Du kan nyde sommeren uden at sætte dit helbred i fare

Sommeren er en af de tider på året, folk længes mest efter. Men hvis de rigtige foranstaltninger ikke tages, medfører det nogle sundhedsmæssige risici. Vi giver dig nogle anbefalinger, så du kan nyde sommeren sikkert!
Du kan nyde sommeren uden at sætte dit helbred i fare
Galo Flores

Skrevet og kontrolleret af læge Galo Flores.

Sidste ændring: 16 september, 2022

For at nyde sommeren uden at bringe dit helbred i fare er du nødt til at følge visse forebyggende foranstaltninger. Selvom det er sandt, at det er en sæson præget af godt vejr og sjov, medfører den også visse risici for skade og sygdom.

Hvad skal du vide?

For det første har undersøgelser vist, at i sommersæsonen øges besøg på skadestuen på grund af forskellige sygdomme. Mange er typiske for sæsonen, mens andre er en konsekvens af manglende pleje og udsættelse for farlige aktiviteter.

Hvordan kan du reducere risikoen? Lad os se på det!

7 forebyggende sundhedsforanstaltninger for at nyde sommeren

Det gode vejr om sommeren kombineret med ferien gør denne sæson til en af vores foretrukne tider på året.

Og selvom den generelle atmosfære inviterer dig til at slappe af, skal du tage visse forholdsregler for at beskytte dit helbred mod de risici, der er forbundet med sæsonen og dens aktiviteter. Her er et par tips.

1. Tilpas din eksponering for solen

Dette er bestemt den hyppigste anbefaling for denne tid af året. Heldigvis kan du beskytte dig mod sollys på en enkel måde. Alt, du skal gøre, er det følgende:

 • Brug en hat for at beskytte dit hoved.
 • Brug let, lyst tøj for at holde dig kølig.
 • Påfør solcreme med en høj SPF, og påfør den igen hver anden til tredje time. Gentag også brugen efter at være kommet ud af vandet.
 • Brug solbriller.
 • Bliv i skyggen mellem klokken elleve og fire for at undgå timerne med den højeste UV-stråling.
En kvinde sidder på stranden iført solcreme

Du kan være interesseret i: Naturlige olier der kan bruges som solcreme

2. Forbliv hydreret, så du kan nyde sommeren

Der er en masse snak om at tage sig af dine væskeniveauer, men det er også vigtigt at drikke rene drikkevarer. Du skal indtage to til to og en halv liter vand, helst på flaske eller filtreret. Vand fra hanen kan øge risikoen for tarminfektion.

Dette er meget vigtigt, især hvis du rejser til meget varme områder eller til udlandet. Det samme gælder tilberedte drikkevarer. Se altid efter et sted med gode hygiejneforhold. Du bør aldrig indtage drikkevarer tilberedt på improviserede eller uhygiejniske steder.

3. Tag ekstreme forholdsregler, når du svømmer

Sommeren er også tiden til at nyde vandet, men du skal gøre det med alle de nødvendige forholdsregler. På stranden bør du kun svømme i de områder, der er udpeget til dette formål, og sørg for, at der er livreddere på vagt.

Den gyldne regel for dykkere og svømmere er aldrig at svømme alene. Enhver situation kan være dødelig, hvis der ikke er nogen, der kan hjælpe dig.

Hvad angår dykning med hovedet først i vandet, bør dette kun gøres, hvis du kender dybden på stedet. Usikker dykning i lavt vand kan forårsage alvorlige kvæstelser. Tre meget vigtige situationer, der skal undgås af sikkerhedsmæssige årsager, er følgende:

 • Svømning i havet om natten.
 • Svømning efter et tungt måltid.
 • Svømning i havet eller svømmehaller efter at have drukket alkohol.

4. Forebyggelse af diarré

Ud over forholdsregler med drikkevand skal du også se på, hvad du spiser. Uanset om du forbereder det selv eller spiser det på en restaurant, er det altid tilrådeligt at overholde ordentlig hygiejne.

Husk på, at maden fordærves hurtigere i varmen. Derfor skal du være opmærksom på følgende:

 • Opbevar alle letfordærvelige madvarer i køleskabet.
 • Vask hænderne grundigt inden tilberedning eller indtagelse af mad.
 • Hvis der indtages fisk og skaldyrsprodukter, skal de være friske og bør aldrig spises rå eller underkogte.

