Disse er de mest markante sundhedsnyheder i 2022

Vi giver dig en oversigt over de mest markante sundhedsnyheder i 2022. Alt, hvad du bør huske fra det forgangne år.
Disse er de mest markante sundhedsnyheder i 2022
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 20 februar, 2023

Vi har en optælling af de mest markante sundhedsnyheder i 2022, som blev offentliggjort på næsten alle hjemmesider. Blandt dem var nogle emner meget relevante, f.eks. de nye bestemmelser mod COVID-19-pandemien og udbruddet af abekopper.

Andre epidemier gik mere ubemærket hen hos den almene befolkning, men havde store konsekvenser i bestemte geografiske områder. Det var f.eks. det, der skete med kolera i Haiti.

I denne artikel bringer vi dig de sundhedsnyheder, der var mest i fokus i 2022, og som er værd at rekapitulere. Kan du huske nogle af dem?

1. Omicron, COVID-19-vaccination og millioner af dødsfald

I begyndelsen af 2022 blev vi mødt af en ny variant af SARS-CoV-2, kaldet omicron. Denne mere smitsomme, men mindre dødelige version af virusset spredte sig hurtigt i forbindelse med de internationale grænser, der var begyndt at åbne sig.

Flere lande gik tilbage til åbningsforanstaltningerne i løbet af vinteren på den nordlige halvkugle. Den sydlige halvkugle prioriterede derimod en tilbagevenden til normaliteten i det varme vejr.

Under alle omstændigheder betød stigningen i registreringen af nye tilfælde og geninfektioner et andet scenarie end i 2020. Øget vaccinationsdækning og tidligere beredskab i hospitalssystemerne understøttede en mere effektiv håndtering.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), sagde i maj følgende:

“Er COVID-19 overstået? Nej, det er bestemt ikke slut.”

-Ghebreyesus-

Statistiske data understøtter denne udtalelse fra verdens førende autoritet inden for global sundhed. Det var i august 2022, at den tragiske rekord på 1 million COVID-19-dødsfald blev nået. Selv om dødskurven er blevet langsommere det sidste år, er ophobningen stadig en beklagelig milepæl.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale

Ulighed i vaccination

Fremskridtene inden for vaccination mod COVID-19 var bemærkelsesværdige. Vaccinationer blev udviklet på rekordtid og distribueret gennem mekanismer, der var indrettet til det formål.

Ulighed i ankomsten af doser til lavindkomstlande er imidlertid også en af de sundhedsnyheder i 2022, der stod frem blandt andre. Afrika har været et af de kontinenter med den laveste ankomst af hætteglas.

Ifølge officielle data har næsten 70 % af verdens befolkning modtaget mindst én dosis. Hvis vi fokuserer på lavindkomstlande, er dette tal imidlertid reduceret til 25,1 %.

Chile er det land med den højeste andel af befolkningen, der er dækket af den fulde indledende protokol (2 doser). Halvfems procent af chilenerne opfylder denne egenskab. Hvis vi sammenligner det med det afrikanske kontinent, finder vi, at kun 26 % af denne befolkning er i samme situation.

Virus repræsenterer sundhedsnyheder i 2022

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Damar Hamlin blev genoplivet to gange efter at være kollapset i NFL-kamp

2. Mpox og et nyt navn til en sygdom

Udbruddet af mpox overraskede verden og foruroligede flere lande, der var ved at åbne deres grænser efter COVID-19-pandemien. Derfor er alt om denne virussygdom en del af de vigtigste sundhedsnyheder i 2022.

I maj 2022 var der ikke officielt rapporteret om nogen tilfælde af mpox. Det var en sygdom, der var begrænset til Afrika og med nogle kendte sporadiske udbrud. I august samme år nåede man imidlertid et højdepunkt af infektioner på samme dag, som omfattede fjerne lande i Amerika og Europa.

