7 metoder til at forebygge neglesvamp

Neglesvamp er vanskelig at behandle. Derfor er det bedst at forebygge eller behandle så hurtigt som muligt, når det opstår. Lær mere i denne artikel.
7 metoder til at forebygge neglesvamp

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Neglesvamp anses ikke for at være et alvorligt sundhedsproblem, men det er en tilstand, som kan give meget ubehag. Derudover, når først man har det, kan det være svært at komme af med. Plus, selvom du har succes med at fjerne det, vil det højst sandsynligt komme igen. Det er derfor vigtigt at forebygge neglesvamp.

Neglesvamp kendes også som onykomykose og forårsages som regel af en mikroorganisme ved navn dermatofyt. De lever af keratin, der er et protein, som findes i hår og negle.
Disse mikroorganismer trives på mørke, varme og fugtige steder. Det er derfor, indersiden af skoene er det perfekte sted for dem at slå sig ned.
Det anslås, at op mod 14% af verdens befolkning lider af neglesvamp.

7 metoder til at forebygge neglesvamp

Forstørrelsesglas viser neglesvamp

Det er altid bedre at forebygge neglesvamp end at være nødt til at kurere det. Hvad angår det sidste, tager det  meget tid og tålmodighed at opnå, så det bedste er at forebygge neglesvamp i første omgang. Den bedste måde at opnå dette på er ved at tage nogle enkle forebyggende foranstaltninger, såsom følgende.

1. Beskyt dine fødder

Det er ikke en god idé at gå barfodet rundt, især i varme, fugtige områder såsom svømmehaller, træningscentre, offentlige brusere osv. Svamp kan sidde på overflader og klistre fast til huden. Det er bedst at bære klipklapper eller sandaler.

2. Klip neglene ordentligt for at forebygge neglesvamp

Tånegle bør holdes korte. Det er bedst at bruge neglesaks eller -klipper, som altid bør desinficeres før brug. Du skal klippe lige over, og hvis det er nødvendigt, kan du file efter på de skarpe kanter. Dette værktøj er til personlig brug og bør ikke deles med andre.

3. Pudr dine sko

En rigtig god metode til at forebygge neglesvamp er ved at pudre dine sko med et svampedræbende pulver. Det samme bør gøres med strømper. Det er bedst at gøre, før du bruger det, eftersom det forebygger væksten af svampesporer.

4. Anbefalinger vedrørende fodtøj

God pleje af fodtøj er en afgørende faktor i forebyggelsen af neglesvamp. Anbefalinger i denne henseende er som følger:

 • Brug passende fodtøj. Tånegle bør ikke komme i direkte kontakt med skoen. Det er bedst at bruge sko, som har den korrekte størrelse og er brede i snuden.
 • Åndbart materiale. Lærreds- eller lædersko giver mere åndbarhed og reducerer risikoen for neglesvamp.
 • Skift sko. Det er bedst ikke at have de samme sko på to dage i træk, især hvis de er fugtige af sved. Det er bedst at skifte sko hver dag.
 • Bakteriedræbende spray. Det er en god idé at spraye skoene med en bakteriedræbende spray, særligt hvis du har haft dem på uden strømper.
 • Smid sko ud. Når en behandling for neglesvamp er færdig, er det bedst at smide alle de sko ud, som du har haft på imens.

5. Fodhygiejne er nøglen til at forebygge neglesvamp

Det er en god idé at vaske sine fødder med vand og  sæbe hver dag og derpå tørre dem godt med et håndklæde. Det gælder også for mellemrummene mellem tæerne.

På den anden side vil svampedræbende pulver hjælpe med at reducere fugt i området. Strømper bør også vaskes dagligt og skiftes, når de er fugtige.

6. Rens neglene godt, hvis du vil forebygge neglesvamp

Når du vasker hænder og fødder, må du ikke glemme at rense neglene. Det anbefales at skrubbe dem med sæbe for at undgå risikoen for infektion. Det kan være en god idé at benytte en neglebørste, da meget svamp sætter sig under neglen. Hvis du rører ved en negl med svamp, skal du altid vaske hænder efterfølgende.

7. Vær opmærksom på nogle andre anbefalinger

Hvis huden under fødderne er sprækket på grund af tørhed, er det vigtigt at give dem fugt. Svamp kan opstå og sætte sig takket være disse fordybninger. Sår omkring neglen bør også behandles hurtigt, da de er gemmesteder for mikroorganismer.

Det anbefales ikke at bruge neglelak eller kunstige negle, hvis du har en svampeinfektion i neglene. Faktisk vil det være bedst, hvis du aldrig bruger disse ting, da de tilskynder til vækst af mikroorganismer. Det er vigtigt at sikre sig, at der er en god hygiejne hos negleteknikeren, hvis du beslutter dig for at få en manicure eller pedicure.

Sådan identificerer du neglesvamp

Tegn på neglesvamp er som følger:

 • Farveforandringer i neglen. Hvide prikker eller brune eller gule striber er tegn på svamp. Nogle gange er det mørkere i farven på grund af ophobning af snavs under neglen.
 • Ændringer i tekstur. Negle, der er fortykkede, skøre, skællede eller har en ujævn overflade, indikerer svamp.
 • Ændringer i form. En unormal form kan være tegn på svampeinfektion.
 • Smerte eller hævelse omkring neglen.
 • Kløe i området.
 • Dårlig lugt fra neglene.

Risikofaktorer for neglesvamp

Eksempel på neglesvamp

Ældre mennesker har større risiko for at udvikle neglesvamp. Det skyldes, at neglen vokser langsommere med alderen, blodcirkulationen er dårligere, og der er en længere historie med eksponering for svamp.

Personer med diabetes, såvel som mennesker med et svagere immunforsvar, er også mere tilbøjelige til at få neglesvamp. Folk med “atletens fod” overfører ofte svampen fra huden til deres negle.

Der er også en øget risiko hos mennesker, der har en tilstand, som forårsager hudlæsioner, såsom psoriasis. Mennesker i langtidsbehandling med antibiotika er også i øget risiko, såvel som overvægtige, folk der sveder meget, inkontinente og gravide.

Forebyggelse er den bedste medicin mod neglesvamp

Det er vanskeligt at behandle neglesvamp. Som regel forsøger man sig først med husråd i forsøget på at komme det til livs.

Hvis disse dog ikke virker, er det bedst at gå til lægen med det. Det kan være nødvendigt med mere specialiseret behandling.

Der er tidspunkter, hvor det er nødvendigt at bruge svampedræbende medicin for at komme af med problemet. I det mest svære tilfælde, kan det være nødvendigt at fjerne neglen fuldstændigt for at løse problemet.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler mod gule negle
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler mod gule negle

Gule negle er ikke noget kønt syn. Disse naturlige midler mod gule negle kan få dine negle tilbage til deres naturlige farve.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yugcha Chicaiza, E. G. (2018). Programa educativo sobre factores de riesgo de pie diabético por el uso inadecuado de calzado entre los pacientes del club de diabéticos del centro de salud Morete Puyo (Bachelor’s thesis).
 • Vialat Soto, V., Merayo, V., León Alonso, D., & López Díaz, V. D. L. C. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría, 86(2), 207-214.
 • Chanussot, C., & Arenas, R. (2007). Infección micótica plantar e interdigital en pacientes con onicomicosis. Revista iberoamericana de micología, 24(2), 118-121.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.