5. Beskyt dig mod myg for at nyde sommeren

Myggestik er meget irriterende, da de forårsager kløe. De kan også være alvorlige, hvis de overfører infektiøse substanser som dem, der forårsager vestnilfeber, denguefeber eller malaria. Sidstnævnte overføres ofte ved myggestik i tropiske regioner i verden.

I tilfælde af rejser til udlandet for at nyde sommeren er det vigtigt at blive informeret om de områder, hvor disse sygdomme kan spredes. For at forhindre myggestik og andre insektbid skal du være sikker på at bruge et godt insektmiddel. Det er også nyttigt at bære tøj, der dækker det meste af din krop.

6. Rejs med de sædvanlige medikamenter

Om sommeren er korte eller lange ture meget hyppige. Men inden du tager afsted, skal du sørge for at tage din sædvanlige medicin med.

Derudover har denne sommer endnu en detalje: Pandemien. Hvis du skal rejse internationalt, skal du derfor sørge for at være opmærksom på rejserestriktioner og vaccinationskrav.

Det er også vigtigt at holde medicin væk fra sollys og varme. Husk, at der er stoffer, der producerer lysfølsomhed. Hvis du er i tvivl om dette, er det bedst at konsultere en læge.

En ældre kvinde, der tager en pille med vand

7. Man kan nyde sommeren uden at overdrive det eller løbe risici

I løbet af sommeren kan nogle steder være meget sjove og have en god festatmosfære. Men hverdagens farer er til stede hele tiden. Hvis du drikker alkohol, skal du passe på ikke at overdrive det og glemme alt om at køre bil.

Hvis du beslutter dig for at have sex, er det vigtigt at beskytte mod seksuelt overførte sygdomme. For at tage sig af dit helbred om sommeren, skal du anvende sund fornuft og ikke gøre noget, du ikke ville gøre på noget andet tidspunkt.

Kontakt en læge, når det er nødvendigt

Når du forlader hjemmet, er det vigtigt at vide, hvor du kan få lægehjælp. Hvis noget er galt med dit helbred, er det bedst at konsultere en læge. Lægen vil være den eneste med evnen til at tage sig af ethvert problem, hvad enten det er en sygdom, en infektion eller en skade.

Under alle omstændigheder er det vigtigste at opretholde forebyggelse og pleje under alle aktiviteter i denne sæson. Undgåelse af risici er den bedste måde at nyde sommeren på uden at bringe dit helbred i fare.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guo YM, Wang JJ, Li GX, Zheng YA, He W, Pan XC. [Association between ambient temperature and hospital emergency room visits for cardiovascular diseases: a case-crossover study]. Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi. 2009 Aug;30(8):810-5. Chinese. PMID: 20193204.
 • Gabros S, Nessel TA, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2020 Sep 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/
 • Gerencia de Promoción y Difusión, I. N. D. E. C. O. P. I. (2016). En esta temporada de verano las personas deben elegir una piscina higiénica y saludable para su recreación. Disponible en: https://repositorio.indecopi.gob.pe/bitstream/handle/11724/5095/NP%20160219%20Piscina%20saludable.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Mezzatesta, Pablo. “Alimentación saludable.” (2019). Disponible en: http://200.80.230.14/handle/00261/924
 • Przybilla B, Ruëff F. Insect stings: clinical features and management. Dtsch Arztebl Int. 2012 Mar;109(13):238-48. doi: 10.3238/arztebl.2012.0238. Epub 2012 Mar 30.
 • Riddle MS, Connor BA, Beeching NJ, DuPont HL, Hamer DH, Kozarsky P, Libman M, Steffen R, Taylor D, Tribble DR, Vila J, Zanger P, Ericsson CD. Guidelines for the prevention and treatment of travelers’ diarrhea: a graded expert panel report. J Travel Med. 2017 Apr 1;24(suppl_1):S57-S74. doi: 10.1093/jtm/tax026.
 • Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Travelers’ Diarrhea: A Clinical Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48. doi: 10.2174/1872213X13666190514105054.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.