Diagnose og behandling af slidgigt i ryggen

Voksne i en vis alder viser tegn på degeneration af skiverne. I denne artikel, lærer du alt om diagnosen og behandlingen af slidgigt i ryggen.
Diagnose og behandling af slidgigt i ryggen
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Slidgigt i ryggen er degeneration af nucleus pulposus i båndskiverne, som mister sin tykkelse og massefylde. Det er forårsaget af det normale slid på båndskiverne.

Udivkling af slidgigt i ryggen

Når vi er unge, er vores båndskiver tykke og har en gelé-agtig konsistens. Som årene går, bliver de dehydrerede og mister højde på grund af tilpasningen af kompositionen af nucleus pulposus.

Fra 30 og 40-års alderen, er det normalt, at røntgen viser tidlige tegn på slidgigt i ryggen. Det bliver synligt et sted i rygsøjlen og kan forårsage smerte.

Når skiverne bliver slidt ned, mindskes deres stødabsorberende evne, byrden på ryghvirvlen øges og knoglen vokser, hvilket forårsager osteofytter eller knoglesporer, som nogle gange forbinder tilstødende hvirvler.

De forårsager kun problemer, når de producerer spinalstenose eller presser på nerven. Genetiske, næringsmæssige, traumatiske og også mekaniske faktorer påvirker udviklingen af denne proces og dens vækst.

80% af den almene befolkning har lidt af smerte i ryggen på et tidspunkt i deres liv og alle voksne over en vis alder viser tegn på degeneration af skiverne.

Risikofaktorer

Flere videnskabelige studier viser, at:

 • Det, at være overvægtig, fremskynder ikke degenerationen af skiverne. Derimod kan en gradvis vægtøgning på op til 11 kg forsinke degeneration. Indtil videre kender eksperter dog ikke effekterne af yderligere overskydende vægt.
 • Rygning har en negativ effekt.
 • Arbejde med tunge løft har også en mindre effekt på degeneration.
 • En persons genetik er den primære afgørende faktor i degeneration af skiverne.

Vi anbefaler, at du læser: 6 råd til at forebygge slidgigt efter 35

Symptomer på slidgigt i ryggen

Her er nogle af symptomerne på slidgigt i ryggen:

 • Smerte i lænden, som kommer og går.
 • Stivhed i ryggen om morgenen, som bliver bedre i løbet af dagen og mindskes ved aktivitet.
 • Smerte i lænden, som spreder sig til balderne, lårene og bækkenet.
 • Tab af styrke i benene.
 • Smerte og stivhed i nakken.
 • Begrænset mobilitet i rygsøjlen og problemer med at bøje sig ned og gå.

Når skiverne slides ned, skal musklerne gradvist arbejde hårdere for at støtte rygsøjlen og opretholde balancen under bevægelser. Hvis musklerne er stærke og robuste nok, og de forskellige muskelgrupper koordinerer ordentligt, kan de klare den ekstra anstrengelse.

Studier viser dog, at der ikke er nogen sammenhæng mellem graden af slid på skiverne og smerten. Jo større udvikling af musklerne, jo mindre direkte er forholdet. Af den grund, lider nogle mennesker med fremskreden degeneration ikke af nogen smerter, men har tilstrækkelig muskulatur.

Diagnose

Kvinde med ondt i ryggen

Læger baserer diagnosen af slidgigt i ryggen på symptomer såsom smerte, stivhed og begrænset mobilitet. Derudover overvejer læger røntgen til patienter, som klager over smerte og begrænset mobilitet i lændehvirvelrygsøjlen. De fleste læger beder om en røntgen af rygsøjlen.

Behandling

Målet med behandling er at lindre patientens smerte og forbedre deres livskvalitet. Der er adskillige alternativer med denne effekt, såsom fysiske handlinger, medicin og operation.

Behandlingen involverer anvendelsen af smertestillende medicin, såsom paracetamol. Hvis de ikke lindrer smerten, kan patienter dog kombinere dem med anti-inflammatorisk medicin. I tilfælde, hvor anti-inflammatorisk medicin ikke kan blive anvendt, kan opioider, såsom tramadol, være nyttigt.

Patienter med fremskreden slidgigt i ryggen kan lide af en associeret neurologisk komplikation. I disse tilfælde, gør trykket på en nerve eller spinalstenose behandling med andet medicin, såsom pregabalin eller gabapentin, nødvendig.

Vejledninger og behandlinger anbefalet af en fysioterapeut kan derudover også vise sig at være nyttige. Kombinationen af alle disse valgmuligheder kan dermed hjælpe med at lindre symptomerne på slidgigt i ryggen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wieczorek, M., & Rat, A.-C. (2017). Generalidades sobre la artrosis: epidemiología y factores de riesgo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/s1286-935x(17)86066-4

 • Gonzalez, F., Mustaf, O., & Antezana, A. (2011). Alteraciones Biomecánicas Articulares en la Obesidad. Gac Med Bol.

 • Miralles Marrero, R. C. (2006). Biomecánica de la artrosis. In DOLOR.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.