Hvad er tidlig overgangsalder?

Tidlig overgangsalder påvirker en kvindes evne til at få børn, selvom dette ikke opstår i alle tilfælde. En kvinde, der lider af denne tilstand, skal leve en sund livsstil, men hun har også brug for ekstra støtte. Vi fortæller dig mere i denne artikel.
Hvad er tidlig overgangsalder?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sommetider stopper æggestokkene med at fungere normalt før 40-årsalderen. Denne lidelse er en form for tidlig overgangsalder.

I de mest ekstreme tilfælde kan dette problem endda starte i ungdomsårene eller i den tidlige voksenalder. Vi fortæller dig alt, du skal vide om tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder

Normalt begynder kvinder at blive mindre frugtbare omkring 40-årsalderen. I den alder kan de første tegn på overgangsalderen dukke op, hvilket inkluderer irregulære menstruationer, hedeture og lignende symptomer. Dét, der ikke er normalt, er, når alt dette begynder at ske før 40-årsalderen.

Tidlig overgangsalder kan betyde to ting. Enten stopper kvindens menstruation helt før 40-årsalderen, og der er ikke længere nogen mulighed for at blive gravid.

Det kan dog også ske, at menstruationen ikke forsvinder helt. Menstruation kan opstå lejlighedsvis, og derfor er der stadig en mulighed for, at kvinden kan blive gravid – selv med denne tilstand. Videnskaben kan i de fleste tilfælde ikke forklare de præcise grunde til, hvorfor dette opstår.

Alt om tidlig overgangsalder

Årsagerne

Æggestok forstørret med lup

Det anslås, at i 90% af tilfældene er det umuligt at afgøre de præcise årsager til lidelsen. Læger ved, at denne tilstand er forbundet med problemer i folliklerne, hvilket er små blærer, der er placeret inde i æggestokkene. Æggene udvikler sig inde i æggestokkene.

Sommetider stopper folliklerne med at fungere helt før 40-årsalderen, og i andre tilfælde stopper de med at fungere korrekt. Dette får tidlig overgangsalder til at opstå. Kun i nogle tilfælde er dette problem forbundet med en af de følgende årsager:

 • Et lille antal af follikler
 • Autoimmune sygdomme
 • Genetiske sygdomme
 • Metaboliske sygdomme
 • Stråleterapi eller kemoterapi
 • Tilstedeværelsen af toksiner på grund af rygning eller eksponering for pesticider eller kemikalier

Det vides også, at kvinder kan være disponeret for tidlig overgangsalder på grund af de følgende faktorer:

 • Familiehistorik. Kvinder, der har familiemedlemmer med denne tilstand, er mere tilbøjelige til at få det.
 • Genetiske sygdomme. Det er mere almindeligt hos dem med genetiske sygdomme såsom Turner-syndrom eller skrøbeligt X-syndrom.
 • Yderligere sygdomme. Autoimmune sygdomme eller virale infektioner kan have en bestemt indflydelse.
 • Kræftbehandlinger. 
 • Alder. Denne tilstand er mere almindelig hos kvinder i alderen 35-40 år, selvom den kan opstå i enhver alder.

Symptomer og diagnose

Illustration af kvindes æggestokke

Symptomerne på tidlig overgangsalder ligner symptomerne på overgangsalderen. De inkluderer de følgende:

I nogle tilfælde kan denne tilstand føre til andre komplikationer såsom ufrugtbarhed, osteoporose, hjertesygdom, depression eller angst. I de mest ekstreme tilfælde kan demens opstå. For at stille diagnosen vil lægen stille en masse spørgsmål og derefter udføre en bækkenundersøgelse.

Som regel vil lægen også bede patienten om at tage en graviditetstest, en follikelstimulerende hormontest, test af østrogen, test af prolaktin mv.

Behandlinger

Behandlingen for tidlig overgangsalder fokuserer generelt på at korrigere virkningerne af østrogenmangel. Derfor er det almindeligt, at den centrale behandling er østrogenterapi. Normalt tilsættes progesteron til for at beskytte livmoderen.

Med denne behandling kan blødning muligvis opstå igen. Men det er ikke muligt at genoprette æggestokkenes funktion. Hos unge kvinder er resultaterne som regel meget positive. Men hos ældre kvinder er der bevis for, at det kan give anledning til hjerte-kar-sygdomme. En læge vil vurdere fordelene og ulemperne ved denne behandlingstype for hver person.

En anden almindelig behandling er kalciumtilskud og D-vitamintilskud, hvilket er primært for at forhindre osteoporose. En af de største vanskeligheder, som kvinder står over for med denne tilstand, er tidlig ufrugtbarhed. Afhængigt af tilfældet kan IVF-behandling være en mulighed for kvinder, der lider af tidlig overgangsalder.

En kvinde med denne tilstand har brug for støtte og forståelse. Det er meget vigtigt at have en partner, man kan regne med for følelsesmæssig stabilitet. Ligeledes kan psykologisk terapi hjælpe patienter med at håndtere denne diagnose og dens konsekvenser. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Juárez, K., Lara, R., & García, J. (2012). Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 77(2), 148-153.
 • Scucces, M. (2008). Insuficiencia ovárica prematura. Revista de Obstetricia y Ginecologia de Venezuela.
 • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). Insuficiencia Ovárica Primaria (Iop). Guía de Práctica Clínica.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.