En oversigt over immunforsvaret

Immunforsvaret er en proces i det menneskelige immunsystem, hvormed kroppen identificerer og holder eksterne stoffer i skak. Det er en kompleks mekanisme, men vi forklarer om det i dagens artikel.
En oversigt over immunforsvaret

Sidste ændring: 17 februar, 2021

Immunforsvaret er en vigtig mekanisme i den menneskelige krop, og vi bruger det til at forsvare os mod eksterne stoffer, der kan være skadelige for vores helbred. Det består også af forskellige processer og celler. I dag fortæller vi dig alt, hvad du bør vide om det.

Oversigt over immunforsvaret

Immunforsvaret er det sæt fænomener, kroppen udfører for at genkende og eliminere eksterne stoffer, som den opfatter som skadelige. Disse fænomener er baseret på genkendelsen af ​​disse fremmede stoffer, også kendt som antigener.

Antigener findes normalt på overfladen af ​​vira, bakterier og svampe. Ligeledes findes de i andre inaktive stoffer såsom kemikalier; andre forskellige materialer eller toksiner kan også være antigener.

Mennesker har to forskellige typer immunitet. I dag vil vi fortælle dig, hvad hver enkelt af dem går ud på.

Medfødt immunitet

Medfødt immunitet er ikke specifik. Det er til stede, selv inden det kommer i kontakt med et givet antigen, og som navnet antyder, er alle mennesker født med det. Vi kan opdele denne type immunforsvar i to forskellige mekanismer:

  • Barrierer kan være fysiske, såsom huden, der forhindrer passage af stoffet i kroppen eller kemisk. Der er mange kemiske barrierer i menneskekroppen. Det er for eksempel løbende næse, tårer, spyt eller vaginalt udflåd. Disse stoffer har egenskaber, der gør det vanskeligt for en virus eller bakterier at overleve. Vi kan nævne pH-værdien ved udflåd som et eksempel, da de fleste patogener ikke kan overleve derinde.
  • Cellulære mekanismer bestående af komplementsystemet, inflammationsmekanismen og fagocytter. Basen for alle tre mekanismer er stoffer, der er til stede i blodet og cirkulerer kontinuerligt i blodkarrene. Disse systemer bliver aktive i at eliminere enhver fremmed agent, der finder vej ind i kroppen.
Illustration af bakterier, som bekæmpes af immunforsvaret

Specifikke typer immunitet

Dette er den anden type immunrespons. I modsætning til det medfødte forsvar fødes vi ikke med en udviklet specifik immunitet. Det tager form, når kroppen kommer i kontakt med forskellige antigener. Det bliver hurtigere og mere effektivt til at eliminere patogener.

Det væv, der er ansvarligt for denne type immunitet, er lymfoidvæv, der består af organer såsom milt eller thymus og lymfekar. Dette væv huser produktionen af ​​lymfocytter, som vil være de celler, der har ansvaret for at udføre denne type immunrespons.

Således genkender specifikke dele af antigenerne, ved navn epitoper, de nyligt invaderende antigener. Medfødt immunitet aktiveres hurtigere, når en af ​​dem kommer ind i kroppen, men den er mindre effektiv. Tilsvarende er det adaptive forsvar langsommere, men meget mere effektivt.

En lymfocyt genkender epitopen af ​​et antigen. Du er muligvis ikke klar over det, men lymfocytter er ansvarlige for at producere stoffer ved navn antistoffer, som er ansvarlige for at eliminere patogenet.

Derudover vil denne lymfocyt aktivere flere lymfocytter, der kommer til stedet for at hjælpe med at rydde antigenet. Dette er det primære specifikke immunforsvar.

Udover det primære immunforsvar er der også en produktion af hukommelseslymfocytter. Disse hukommelseslymfocytter vil forårsage specifik immunitet, når de kommer i kontakt med den samme type antigen. Faktisk aktiveres de hurtigere for at eliminere det skadelige middel. Dette er kendt som en sekundær immunrespons.

Hvide blodlegemer eller leukocytter udfører det specifikke immunforsvar

Passiv og aktiv immunitet

Aktiv immunitet handler om det kompleks, vi nævnte ovenstående. Den menneskelige krop gør det naturligt, når den kommer i kontakt med et antigen. Det medfødte immunforsver aktiveres først, derefter det primære specifikke, og til sidst og i tilfælde af successive kontakter aktiveres det sekundære immunforsvar.

Tilsvarende cirkulerer specifikke antistoffer allerede i kroppen uden at have været i kontakt med antigener i passiv immunitet. Dette kan kun ske to gange:

  • Hos nyfødte babyer gennem antistoffer, som en mor sender til sin baby under graviditeten
  • Hos vaccinerede mennesker, fordi vacciner kan bestå af antistoffer eller fragmenter af patogenet, der udløser produktionen af ​​hukommelseslymfocytter uden faktisk at forårsage sygdommen

Immunforsvaret er et forsvarssystem

Immunitet er et naturligt kropsforsvarssystem, og der er mange måder at tage sig af det og vedligeholde det på. Vi skal være opdaterede på vaccinationer og også gøre alt, hvad vi kan, for at holde vores immunsystem i god form.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Brocklehurst P, Brearley S, Haque K, Leslie A, Salt A, Stenson B, et al. The INIS Study. International Neonatal Immunotherapy Study: Non-specific intravenous immunoglobulin therapy for suspected or proven neonatal sepsis: An international, placebo controlled, multicentre randomised trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2008 Dec 8;8.
  • Tortora GJ, Derrickson B. Introducción al cuerpo humano. Editorial médica panamericana; 2008.
  • Introducción a la inmunología humana – Leonardo Fainboim, Jorge Geffner – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 6]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=V2Bds_6ubMwC&oi=fnd&pg=PA230&dq=sistema+inmune+humano&ots=AQQQS_V5It&sig=4DIw3uOHpDr1OYcfZ_Wo7YJM2jY&redir_esc=y#v=onepage&q=sistema inmune humano&f=false

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.