5 myter om overgangsalderen, som du bør kende til

Overgangsalderen er en tid med fysiske og følelsesmæssige forandringer for kvinder. Der er dog nogle myter, som skaber forvirring om dette. I denne artikel vil vi se på fem af de mest almindelige af dem.
5 myter om overgangsalderen, som du bør kende til

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Overgangsalderen opstår, når en kvindes menstruationscyklus ophører. Diagnosen stilles, når menstruationen er ophørt i 12 måneder i træk. Denne proces indtræder normalt efter 45-årsalderen og skyldes, at æggestokkene ophører med at producere æg. De fleste kvinder ser med bekymring på denne fase, da der findes mange myter om overgangsalderen.

Der cirkulerer mange falske informationer om symptomerne og om, hvad der virkelig kan ske, når menstruationscyklusserne ophører.

Så selv om hver kvinde er unik og oplever overgangsalderen på forskellig vis, er det en god idé at få afklaret visse idéer og overbevisninger om dette emne. Find ud af, hvad de er i denne artikel!

Nogle myter om overgangsalderen

Kvinde undersøges af en læge

1. Jo senere den første menstruation kommer, jo længere tid vil det tage at komme i overgangsalderen

Mange kvinder tror, at hvis den første menstruation kom i en alder af 15 år, vil overgangsalderen også blive forsinket. Dette kan dog ikke garanteres, da tiden fra den første menstruation opstår, til den helt forsvinder, normalt varierer meget fra kvinde til kvinde.

Faktisk viser en undersøgelse, der er offentliggjort i Obstetrics and Gynecology Clinics of North America, at faktorer som moderens alder, BMI, kost, cigaretforbrug m.m. kan have indflydelse på alderen, hvor menstruationen ophører.

2. Den seksuelle lyst mindskes eller ophører endda

Dette er endnu en af de almindelige myter om overgangsalderen. Nogle mennesker tror, at når en kvindes menstruation stopper, går de ind i en fase af apati, når det kommer til sex. Det er dog mest sandsynligt, at det, du vil opleve i denne periode, er vaginal tørhed, hvilket gør samleje smertefuldt.

Vaginal atrofi er en tilstand, der påvirker mere end halvdelen af kvinder i overgangsalderen, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Women’s Health, som også præciserer, at kun 25% af dem får en passende behandling.

På den anden side skal det bemærkes, at den manglende libido eller seksuelle lyst kan være forbundet med en hormonel ubalance, der kan behandles. Derfor er det vigtigt at konsultere en læge.

3. Hedeture er et af de vigtigste symptomer

Denne overbevisning er meget almindelig. Det skal dog bemærkes, at det ikke altid er tilfældet, da nogle kvinder ikke oplever dette symptom eller ikke bemærker det, fordi det synes at være ret mildt.

Ifølge American Association of Retired Persons kan nogle kvinder, selv om ca. 1 ud af 4 kvinder oplever hedeture tidligt, også opleve hedeture mange år efter overgangsalderen eller slet ikke.

Derfor er det værd at huske endnu en gang, at hver kvinde er unik og vil have en særlig symptomatologi. Din læge kan dog hjælpe dig med at finde en passende behandling af dette symptom, hvis det forekommer.

Gængse myter om overgangsalderen er blandt andet, at de altid ledsages af hedeture, som denne kvinde oplever

4. Frygtede myter om overgangsalderen: Alle kvinder tager på

Dette er en af kvinders største bekymringer, når de tænker på denne fase. I den ovennævnte artikel står der dog, at overgangsalderen i sig selv ikke forårsager vægtøgning, men at den forårsager en større mængde mavefedt.

Det skyldes, at østrogenniveauet påvirkes, hvilket flytter fedtlagringen til maven og ikke længere fokuserer på hofter og lår.

Det er dog værd at bemærke, at stofskiftet med tiden bliver langsommere, hvilket kan gøre det sværere at kontrollere vægtøgningen, selv om det ikke er umuligt.

5. Gængse myter om overgangsalderen: Du behøver ikke at bruge prævention

Som vi allerede har nævnt, skal du for at vide med sikkerhed, at du er i overgangsalderen, have holdt op med at menstruere i 12 måneder i træk. Hvis man kun har haft nogle få menstruationer i den periode, ved man ikke med sikkerhed, at man er kommet i overgangsalderen.

Derfor er det vigtigt at fortsætte med at bruge præventionsmetoder, for selv om fertiliteten falder med alderen, vil der stadig være en chance for graviditet.

Gængse myter om overgangsalderen er, at man ikke behøver prævention

Er det muligt at kontrollere symptomerne på overgangsalderen?

Selv om symptomerne på overgangsalderen ikke kan forebygges eller undgås, hjælper gode sundhedsvaner, såsom regelmæssig fysisk aktivitet og en afbalanceret kost, kvinder med at føle sig bedre tilpas og bedre tåle forandringerne. Desuden foreslår en udgivelse fra Australasian Menopause Society andre interessante muligheder:

  • Prøv at holde en passende vægt.
  • Motionér regelmæssigt.
  • Bær behageligt, køligt tøj for at kontrollere varmen.
  • Dyrk yoga og meditation.

Afslutningsvis er det vigtigt at præcisere, at overgangsalderen ikke er en sygdom, og at det heller ikke er afslutningen på en fase af vores liv eller afslutningen på vores ungdom. Det er blot en tid, hvor kroppen har brug for lidt mere opmærksomhed og pleje. Men hvis der opstår usædvanlige eller uudholdelige symptomer, skal du kontakte en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.