6 medicinske årsager til nattesved

Forstyrrer din nattesved din søvn? Det er et irriterende problem der sagtens kan forårsage søvnløshed, hvis du ikke får behandlet det. Selvom der ikke altid er tegn på et helbredsproblem, er det bedst at tale med din læge, hvis dine symptomer er for store og længerevarende.
6 medicinske årsager til nattesved

Sidste ændring: 25 august, 2022

Sved er den proces, hvormed din krop regulerer dens temperatur. Det er også sådan at kroppen regulerer dine niveauer af urinstof, essentielle aminosyrer og andre stoffer, der er rester fra forskellige processer. Du sveder typisk når du udøver motion eller gør noget, der kræver en masse fysisk indsats. Men mange lider også af nattesved. Her er 6 medicinske årsager til nattesved.

Mens sved er normalt, kan det nogle gange afbryde dine nætter og blive et problem der forhindre dig i at sove.

Det kan være nemt at overse det i starten, men hvis det sker igen og igen, er det på tide at udelukke andre medicinske tilstande.

Mange mennesker kan ignorere de bagvedliggende årsager. Derfor ønsker vi her at dele seks faktorer, der kan relateres til nattesved.

1. Overgangsalderen er en af de mest normale årsager til nattesved

Overgangsalderen er de vigigste årsager til nattesved hos kvinder. Abrupte hormonforandringer, især et fald i østrogenniveauet, kan være den primære årsag.

Kvinder, der lider af dette problem, kan opleve en følelse af at de er ved at blive kvalt. Dette forhindrer dem i at kunne sove og ændre endda deres hjertefrekvens.

 • For at klare dig igennem disse symptomer kan det være nødvendigt at tage et supplement til at regulere din hormonaktivitet.
 • Generelt er det en god idé at sove i et køligt miljø med vægge lavet af naturlige fibre. Sørg også for at bære behageligt tøj.

 

2. Visse medikamenter

Behandlinger baseret på visse lægemidler kan også forårsage dette symptom som en bivirkning.

Der er nogle undersøgelser, der tyder på, at stoffer der bruges til angst og depression kan generere perioder med nattesved.

Andre tilknyttede behandlinger omfatter:

 • Hormonbehandling,
 • Medicin der reducerer blodsukkerniveauet,
 • Cortisone, et steroidehormon, der bruges til at behandle betændelse og reducere smerte.

3. Tuberkulose

Lunger

De fleste af de årsager til nattesved, er ikke alvorlige eller særligt vanskelige at behandle. Men nogle af dem kan dog være forårsaget af kroniske sygdomme, såsom tuberkulose. Dette er straks en langt mere alvorlig situation.

Denne sygdom kompromitterer lungesundheden og er næsten altid ledsaget af perioder med stærk sved.

Dine symptomer kan forekomme sammen med:

4. Neurologiske problemer kan være en af flere årsager til nattesved

Angst og nerver kan øge din kropstemperatur. Dette tvinger din krop til at svede for at genoprette temperaturen til det normale niveau. Dette er et helt naturligt svar på stress og forekommer ikke kun om natten.

Når det sker igen og igen om natten, kan det dog være relateret til en sygdomstilstand forbundet med dit neurologiske system, såsom Parkinsons sygdom og andre.

 • Skaden som disse sygdomme forårsager til dit nervesystem kan afbryde de signaler, der går til dine svedkirtler. Dette resulterer i overdreven og hvad der virker som unaturlig sved.

5. Kronisk hyperhidrose

Sved under armene

Hyperhidrose er det medicinske udtryk, der bruges til at beskrive en overdreven svedtendens. Det er en almindelig lidelse, der ikke har anden medicinsk årsag end genetik, og derfor anses den for at være kronisk. Af indlysende årsager oplever patienter, der lider af hyperhidrose nattesved.

 • Personer med hyperhidrose har brug for et køligere miljø at hvile og sove i, fordi det der for de fleste mennesker vil virke som en “normal temperatur”, er for varmt for dem.
 • Dette udgør ikke et alvorligt helbredsproblem. Det kan dog være ubehageligt og svært at klare til tider.

6. Hyperthyroidisme

Hyperthyroidisme er en tilstand, der opstår, når din skjoldbruskkirtel producerer hormoner langt over hvad der betragtes som normale niveauer. Dette påvirker naturligvis din metabolisme, og du kan begynde at opleve ubehag og andre forandringer i kroppen.

 • En stærk følelse af træthed i løbet af dagen og en overdreven svedtendens om natten kan være tegn på, at der er et problem.
 • Hyperthyroidisme er forbundet med en intolerance over for varme. Således bliver du nødt til at reducere temperaturen på dit soveværelse når du skal hvile dig eller sove.
 • Andre symptomer omfatter ændringer i kropsvægt, at dine hænder ryster og overdreven hårtab.

Er sved noget der forstyrre din søvn? Det er et irriterende problem, og kan forårsage søvnløshed, hvis du ikke får behandlet det. Selvom det ikke altid er tegn på et helbredsproblem, er det bedst at tale med din læge, hvis dine symptomer er for store og længerevarende.

Det kan interessere dig ...
Sådan lindrer du tinnitus med 5 naturmidler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan lindrer du tinnitus med 5 naturmidler

Tinnitus er i sig selv ikke en sygdom men i stedet en ubehagelig tilstand eller symptom. Sådan lindrer du tinnitus med naturmidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hessemer, V., & Brück, K. (1985). Influence of menstrual cycle on shivering, skin blood flow, and sweating responses measured at night. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.1985.59.6.1902
 • James W. Mold. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Night Sweats in a Primary Care Population. Drugs Real World Outcomes. 2015 Mar; 2(1): 29–33. Published online 2015 Feb 7. doi: 10.1007/s40801-015-0007-8.
 • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033
 • Takaaki Matsumoto. Effect of Thyroid Hormone on Thermal Sweating. Chukyo University.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.