Seks uacceptable verbale overgreb, du ikke skal finde dig i

Verbale overgreb kan være mere skadelige end fysiske overgreb og kan efterlade dybe ar på sjælen. Det ødelægger dit selvværd, gør dig usikker, og gør dig afhængig af din overgrebsmand.
Seks uacceptable verbale overgreb, du ikke skal finde dig i

Sidste ændring: 18 januar, 2019

Der behøver ikke falde et eneste slag for, at der er tale om vold. Overgreb kan også ske gennem sproget. Verbale overgreb kan skade dig og undergrave dit selvværd. I dag beskriver vi seks former for uacceptable verbale overgreb, som du ikke skal finde dig i, især ikke hvis de kommer fra din partner. Det er vigtigt, at du genkender faresignalerne og sætter en stopper for det.

Hvad er verbal vold?

Når vi hører ordene “vold” eller “overgreb”, relaterer vi det ofte automatisk til et overfald eller et slag. Men der er andre måder at gøre en person ondt uden at røre dem.

Hvordan?

Gennem ord.

Et overgreb behøver ikke være fysisk voldeligt

Fornærmelser, ydmygelser og råb er nogle af de mest almindelige former for verbal vold.

Vi anser ofte ikke verbale og følelsesmæssige overgreb for at være lige så alvorlige, da det ikke giver os nogen synlige mærker på kroppen. Men det forårsager varig skade på sjælen, psyken og selvværdet.

Verbale overgreb kan være endnu mere smertefulde end fysiske overgreb og har ødelæggende konsekvenser for den person, der udsættes for det på daglig basis. Depression, angst, fobier, panikanfald og mangel på selvværd er nogle af konsekvenserne.

Verbal vold kan også isolere dig fra familie og venner, gå ud over dit sociale liv og gøre det sværere at præstere på grund af lav selvtillid.

Verbale overgreb sker ikke altid sammen med fysisk vold. Det er ikke nødvendigt, når gerningsmanden allerede har én nogen ved sin side, der er afhængige af dem, usikre og så bange for dem, at de vil gøre, hvad som helst han eller hun vil have.

Forhåbentligt kan denne artikel hjælpe dig med at “vågne op”, hvis du er offer for psykisk vold, så du kan komme væk så hurtigt som muligt.

Seks former for uacceptable verbale overgreb

Der er faktisk flere måder at overfalde en person på, uden at lægge en finger på dem. Ikke-fysisk vold er mere almindeligt, end mange tror, fordi vi ofte ikke ved, hvordan det skal identificeres.

Vi kan måske fortælle os selv, at han råbte fordi “han var presset” eller fordi “han havde en frygtelig dag på arbejde…” så undskylder han, giver os et kys og alt lægges bag os.

Dette er imidlertid i virkeligheden en form for overgreb. Og hvis du tolererer denne aggressive adfærd, gør du bare dig selv mere ondt.

Læs også:

Ofre for verbale overgreb lider ofte af lavt selvværd

Det er rigtigt: hvis du dagligt udsættes for sårende eller stødende angreb bliver dit selvværd beskadiget. Du er ikke klar over, hvor meget det slider på dig. Desværre vil det være meget svært at tro på dig selv igen efter alt, hvad du har hørt.

De mest almindelige former for uacceptable verbale overgreb er:

1. Nedbrydning

Nedbrydende ord er dem, der subtilt får os til at tro, at vi ikke er i stand til at gøre noget.

Nogle almindelige sætninger omfatter:

 • “Du ved ikke noget om penge, fordi du er kvinde”
 • “Bare hold dig til madlavning og rengøring
 • “Lav mig en sandwich, det er derfor du er min kone”
 • “Du gør det ikke rigtigt”
 • “Du er ubrugelig.”

Dette er blot nogle få eksempler.

Nedbrydning kan også dukke op i form af hån eller ydmygelse. Han gør nar af den måde du klæder dig på, noget du siger, en drøm du har, som en måde at ydmyge dig på.

2. Anklager og skyld

Alt, dårligt, der sker derhjemme, er din skyld: Hvis hun eller han er træt, sulten, havde en dårlig dag på arbejdet, hvis I ikke har nok penge, hvis noget går i stykker, hvis du ikke kan få børn … Uanset hvad det er, selv hvis det ikke var din fejl, eller hvis du gjorde noget ved et uheld, vil han bebrejde dig.

Læs også:

3. Kritik

Dette er meget som det første aspekt af verbalt overgreb, vi nævnte (nedbrydning), da det altid virker som om du gør noget forkert. I dette tilfælde taler han eller hun nedsættende om de ting, du elsker, sammenligner dig med sine tidligere elskere eller sin mor, han/hun påpeger dine fejl og synes at dømme hver eneste bevægelse.

Lær at skelne mellem skadelig kritik og konstruktiv kritik. Den første anvender en sårende tone og ord, der får dig til at føle dig dårlig til mode og forhindrer dig i at forbedre dig. Konstruktiv kritik derimod, gives med kærlighed og støtte.

Der findes forskellige former for verbale overgreb

4. Manipulation

Normalt går uacceptable verbale overgreb forud for fysiske overgreb og viser at du er i et forhold med en aggressiv partner, som også er afhængig af dig.

 • “Hvis du går, dræber jeg mig selv”
 • “Glem alt om børnene, hvis du forlader mig”
 • “Hvis du fortæller det til nogen, vil jeg forlade dig uden penge” osv.

I dette tilfælde afholder den følelsesmæssig manipulation dig fra at gøre noget ved situationen og holder dig ved hans side, uanset hvordan han behandler dig. Trusler udvikler sig ikke altid til noget virkeligt, men du adlyder overgrebsmandens kommandoer, fordi du ikke vil risikere det.

5. Ordrer

En af de mest nedværdigende former for uacceptable verbale overgreb, der findes, er en person, der behandler dig som en slave. Dette kan forekomme alle steder, herunder i soveværelset.

Vær meget forsigtig med de typer ordrer, som han eller hun giver dig og især den måde, du adlyder dem på. Der er forskel på en person, der beder dig om at “bringe mig et glas vand” og “giv mig et glas vand, det er det du er her for.”

6. Blokerer din mening

I dette tilfælde lader han eller hun dig ikke sige hvad du tænker eller føler om et emne. Eller når du gør det, afviser han/hun dine meninger.

Nogle almindelig udsagn at passe på kan være:

 • “Du ved ikke, hvad du taler om,”
 • “Hvorfor har du en mening om det?”
 • “Siden hvornår er du ekspert i sagen?”
 • “Hold kæft, jeg bad ikke om din mening.”

Hvis nogle af de her uacceptable verbale overgreb lyder bekendt for dig, søg hjælp og forlad forholdet. Du har fortjent bedre.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.