Virker natron eller bagepulver mod forbrændinger?

Nej, du kan ikke bruge natron eller bagepulver mod forbrændinger, selvom det er godt for din hud, så længe den er sund og rask.
Virker natron eller bagepulver mod forbrændinger?

Sidste ændring: 17 april, 2019

Der er mange måder at undgå at blive forbrændt og forhindre ar efter brandsår. Husk at hvis forbrændingen er alvorlig, skal du direkte på skadestuen. Men kan du bruge bagepulver mod forbrændinger? Svaret er nej.Mange mennesker bliver udsat for en form for forbrændinger næsten hver dag, af forskellige årsager, og sværhedsgrader.

Typer af forbrændinger og deres symptomer

Flere sværhedsgrader af forbrændinger

Der findes forskellige typer af forbrændinger, med forskellige sværhedsgrad.

Blandt de tre hovedgrupper finder vi:

 • Førstegradsforbrændinger: Dette rammer kun hudens yderste lag. De mest almindelige symptomer er smerte, rødmen og hævelse.
 • Andengradsforbrændinger: Rammer det yderste lag, og laget under. Symptomer er svien, smerte, rødmen, hævelse og vabler. De er også kendt som delvis fortykkelsesforbrændinger.
 • Tredjegradsforbrændinger: Rammer de dybe lag i huden. De kaldes også hel fortykkelsesforbrændinger. Symptomerne kan være hvidlig, mørk eller forkullet hud. Området kan blive følelsesløst.

Brandsår deles også op i to andre kategorier:

 • Mindre forbrændinger: Dette er typisk førstegradsforbrændinger på hvilken som helst del af kroppen. En andengradsforbrænding som er mindre end 5-7 cm bredt falder også i denne kategori.
 • Større forbrændinger: Hertil hører anden- eller tredjegradsforbrændinger på hænder, fødder, ansigt, skridt eller sårbare led.

Læs også: Førstehjælp til forbrændinger og skoldninger

Anbefalinger

Det er muligt at have flere typer af forbrændinger på samme tid.

Alvorlige forbrændinger kræver øjeblikkelig behandling. Det kan være med til at forhindre ardannelse, handikap eller deformiteter. Forbrændinger i ansigt, hænder, fødder og kønsdele kan være særligt farlige.

 • Hvis denne slags skade sker i hjemmet, så skyl øjeblikkeligt det skadede område med koldt vand i mindst 5 minutter. Du kan også holde området nede i koldt vand i et kar eller en spand.
 • Undgå altid at sætte is direkte på et brandsår, da dette vil have den modsatte effekt af at lette smerten. Den kolde temperatur vil få din hud til at brænde endnu mere.
 • Vær meget forsigtig når du skal rense et brandsår. Hvis du har fået vabler, så sørg for ikke at punktere dem.
 • Hvis du skal rejse til et sted med meget stærkt solskin, så husk at bruge solcreme, så du beskytter din hud mod skadelige UV stråler.

Kan du bruge natron eller bagepulver mod forbrændinger?

Derhjemme kan du bruge bagepulver mod forbrændinger

Mange tyer til midler såsom natron eller bagepulver mod forbrændinger, men det må du ikke gøre. Forbrændinger behandles bedst som beskrevet ovenfor. Du kan også læse mere om førstehjælp mod brandsår her.

Men hvor kommer myten så fra? Bagepulver er blevet populært både til madlavning og som naturmedicin. Det hvide pulver er billigt, og kan købes næsten over alt.

Du har det måske allerede i dit køkken og bruger det til mange nyttige ting. Det har rensende egenskaber, når det kommer til rengøring af huset, og kan også bruges som slankemiddel.

Da bagepulver er en ikke-aggressiv, naturlig eksfoliant, kan den hjælpe til at fjerne døde hudceller. Det vil også få din hud til at heles, samtidig med at området holdes rent og blødt. Men det duer altså ikke, hvis du er blevet forbrændt. Da skal huden i stedet have tid til at hele.

Hvis du ikke er blevet forbrændt, kan du bruge natron som eksfolierende middel på følgende måder:

1- Eksfolierende middel med natron på sund og entakt hud

Det første du skal gøre, er at lave en pure af natron og vand. Husk at mængden du skal bruge afhænger af brandsårets størrelse.

Ingredienser

 • 1 spsk natron (9 g)
 • 5 spsk vand (75 ml)

Sådan gør du 

 • Bland begge ingredienserne til du har en lidt tyk mos.
 • Smør det på huden, men kun hvis huden er sund og rask uden forbrændinger
 • Lad det virke i 20 minutter, og skyl så med rigeligt koldt vand.

2- natron-bad

Her skal du bruge dit badekar.

Ingredienser

 • Vand (så meget der nu skal til)
 • 1/4 kop natron(37 g)

Sådan gør du

 • Fyld en beholder hvor du kan bade kroppen med koldt vand, og put natron i.
 • Bad området i en halv time, og skyl så med mere koldt vand.

Nej, du kan ikke bruge natron eller bagepulver mod forbrændinger, selvom det er godt for din hud, så længe den er sund og rask.

Der findes mange måder at undgå at blive forbrændt, og forhindre ardannelse fra brandsår, men natron eller bagepulver er bestemt ikke en af dem. Husk at hvis det er en alvorlig forbrænding, skal du tage direkte på skadestuen.

 


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.