7 metoder til rengøring af udendørs områder før sommeren

Vil du gerne nyde din altan eller have om sommeren, men har du bare ikke energi til at gøre dine udendørs områder ordentligt rene? Vi giver dig syv tips, så du kan få udført den rengøring, som du har udskudt!
7 metoder til rengøring af udendørs områder før sommeren

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når varmen kommer, flytter familielivet ofte ud på terrassen eller altanen. Det er almindeligt, at mange mennesker tilbringer mere tid udenfor og nyder den friske luft. I dag vil vi gerne dele nogle metoder til rengøring af udendørs områder inden sommeren, så du kan nyde dem fuldt ud.

Fra græsset og planterne og blomsterne til havemøblerne – hver altan, terrasse eller have har brug for særlig vedligeholdelse. Det er en god idé at holde dem i god stand, så de er klar til det intense og hyppige brug, de vil blive udsat for.

Nedenstående foreslår vi nogle tips, som du kan bruge til rengøring af udendørs områder på en organiseret måde.

Tips til rengøring af udendørs områder

Prøv ikke at glemme noget, men endnu vigtigere, prøv at følge en bestemt rækkefølge. Vi foreslår, at du tager et grundigt kig på din altan eller terrasse og laver en liste over de aktiviteter, der skal udføres.

På den måde bliver arbejdet mere effektivt og produktivt. Her er nogle af mulighederne:

1. Smid det ud, du ikke har brug for

Dette er det første, du skal gøre, når du rydder dit udendørsareal op før sommeren. Når du har gennemgået hvert hjørne, skal du smide alt det væk, som du ikke vil bruge eller reparere. På den måde får du mere plads til at arbejde og renovere tingene.

Her taler vi om gamle møbler, som du har planlagt at restaurere eller genbruge i evigheder, men hvor du af en eller anden grund aldrig har fået gjort det. Hvis du har børn i familien, kan du donere eller smide det legetøj ud, som de ikke har brugt i lang tid.

Kasse fyldt med legetøj

2. Rengør møblerne

Afhængigt af materialet af de havemøbler, du har, kan du leje en højtryksrenser. Det gode ved disse er, at vandet kommer ud med et højt tryk, hvilket normalt giver en dyb rengøring.

Hvis dine møbler er af træ, skal du passe på, at du ikke beskadiger malingen med vandets styrke. Når de er pletfrie, vil du kunne se, om de skal restaureres eller males.

Nogle renoveringsmuligheder for træmøbler kan omfatte brug af en forsegling for at undgå, at fugt, sollys eller regnvand skader træet. Hvis de er lavet af plastik eller metal, kan et lag maling være nok til at pifte dem op og beskytte dem.

Du skal rengøre alle pudebetræk eller tæpper, som du har på dine havemøbler, i dybden. Glem heller ikke at justere eventuelle skruer, søm eller andre elementer. På den måde sikrer du dig, at alt er i orden, når du skal bruge dem igen.

Du er måske også interesseret i: Zenhaver: Fordelene og hvordan man laver en

3. Tjek græsset som en del af rengøring af udendørs områder

Når du gør dette, kan du også gøre flere andre småting. For eksempel opgaver som at fjerne ukrudt, tilføre gødning, så frø og ordne planter.

Hvis du beslutter dig for at starte med græsset , så start med at fjerne ukrudt og eventuelle grene og blade, der stadig kan være der fra vinteren og efteråret. Når du har en ryddet plads, er det en god idé at sprede muld eller kompost for at berige den.

Når det gælder planterne, afhænger beskæringen af de enkelte arter. Det, du kan gøre, er at fjerne alle tørre grene eller blade for at forbedre deres udseende.

Når du er færdig med at rydde op, foreslår vi ligeledes, at du planter nogle sæsonbestemte blomster for at give din have lidt mere farve. Et mix af farverige krukker vil give din have liv!

4. Rens dine tagrender

I løbet af efterårs- og vintermånederne kan dine tagrender ophobe alle former for affald. Og når regnen kommer, kan de blive tilstoppede. Det er derfor, at når du har renset din terrasse, er det tid til at vende opmærksomheden mod denne del af udeområdet.

5. Rengøring af udendørs områder: Træterrasser

Generelt kan du bruge en blød børste og vand til en dyb rengøring. Men hvis du allerede har rengjort det, og det ikke ser meget bedre ud, kan du prøve at slibe det ned og overfladebehandle det med lak.

Lakken vil ikke kun bringe farven og glansen tilbage, men den vil også give noget af den beskyttelse tilbage, som det har mistet. Du kan nemt rengøre keramiske gulve eller stengulve med vand og sæbe.

Du er måske også interesseret i: Lær at lave en byhave på lidt plads

6. Tag et kig på vægge, lofter og hjørner

Med en højtryksrenser kan du rengøre vægge, tagets hjørner, tagrender og afløb. Der plejer også at være en ophobning af gamle blade og grene, som kan give problemer, når regnen bliver mere regelmæssig.

Når det gælder væggene, er det vigtigt at være forsigtig med maskinen, for for højt tryk kan beskadige malingen eller fugerne, hvis du har mursten.

Til markiser og paraplyer skal du måske bruge en støvsuger først. Når du har fjernet støv, skal du vaske dem med vand og sæbe.

Venner hygger på terrasse

7. Få fat i alt det nødvendige værktøj

Før du begynder på din rengøring af udendørs områder, skal du sørge for at få samlet alt dit værktøj først. Du kan f.eks. have brug for havehandsker og en rive og skovl til at bearbejde jorden.

Rengøringsmidler, slanger og værktøj bør være klar på forhånd. Hvis du ikke har dem klar, bliver du nødt til at stoppe halvvejs for at lede efter dem, og du spilder tid.

Gennemfør din rengøring af udendørs områder før sommeren uden at blive udmattet

Det er en god idé at lave en liste, fordi du på den måde ved, hvordan du organiserer din tid bedst muligt. Sommeren indbyder os til at tilbringe mere tid i den friske luft og til at nyde vores udendørsarealer.

Det er vigtigt at rengøre dine udendørsarealer før sommeren for at kunne nyde den sammen med venner og familie. Vi opfordrer dig til at få hvert medlem af din sociale gruppe til at yde en indsats, når det gælder rengøring af din terrasse eller have. Når det kommer til stykket, vil de alle have lyst til at tilbringe sommeren der!

Det kan interessere dig ...
10 tips til at undgå at spilde vand i haven
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 tips til at undgå at spilde vand i haven

Haveaktiviteter kan spilde store mængder vand, hvis de nødvendige forholdsregler ikke tages. Så følg disse tips for at undgå at spilde vand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Administración Regional, E. (2009). Limpieza y tratamiento de muebles y enseres.
  • COLLADO, H., & ADAY, M. (2017). Limpieza y puesta a punto de pisos y zonas comunes en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Quincke, A., GARCÍA LAMOTHE, L., & Morón, A. (2008). Manejo de la fertilización en cultivos de verano. Jornada INIA La Estanzuela. Cultivos de verano, INIA La Estanzuela. Montevideo: INIA, 1-4.
  • Barreiro, S., & Hirsch, T. (2011). Protección de la madera.
  • Villegas Castillo, V. A., & Trippel, S. (2004). Manual de tratamientos superficiales en madera(Doctoral dissertation, Universidad de Talca (Chile). Escuela de Ingenieria en Industrias de la Madera.).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.