Tidlig overgangsalder øger risikoen for demens

Risikoen for at udvikle demens, har vist sig at kunne hænge sammen med en tidlig overgangsalder. Men der er mulighed for at modvirke det.
Tidlig overgangsalder øger risikoen for demens

Last update: 09 august, 2022

Vidste du, at tidlig overgangsalder kan hænge sammen med demens? I denne artikel kan du læse hvorfor, og hvordan du måske kan forhindre det.

Risikoen for demens har altid været forbundet med degenerative lidelser, infektionssygdomme eller skader på hovedet. Men nu er tidlig overgangsalder altså kommet med i denne gruppe.

Mange kvinder frygter overgangsalderen. Dette er ikke kun, fordi det markerer slutningen på deres mulighed for at få børn. Men også på grund af konsekvenserne af dette stadie, såsom risikoen for knogleskørhed.

Normalt begynder dette stadie ved 45-års alderen. Men i nogle tilfælde starter det tidligere.

Præmatur eller tidlig overgangsalder

Præmatur eller tidlig overgangsalder sker, før man fylder 40. Dette kan skyldes forskellige faktorer som:

  • Familiehistorik. Hvis nogen i din familie har oplevet en tidlig overgangsalder, er der meget større sandsynlighed for, at det også sker for dig.
  • Kræftbehandling. Hvis man får kemoterapi mod kræft, især i bækkenområdet, kan det forårsage tidligere overgangsalder.
  • Autoimmune lidelser. Sygdomme i skjoldbruskkirtlen er også forbundet med et fremskyndet klimakterie.

Når overgangsalderen indtræffer, falder kroppens østrogenniveau. Dette giver de typiske symptomer for dette stadie, såsom problemer med knoglerne. Men kvinder kan også opleve forhøjet blodtryk og andre problemer, som man har kunnet læse i nyere artikler.

Kvinde med vifte oplever hedetur

Risikoen for demens og overgangsalderen

Men hvad er så sammenhængen mellem tidlig overgangsalder og risikoen for demens?

Flere undersøgelser tyder på, at risikoen ligger i det lavere østrogenniveau. På grund af dette, forsvinder hjernens østrogen-receptorer, og risikoen for demens forøges.

Lavt østrogenniveau er årsagen til alle de symptomer, vi forbinder med overgangsalderen, og de underliggende problemer. Af denne grund forsker eksperterne i måder at forhindre dette på.

Opdag også: Kost til kvinder i overgangsalderen: Det skal du vide

Indtagelse af østrogen

Forskere, der interesserer sig for dette problem for kvinder, som oplever en tidlig overgangsalder, mener, at det måske kan være gavnligt at indtage østrogen. Det kaldes også for hormonterapi.

Denne type terapi bruges ikke kun til at forebygge alle de ubehalige symptomer, som man forbinder med dette livsstadie, såsom hedeture, natlige svedeture og tørhed i skeden. Men også til at modvirke risikoen for demens. Østrogen indtages som regel i form af p-piller, som lindrer symptomerne, og mindsker kvindens risiko for demens.

Men du bør lade din læge afgøre, om dette er en god behandling for dig, og hvordan du skal indtage det.

P-piller kan måske hjælpe dig i en tidlig overgangsalder

At indtage østrogen i pilleform kan reducere symptomerne ved en tidlig start på overgangsalderen.

Risikoen for demens ved tidlig overgangsalder

Det bedste ved at påbegynde denne hormonterapi ved et tidligt klimakterie er, at det muligvis reducerer risikoen for en sygdom, der er svær at diagnosticere tidligt nok til, at man kan standse den.

Faktisk er demens en sygdom, som udvikler sig gradvist. Det er altså en degenerativ lidelse, som oftest kun går én vej. Men med den rigtige behandling kan man forsinke processen, og dermed forbedre patientens livskvalitet,

Læs også: 7 fordele ved maca rod for kvinder, du bør kende til

Den sårbare hjerne

Som du kan se, er hjernen ekstremt sårbar. Overgangsalderen, en tilstand, som mange tror blot giver hedeture og humørændringer, medfører faktisk mange flere forandringer.

Din krop og dit helbred forandrer sig, når du kommer i overgangsalderen. Dine knogler bliver svagere, og du har højere risiko for demens, især hvis du kommer tidligt i overgangsalderen.

Det er derfor vigtigt, at du har en læge, som du virkelig stoler på. Du kan tale med lægen om muligheden for hormonterapi. Det kan gøre en stor forskel i dette stadie i livet.

Konklusion

Vi håber, denne artikel har hjulpet dig med at forstå, at der findes måder at modvirke denne type degenerative sygdom på. Selvom tidlig overgangsalder ikke altid fører til demens, så forøger det risikoen.

It might interest you...
Mælkebøttedrik: Et middel til at passe på knoglerne
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Mælkebøttedrik: Et middel til at passe på knoglerne

Både rod og blomst fra maælkebøtte kan bruges til at lave en drik. Denne mælkebøttedrik er rensende for kroppen og samtidigt passer på knoglerne.  • Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
  • Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
  • Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
  • Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
  • Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.