Mild kognitiv svækkelse, hvad er det?

Personer med mild kognitiv svækkelse kan have svært ved at huske nogle navne eller specifikke ord.
Mild kognitiv svækkelse, hvad er det?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Mild kognitiv svækkelse er en situation, der har en tendens til at blive forvekslet med demens. Faktisk betragter nogle eksperter det som et tidligt stadie af demens, mens andre klassificerer det som en separat lidelse.

Det er en sygdom, hvor de kognitive funktioner, såsom hukommelse, sprog og tænkning, er påvirket mere markant end ved normal aldring.

Mild kognitiv svækkelse påvirker en stor del af befolkningen i dag. Specialister anslår, at den stiger med alderen og når op på næsten 40 % af de ældre over 85 år. Faktisk er der større sandsynlighed for, at kvinder lider af den end mænd.

Denne lidelse er stadig under udforskning, men der sker dagligt flere og flere fremskridt med hensyn til definition og mulige behandlinger. Derfor vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du har brug for at vide om mild kognitiv svækkelse.

Hvad er mild kognitiv svækkelse?

Med årene ændrer hjernen sig ligesom hele vores krop i løbet af årene. Det er relativt normalt, at visse aspekter, såsom hukommelse, påvirkes subtilt af aldring.

Personer med mild kognitiv svækkelse bemærker dog ofte, at deres kognitive funktioner er væsentligt nedsat. Som nævnt er nogle af disse funktioner hukommelse, tænkning og sprog.

En person med denne svækkelse kan f.eks. være længere tid om at huske en persons navn eller et bestemt ord. Disse ændringer forstyrrer dog normalt ikke den pågældende persons daglige aktiviteter.

Dette er den største forskel på demens: Mild kognitiv svækkelse gør det muligt for dig at fortsætte med at udføre dine normale rutiner. I modsætning hertil har personer med demens større vanskeligheder, f.eks. problemer med at udføre tidligere simple opgaver.

Nogle eksperter hævder, at denne forringelse øger risikoen for at blive ramt af demens i fremtiden, uanset om det er af Alzheimers eller en anden type. Men sandheden er, at nogle mennesker med mild kognitiv svækkelse heldigvis aldrig når dette punkt med demens.

En ældre kvinde ser trist ud

Hvad er symptomerne?

Som sagt har mennesker med mild kognitiv svækkelse problemer, der er lidt anderledes end dem, der er forbundet med normal aldring. Nogle af dem er:

  • En tendens til at glemme ting oftere, f.eks. aftaler eller vigtige begivenheder.
  • De mister ofte overblikket over samtaler og har sværere ved at følge med i en film eller læse en bog.
  • Det virker mere kompliceret at planlægge en aktivitet eller træffe beslutninger.
  • De kan opleve nogle symptomer på depression, angst eller apati.

Familiemedlemmer eller personer i deres nærhed vil normalt bemærke disse ændringer. Det er vigtigt at forsøge at berolige den pågældende person, så man ikke bidrager til deres forvirring eller følelser. Det er også vigtigt at gå til lægen.

Hvad er de symptomatiske forskelle med demens?

Mennesker med demens har mere alvorlige symptomer, der påvirker deres dagligdag. For det første er hukommelsestab ofte mere udtalt, og det kan endda være kompliceret at huske navne på familiemedlemmer. Det er det, lægerne kalder hukommelsestab.

Desuden påvirker det deres orienteringssans, hvilket gør, at disse mennesker har en tendens til at fare vild selv på velkendte ruter. Patienterne mister også let personlige genstande eller husholdningsgenstande.

Dem, der lider af demens, kan føle et tab af interesse for alt det, der plejede at interessere dem – også kaldet abuli. Det er endda normalt, at adfærden ændres, og at de sociale færdigheder mindskes.

Mand spiser alene juleaften

Hvordan diagnosticerer læger mild kognitiv svækkelse?

Diagnosen af denne lidelse er kompleks, da der ikke er nogen specifikke tests til at bekræfte den. Der er dog visse kriterier og tests, der kan vejlede diagnosen, ud over de symptomer, som allerede er nævnt.

For eksempel udfører lægerne en mental statusanalyse med tests som Mini-Mental Status Examination. Dette er en test, hvor personen bliver bedt om at besvare flere enkle spørgsmål, f.eks. at sige datoen eller følge en opfordring.

Disse tests varer ca. 10 minutter og giver lægen mulighed for at sammenligne personens mentale funktion med andre på samme alder.

Konklusion

Hvis du tror, at du eller en person i din omgangskreds lider af let kognitiv svækkelse, skal du straks opsøge din læge eller en psykolog, da de vil kunne foretage en passende evaluering og foreslå visse foranstaltninger, der kan hjælpe dig med at håndtere situationen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.