Da det oprindelige navn var “avekopper”, bestilte WHO en særlig kommission til at omdøbe virusset og sygdommen. I den forbindelse skulle de lade sig lede af Verdenssundhedsorganisationens retningslinjer for navngivning af sygdomme, som blev offentliggjort i 2015.

I november 2022 blev følgende således besluttet:

 • Mpox vil være den officielle sygdomsbetegnelse på engelsk og andre sprog.
 • Det er tilladt at anvende abekopper indtil november 2023, hvorefter disse betegnelser ophører med at gælde og ikke længere må anvendes i officielle dokumenter.

Den aktuelle situation

Ifølge de amerikanske centre for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) er der i år 72 bekræftede dødsfald som følge af kopper på verdensplan. Dette er ud af i alt 83.424 bekræftede tilfælde.

Selv om dødeligheden synes lav, bør man tage hensyn til, at udbredelsen af infektioner er historisk. De fleste af de lande, der rapporterer tilfælde i 2022, havde ikke tidligere registreret virusset.

USA fører rapporten med 29.740 bekræftede tilfælde. Det andet land er Brasilien med 10.375 tilfælde i løbet af året og 14 dødsfald.

På grund af den hurtige spredning siden august gennemførte CDC en vaccinationskampagne for den amerikanske befolkning, baseret på to risikogrupper:

 1. Personer, der blev udsat for virus.
 2. Personer, der kan blive udsat for virusset i den nærmeste fremtid.

I begyndelsen af december opdaterede det spanske sundhedsministerium sine anbefalinger for denne vaccination og anførte, at følgende grupper bør vaccineres:

 1. Personer, der er i risiko på grund af deres seksuelle praksis (mænd, der har sex med mænd) eller deres erhverv.
 2. Tæt kontakt med bekræftede patienter, som bør modtage en dosis af vaccinen inden for 4 dage efter kontakten, især hvis de har en immunosuppressiv sygdom, er gravide eller er børn.

3. Udbrud og epidemier: Sundhedsnyheder i 2022

Nogle epidemier i verden var blandt de mest fremtrædende sundhedsnyheder i 2022. Selv om de måske er gået ubemærket hen af andre årsager, skabte de alligevel bekymring og problemer for de lande, der blev ramt af dem.

Ebola ramte igen Uganda. Det var en variant af virusset, som ikke var blevet rapporteret i næsten 10 år. Udbruddet sluttede sig til den sjette bølge af smitteudbrud i løbet af de sidste 4 år i Den Demokratiske Republik Congo.

I alt rapporterer statistikkerne om 141 tilfælde og 55 dødsfald af ebola indtil videre i 2022.

For Haiti har et nyt udbrud af kolera været en tragisk nyhed. Situationen er forværret af den manglende adgang til rent vand, herunder ved sundhedsfaciliteterne.

Historien om denne sygdom i landet er uregelmæssig og kompliceret. I oktober 2010 var der en større epidemi, som angreb mere end 820.000 mennesker, hvoraf 9192 døde.

Derefter var tilfældene forsvundet i januar 2019, og udryddelsen blev erklæret udryddet i februar i år. I september 2022 blev der imidlertid igen tilfælde, og i dag er der 11.953 kolerapatienter i Haiti.

4. Klimaforandringer og sundhed

De fremtrædende sundhedsnyheder i 2022 og i de foregående år har ikke været i stand til at afværge katastrofen med klimaforandringer. Oversvømmelser, hedebølger og polarbølger fremmer spredningen af sygdomme i et hurtigere tempo.

På samme måde bekræfter flere og flere undersøgelser klimaændringernes indvirkning på menneskers sundhed. Ifølge data indsamlet af The Lancet i år, er de virkninger, der kan tilskrives dette problem, som følger:

 • Dødsfald i forbindelse med hedebølger er steget med 68 % i de sidste 20 år.
 • Klimaændringerne i kystområder øger malariaoverførslen med 31,3 %.
 • 98 millioner flere mennesker er kommet i en tilstand af fødevareusikkerhed på grund af den reducerede tilgængelighed af råvarer som følge af ekstrem varme i 2022.
Mand oplever hedeslag

5. Kunstig intelligens i sundhedssektoren er en del af sundhedsnyheder i 2022

Applikationer og programmer med kunstig intelligens vinder frem inden for sundhedssektoren. Der udvikles i stigende grad systemer med neurale netværk, som bidrager til diagnosticering og behandling af sygdomme.

