget højere frekvens af disse lidelser end ikke-berørte mennesker. Forskere bliver nødt til at undersøge dem uafhængigt, da behandlingen af ​​disse lidelser er specifik og ville være parallel med sygdommen.
  • Rastløse ben (uro i benene): Dette er, når personen skal bevæge deres ben konstant eller med jævne mellemrum, når de skal sove. Derudover kan det ledsages af mareridt.

Ændringer i søvnmønstre

Alzheimers sygdom forårsager en ændring i dine biologiske rytmer. Dette udvikler sig sammen med sygdommen, hvilket gør det mere synligt, som sygdommen skrider frem.

Det faktum, at dine biologiske rytmer ændrer sig, forårsager døsighed hele dagen. Patienter kan slumre i løbet af dagen og har brug for at tage en lur. Dette kan medføre, at sociale problemer øges, da det bliver sværere at vedligeholde samtaler og forholde sig normalt til mennesker.

Derudover kan denne døsighed og det at sove i løbet af dagen få personen til at være mindre søvnig om natten. Dette kan få dem til at vågne mere, være rastløse og gå rundt i huset.

Ældre kvinde i seng

Sundown syndrom i Alzheimers sygdom

En specifik ændring i biologiske rytmer kaldes sundowning eller “solnedgang”. I det begynder patienter med demens at opleve værre symptomer nær slutningen af ​​dagen, især i adfærd. Deres rastløshed og ophidselse kan øges.

Ud over rastløshed og nervøsitet kan de lide af hallucinationer, vrangforestillinger, uforklarlig frygt eller endda raserianfald. Op til 20% af patienter med demens har episoder med dette syndrom.

Læs også: MIND Diæten: Sænk risikoen for Alzheimers

Hvad skal man gøre ved ændringer i søvnmønstre?

Selvom det er det mest kendte symptom på sygdommen, viser Alzheimer sig ikke kun i hukommelsestab. Mange symptomer kan ledsage lidelsen, og de kan vise sig forskelligt hos hver patient. Som altid er det ekstremt vigtigt for hver person at få en ordentlig diagnose, gå til kontrol og fortælle deres læge om alle de symptomer, de oplever.

For hvert tilfælde bør en specialist være den, der afgør, hvad den bedste behandling er. Med denne type sygdom skal de muligvis justere behandlingen flere gange for at få den bedste effekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carvalho DZ, St Louis EK, Knopman DS, Boeve BF, Lowe VJ, Roberts RO, et al. Association of excessive daytime sleepiness with longitudinal β-Amyloid accumulation in elderly persons without dementia. JAMA Neurol. 2018 Jun 1;75(6):672–80.
  • Alzheimer y sueño – Adsalutem Institute [Internet]. [cited 2020 Mar 10]. Available from: http://www.adsalutem.institute/salud-y-sueno/alzheimer-y-sueno/
  • Mander BA, Winer JR, Walker MP. Sleep and Human Aging. Vol. 94, Neuron. Cell Press; 2017. p. 19–36.
  • Custodio N. Alteraciones del sueño, envejecimiento anormal y enfermedad de Alzheimer. Rev Neuropsiquiatr [Internet]. 2017 Dec 21 [cited 2020 Mar 10];80(4):223. Available from: http://www.upch.edu.pe/vrinve/dugic/revistas/index.php/RNP/article/view/3236
  • Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias [Internet]. [cited 2020 Mar 10]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272007000200014&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Niu, Hao, et al. “Prevalencia e incidencia de la enfermedad de Alzheimer en Europa: metaanálisis.” Neurología 32.8 (2017): 523-532.
  • Echávarri, C., and M. E. Erro. “Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 30. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2007.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.