Damar Hamlin blev genoplivet to gange efter at være kollapset i NFL-kamp

Damar Hamlin, 24, fik hjertestop under en NFL-kamp. En hurtig indsats på banen reddede hans liv.
Damar Hamlin blev genoplivet to gange efter at være kollapset i NFL-kamp
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Damar Hamlin, en Buffalo Bills-spiller, blev genoplivet med hjertelungeredning (HLR) og defibrillering to gange efter sit hjertestop på banen den 2. januar 2023. Hændelsen skete under en kamp i National Football League (NFL) i USA.

Den 24-årige spiller lavede en tackling på en modstander, og da han rejste sig op, kollapsede han straks. Han fik hjælp på banen, mens han var bevidstløs.

Her fik han for første gang hjertemassage og blev tilsluttet en defibrillator. Efter den første genoplivning blev han overført til et hospital i Cincinnati, hvor han igen fik brug for HLR og endnu et stød fra en defibrillator. En kortvarig stabilisering gjorde det muligt at indlægge ham på intensivafdelingen for at blive tilsluttet en respirator.

Den officielle erklæring fra det hold, han tilhører, forsøgte at formidle tillid og ro:

“Damar er fortsat på intensivafdelingen i kritisk tilstand, men med tegn på bedring. Han forventes at blive der, mens det medicinske personale overvåger ham.”

-Buffalo Bills officielle udmeldning-

Hvorfor fik Damar Hamlin et hjertestop?

Teorier om, hvorfor Damar Hamlin fik hjertestop og måtte genoplives to gange, er på nuværende tidspunkt blot teorier. Disse hypoteser er baseret på tidligere episoder med andre professionelle spillere i forskellige sportsgrene, som har været igennem lignende situationer.

Især i amerikansk fodbold er muligheden for et slag stor. Forskellige situationer på banen kan resultere i et stumpt traume i brystet, og en tackling er en potentiel årsag til denne tilstand.

Det faktum, at Damar Hamlin kollapsede efter at have ramt en modstander, udløser hypotesen om et stumpt traume med arytmi.

Efter et tilstrækkeligt kraftigt slag mod brystkassen er det muligt, at hjertemusklen får en elektrisk forstyrrelse, der forårsager langsommere eller hurtigere slag. Hvis arytmien udvikler sig inden for få sekunder, er infarkt eller kardiorespiratorisk stop mulige scenarier.

Ifølge eksperter i brysttraumer bør hjertekontusion udelukkes, når man behandler en person med moderat til alvorligt brysttraume. Ved indlæggelse på hospitalet er et elektrokardiogram ideelt, og hvis tegn tyder på et problem, bør det suppleres med et ekkokardiogram.

Illustration af et hjerte og hjerteslag

Commotio cordis

En nylig artikel i American Journal of Cardiology mindede lægerne om en tilstand, som man ikke bør overse: Commotio cordis. Ifølge artiklens forfattere er der ved sportsaktiviteter med høj effekt og ved sportsaktiviteter, hvor bolde bliver skudt afsted (f.eks. baseball), risiko for hjertetraumer som følge af brysttraumer.

Et slag mod brystet med tilstrækkelig intensitet kan under visse omstændigheder føre til pludselig død.

Efter de to genoplivninger, der blev udført på Damar Hamlin, og efter at have analyseret sammenhængen omkring hans kollaps er en klar hypotese, at der er tale om commotio cordis. Forfatterne til ovennævnte artikel anerkender faktisk, at defibrillering er en gyldig og effektiv terapeutisk tilgang, når denne tilstand opstår.

Desværre er commotio cordis den næstvigtigste årsag til pludselig død hos unge sportsfolk. Og der er ingen klare forebyggelsesmekanismer, da en rutinemæssig sportslig og klinisk undersøgelse ikke ville hjælpe, fordi der ikke er nogen underliggende sygdom til at forklare det.

Er hjertestop almindeligt i sport?

Efter Damar Hamlin blev genoplivet på banen, og nyheden spredte sig verden over, kom spekulationerne om den professionelle sports indvirkning på hjertesundheden igen op til overfladen. Sandheden er, at den virale udbredelse af disse sager giver anledning til mange rygter uden nogen konkrete data til at bekræfte dem.

Nogle undersøgelser, der er udført med forskellige atleter, fastslår, at hyppigheden af pludselig død i forbindelse med sport ikke er høj. Faktisk ville den have samme andel som i resten af den almindelige befolkning.

Alligevel er pludselig død blandt aktive atleter den vigtigste dødsårsag.

Der opstår et særligt spørgsmål om de supplerende metoder, som atleterne hvert år skal gennemgå for at blive registreret til konkurrencer. Er de nyttige? Sandheden er, at det er de, men de opdager ikke alle de mulige ændringer, der kan kulminere i et hjertestop.

Commotio cordis er f.eks. et elektrisk syndrom, der udløses af et kraftigt slag mod brystet. Der er ingen forudgående sygdom, der kan forklare det.

Hvad skal man gøre, hvis man er vidne til et hjertestop?

Damar Hamlins hurtige pleje og det faktum, at han fik genoplivning og defibrillering, var afgørende for hans overlevelse. Men ud over det var det vigtigt at aktivere nødprotokollerne, så han hurtigt kunne blive overført til et center med den nødvendige kompleksitet til at afslutte genoplivningen.

Disse oplysninger er afgørende for, at den brede befolkning ved, hvordan man skal handle i tilfælde af hjertestop. HLR-teknikken skal være kendt. Men vi må aldrig glemme at kontakte det nærmeste hospital, så de hurtigt kan sende en ambulance.

HLR består i at foretage brystkompressioner på den bevidstløse persons brystkasse med strakte albuer og med begge hænder overlappende. Der skal udføres 30 kompressioner på 1 minut og derefter 2 mund-til-mund-åndedrag. Når denne cyklus er afsluttet, gentages den, indtil der er en defibrillator til rådighed.

I dag har mange offentlige steder og sportshaller automatiske eksterne defibrillatorer (AED’er). Disse apparater placeres på personen med hjertestop og giver et elektrisk stød, hvis algoritmen finder det nødvendigt.

En defibrillator

Hvad venter Damar Hamlin efter genoplivning og indlæggelse?

Gode nyheder blev delt af NFL-spillerens omgangskreds:

“Damar har fået det væsentligt bedre i løbet af natten. Vi er meget taknemmelige for alle de førstehjælpere, læger og hospitalspersonale og alle, der har spillet en rolle i denne proces.”

-Opslag på Twitter fra Ron Butler, Hamlin’s agent-

Der skulle ikke være nogen neurologiske skader på grund af den hurtige indsats på banen. Det anslås, at det kun tog 5 minutter for ambulancen at ankomme med en defibrillator.

NFL er som organisation i gang med at gennemgå protokoller og lovgivning for at forhindre disse hændelser eller forbedre reaktionen på dem, når de er uundgåelige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.