Udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale

Udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale påvirker både livskvaliteten og arbejdet. Det er derfor vigtigt at forebygge og behandle det.
Udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale

Sidste ændring: 11 februar, 2023

Den moderne tidsalder er præget af uventede pandemier og overarbejde. Derfor kan stress blive en daglig følelse. Det kan i sidste ende have konsekvenser for menneskers helbred. Læs med for at finde ud af, hvad udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale er, og hvilke strategier der kan anvendes for at afbøde virkningerne af denne tilstand.

Høje kortisolniveauer under lange arbejdstider kan få mange sundhedseksperter til at opleve dette syndrom. På grund af deres direkte kontakt med patienterne og den store byrde i hver enkelt sag skaber de normalt en stor følelsesmæssig udmattelse. Det ender med at isolere læger og sygeplejersker lidt efter lidt.

Hvad er udbrændthedssyndrom?

Ifølge oplysninger fra psykolog Christina Maslach og psykolog Susan E. Jackson i deres Maslach Burnout Inventory Manual defineres udbrændthedssyndrom som et progressivt tab af omsorg og medfølelse over for de mennesker, man arbejder sammen med.

Det er noget, der genererer dehumanisering af omgivelserne og isolation af patienterne.

Denne udbrændthed er karakteriseret ved tre negative adfærdsmønstre, der påvirker de sociale relationer hos dem, der lider af den.

Den første er følelsesmæssig udmattelse, som er både fysisk og mental træthed. Den anden er depersonalisering. Det fører til en beklagelig ændring i holdningen til kolleger og mennesker, som man arbejder sammen med. Den sidste er mangel på personlig udfoldelse, hvor lav produktivitet, tab af motivation og irritabilitet skiller sig ud.

Det er vigtigt at præcisere, at mentalt og følelsesmæssigt velvære er altafgørende blandt ansatte i sundhedssektoren.

På grund af alvoren af de situationer, der opstår på en skadestue, er der brug for kvalificeret personale, der kan gøre det muligt for patienterne at bevare roen, selv når den medicinske behandling er kompleks.

Hvordan begynder udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale?

Sundhedspersonale sidder på gulv og skildrer udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale

Andre faktorer, der skaber stress og udbrændthed hos sundhedseksperter, omfatter håndtering af vanskelige patienter. Eller patienter med alvorlige sygdomme, der miskrediterer deres arbejde eller har uhøflige holdninger.

Ud over den begrænsede tid, der kan afsættes til hver enkelt sag på grund af underbemanding, findes dårlige forhold til deres støttehold og misbrugte arbejdstider på grund af globale nødsituationer.

Som et nyligt eksempel har COVID-19-pandemien vist sig at være en udfordring for sundhedspersonale, da den ikke blot skabte en hidtil uset arbejdsstress i moderne historie, som forårsagede uundgåeligt medicinsk udbrændthed.

Den efterlod også mange sygeplejersker og læger nedsænket i følelser af sorg og depression, da de observerede de millioner af liv, der blev taget af denne sygdom.

3 tips til forebyggelse af udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale

Træt læge sidder på gulv

Nogle gange er stress en uundgåelig del af livet. Der er dog flere tips, der kan være til stor hjælp for at bevare roen. Så kan du undgå at blive offer for påtrængende tanker, der kun skader din arbejdsdag.

Lige fra enkle retningslinjer som f.eks. at være mere opmærksom på at trække vejret til at studere en kandidat i folkesundhedsvidenskab for at lære at håndtere denne type lidelse og hjælpe andre med at overvinde den.

Her er nogle tips til at forebygge udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale.

1. Lær at slappe af ved at kontrollere din vejrtrækning

Selv om det virker lettere at læse det end at praktisere det, er det et godt livstip at lære at bruge vejrtrækningen til din fordel. Så prøv at lave en dyb, bevidst vejrtrækning flere gange i løbet af dagen.

For eksempel, før du tager på hospitalet og begynder din arbejdsdag, og før du går ind på et kontor for at se en ny patient, skal du trække vejret roligt for at slappe af. Du skal fokusere din opmærksomhed på en bestemt opgave.

2. Prøv at leve sundt

En sund kost, fysisk aktivitet og mindst 7 timers hvile hver nat er afgørende for at kunne opfylde vores arbejdsopgaver. Derfor skal du tage dig tid til dig selv og praktisere gode vaner. Selv om dagen nogle gange kan være lidt belastende.

Husk, at det at læse en bog, tilmelde sig et nyt kursus eller tilbringe tid med familie og venner er aktiviteter, der er med til at genoplade os fysisk og følelsesmæssigt.

3. Vær empatisk over for andre, og isolér dig ikke i en boble

Alle sundhedspersoner skal arbejde som et team for at opnå de hurtigste og mest effektive resultater med deres patienter. Derfor skal du huske på, at der er styrke i fællesskab, og at du ikke er alene mod verden.

Du må ikke isolere dig fra andre. Prøv at være empatisk over for alle dine kolleger og patienter. Nogle gange er alt, hvad en syg person har brug for for at fortsætte sin rejse, et oprigtigt smil fra deres plejere.

Udbrændthedssyndrom hos sundhedspersonale kan forårsage angst og depression

Sundhedspersonale skal passe på sig selv for at kunne fortsætte med at pleje andre og fremme sundhed.

På trods af at der nogle gange opstår situationer, der genererer momentan stress, er det vigtigt at håndtere disse episoder for ikke at blive offer for følelsesmæssig udmattelse, der kan forårsage angst og depression, og dermed være i stand til at udføre deres arbejde så godt som muligt.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.