Zenhaver: Fordelene og hvordan man laver en

Zenhaver får dig ikke kun til at føle dig rolig, men stimulerer også koncentration og aktivitet. Vi fortæller dig, hvordan du laver en i denne artikel.
Zenhaver: Fordelene og hvordan man laver en

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du kan værdsætte skønheden i zenhaver i hele verden og især i Japan. De er ikke kun smukke, men de har flere fordele. Af denne grund er flere og flere grønne områder inspireret af denne stil eller inkorporerer nogle af de karakteristiske karesansui, som er det japanske navn, der refererer til zenhaven.

Kombinationen af naturlige elementer i åbne rum genererer en følelse af ro, både for dem, der ser dem og dem, der bygger dem. Det bedste er, at du ikke har brug for meget plads. Faktisk har nogle mennesker en på et bord i deres hjem eller på kontoret.

Ved du, hvilke elementer du skal indarbejde i din zenhave? Hvad med de fordele, de har for dit liv?

Find ud af det herunder!

Fordele ved zenhaver

Enkelhed, skønhed, æstetik og en behagelig atmosfære er blot nogle af de fordele, som disse eksotiske haver kan tilbyde dig. Nu viser vi dig nogle af deres andre fordele.

1. Fred og øjeblikkelig afslapning

At være i eller omkring disse rum skaber en følelse af fred. Dette skyldes, at de forskellige komponenter i dem alle er meget bevidste. Det skaber et hjørne, der hjælper med at lindre stress fra det daglige ansvar.

Disse japanske haver formår at reducere spændingen bare ved at se på dem. Grus eller sand i disse rum symboliserer havet. Klipperne, der skiller sig ud på overfladen, repræsenterer en løvinde og hendes unger.

Når du laver det, skal du tegne i sandet rundt om stenene på en bølgende måde. Denne afslappende aktivitet kan hjælpe med at rydde sindet for bekymringer. Handlingen med at kæmme sandet og omarrangere elementerne fremmer også meditation.

Haveredskaber ved siden af blomster

2. Du kan placere dem overalt

Ved ikke at være bundet til en bestemt størrelse, kan du tilpasse dem til ethvert rum i din lejlighed eller kontor uden at udelukke noget værelse. På denne måde kan du endda lave en mini japansk have.

Med dette vil du helt sikkert skabe en naturlig og positiv energi. Derudover vil du have afslapning lige ved hånden, når du har brug for det.

3. Større disciplin og koncentration

Denne have kan hjælpe dig med at øge og perfektionere dine meditationsniveauer. Til gengæld hjælper dette dig med at udvikle de færdigheder, du skal bruge til at holde fokus og være mere disciplineret for at nå dine mål.

4. Stimulér kreativitet

Zenhaver kan øge kreativiteten hos de mennesker, der bruger det, samt forbedre evnen til at løse problemer. Konstant omorganisering af elementerne og pløjning af sandet skaber forskellige linjer og former, der har en tendens til at stimulere og øge meditationsniveauerne og hjælpe med at skabe nye idéer.

5. Zenhaver pynter, balancerer og skaber strømme af energi

De kan være meget forskellige, fordi hver ejer giver dem et personligt præg. Af denne grund kan du støde på meget enkle, men smukke haver. I modsætning har nogle eksotiske planter, importeret sand og samlefigurer, hvilket skaber et fantastisk udseende.

6. Du kan have dit eget kæledyr i haven

Vand er ikke til stede i alle zenhaver, især ikke små. Men hvis din zenhave er udenfor, kan du prøve at inkludere en vandbrønd eller et kunstigt vandfald i din have.

Hvis du allerede har taget dette trin, kan du tilføje nogle smukke og farverige koifisk, der er traditionelle for denne type dam. Du kan også tilføje sten og vandplanter for at gøre fisken mere tilpas.

7. Brug den til at meditere udendørs

Det er ikke bare et simpelt dekorativt element for at gøre dit hjem smukt. Som en del af din udendørs have har du en oase til at meditere, dyrke yoga eller træne udendørs. Dens design er fantastisk til at forbinde med naturen og transcendere i dyb meditation.

Naturlige elementer som vand, træ og eksotiske planter som bonsai kan forvandle din terrasse til omgivelser, hvor du kan nyde en søndag eftermiddag med familie og venner.

8. Zenhaver er lette at vedligeholde

Når du vælger et minimalistisk design, er din zenhave meget let at vedligeholde. Den indeholder typisk ikke mange ting, der kræver løbende reparation eller rengøring.

Nogle gange kan du bare pleje den selv, da det er hurtigt og ikke er særlig kompliceret.

Sådan opretter du zenhaver

Du kan starte med en lille en til et specielt hjørne af dit hjem eller kontor. Hvis du vil, og hvis du har plads, kan du derefter begynde at bygge en større have.

For at gøre det har du foruden sand og sten brug for følgende materialer:

  • Granit eller fint grus. Hvis du vil, kan du købe farvede. Bare husk, at du vil bruge det til at lave forskellige designs.
  • Lav træbakke (2-10 centimeter). Størrelsen er op til dig.
  • Dekorative elementer, som du synes er smukke.
  • En lille rive.
Eksempel på små zenhaver

Trin til at lave din zenhave

  1. Hæld grus eller fint sand i bakken for at dække en fjerdedel af dens dybde.
  2. Derefter skal du bruge din kreativitet til at indrette din zenhave med sten, grene, røgelse og andre elementer i karesansui.
  3. Husk, at du kan lave bølger eller andre former med riven. Du kan også efterligne bjerge med klipper og bygge en lille sti med nogle stykker træ.
  4. Prøv at finde en miniature Buddha, som du kan inkorporere i dit design.

Zenhaver er traditionelle skønheder

Lav en skitse for at få en fornemmelse af, hvordan du vil have din have til at se ud. Husk, at traditionel zen består af meget få elementer og et ulige antal sten. Prøv også at tilføje planter.

I dag er der specialbutikker, hvor du kan købe, hvad du har brug for til at lave dette projekt. Japanske haver skal være i konstant bevægelse, så ændring af sandets elementer og former er en af de måder, du kan få gavn af deres fordele på.

Det kan interessere dig ...
Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil

Hvide vægge, fliser og kunsthåndværk er nogle af de karakteristiske elementer i en gårdhave i andalusisk stil. Opnå denne stil i dit eget hjem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mrazek, M. D., Franklin, M. S., Phillips, D. T., Baird, B., & Schooler, J. W. (2013). Mindfulness Training Improves Working Memory Capacity and GRE Performance While Reducing Mind Wandering. Psychological Science, 24(5), 776–781. https://doi.org/10.1177/0956797612459659
  • Colzato, L. S., Ozturk, A., & Hommel, B. (2012). Meditate to create: the impact of focused-attention and open-monitoring training on convergent and divergent thinking. Frontiers in psychology, 3, 116. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00116

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.