COVID-19-pandemien fremskyndede gennemførelsen af telemedicin og udbredelsen af systemer, der er forberedt til at give hurtige svar fra teknologien. Samtidig bliver udviklerne af kunstig intelligens mere effektive til at styre indlæringsprocessen af neurale netværk og dyb læring.

I dag har vi allerede applikationer til at opdage myokardieinfarkt, ikke-invasive sporingsmekanismer til at forudsige forekomsten af Parkinsons sygdom og algoritmer til at hjælpe med behandlingen af metastaser af tyktarmskræft. Hvor langt vil vi nå? Er det muligt at erstatte læger?

Der opstår mange etiske spørgsmål i forbindelse med kunstig intelligens i sundhedssektoren. Hvem er ansvarlig for teknologiens eventuelle fejl, når et menneskeliv er involveret? 2022 var også et år, hvor der skulle gives plads til filosofi og moral i den mere og mere automatiserede hverdag.

De sundhedsdata, der indsamles af vores intelligente apparater, fortjener et afsnit om sikkerhed. Ud over at tælle skridt og måle pulsen registrerer telefonerne, hvor vi går, hvornår vi går, og hvem der ledsager os. Er disse data en del af sundheden, eller medfører de et brud på fortroligheden?

Du vil måske også finde denne artikel interessant: WHOs konklusioner om kød og kræft

De vigtigste sundhedsnyheder i 2022 strækker sig til 2023

Coronavirus, mpox, kunstig intelligens og klimaforandringer fortsætter i 2023. Vi vil fortsat høre om disse realiteter i de kommende måneder.

Har du husket disse højdepunkter i sundhedsnyhederne? Hvad tror du bliver den mest relevante begivenhed på sundhedsområdet dette år?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Edouard Mathieu, Hannah Ritchie, Lucas Rodés-Guirao, Cameron Appel, Charlie Giattino, Joe Hasell, Bobbie Macdonald, Saloni Dattani, Diana Beltekian, Esteban Ortiz-Ospina and Max Roser (2020) – “Coronavirus Pandemic (COVID-19)”. Published online at OurWorldInData.org. Retrieved from: ‘https://ourworldindata.org/coronavirus’ [Online Resource]
 • El-Sherif, Dina M., et al. “Telehealth and Artificial Intelligence insights into healthcare during the COVID-19 pandemic.” Healthcare. Vol. 10. No. 2. MDPI, 2022.
 • Joloudari, Javad Hassannataj, et al. “Application of Artificial Intelligence Techniques for Automated Detection of Myocardial Infarction: a Review.” (2022).
 • Keswani, Anjeni, Hana Akselrod, and Susan C. Anenberg. “Health and clinical impacts of air pollution and linkages with climate change.” NEJM Evidence 1.7 (2022): EVIDra2200068.
 • Romanello, Marina, et al. “The 2022 report of the Lancet Countdown on health and climate change: health at the mercy of fossil fuels.” The Lancet 400.10363 (2022): 1619-1654.
 • Rompianesi, Gianluca, et al. “Artificial intelligence in the diagnosis and management of colorectal cancer liver metastases.” World Journal of Gastroenterology 28.1 (2022): 108.
 • Rubin, Daniel HF, et al. “Reemergence of cholera in Haiti.” New England Journal of Medicine (2022).
 • Yang, Yuzhe, et al. “Artificial intelligence-enabled detection and assessment of Parkinson’s disease using nocturnal breathing signals.” Nature medicine 28.10 (2022): 2207-2215.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.