Myter og sandheder om mad til gastritis

Du har sikkert hørt et par myter om gastritis. Men ikke alt, hvad du hører, er sandt. Vi vil fortælle dig, hvad videnskaben siger om denne sygdom.
Myter og sandheder om mad til gastritis
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Gastritis er en inflammatorisk sygdom i den slimhinde, der beklæder mavens vægge, og kan være kronisk eller akut. Derfor er der mange myter og fakta om mad til gastritis.

Gastritis forårsager normalt visse symptomer som f.eks:

 • Smerter og ubehag i maven eller i den øvre del af underlivet.
 • En fornemmelse af fylde under og efter måltider.
 • Ufrivilligt vægttab.
 • Kvalme og opkastning.
 • Mangel på appetit.

Fordi den er så almindelig, har folk ofte forudfattede meninger om denne sygdom. I denne artikel vil vi fastslå myter og sandheder om kost ved gastritis.

Myter og sandheder om gastritis

I populærkulturen bliver der sagt meget om gastritis. Men virkeligheden er én. Derfor fortæller vi dig, hvad der er sandt, og hvad der ikke er.

Myte 1: Gastritis er en infektion

Dette er forkert. Virkeligheden er, at denne sygdom kan være forårsaget af mange faktorer, men en af de vigtigste er bakterier. Helicobacter pylori. Faktisk forårsager den 90 % af tilfældene.

H. pylori-bakterier er almindelige i udviklingslandene. Den kan leve i kroppen uden at forårsage symptomer, men den er også i stand til at fremme udviklingen af mavesår, mavekræft og gastritis.

Gastritis opfattes som en infektion, selv om den i virkeligheden kan være en følge af en infektion. En infektion er en invasion og formering af patogener i kroppen. I dette tilfælde er infektionen H. pylori , og den deraf følgende betændelse er gastritis.

Illustration af en bakterie

Den bakterie, der er ansvarlig for 90 % af gastritistilfælde, lever hos mennesker og har mange gange smittet børn.

Myte 2: Hvis du spiser citrusfrugter, får du gastritis

Løgn. Citrusfrugter er sure, men de har ikke i sig selv evnen til at forårsage gastritis. Det, de kan forårsage, er gastrisk refluks.

Gastroøsofageal refluks er, når maveindhold bestående af saltsyre, pepsin og galdesalte stiger op i spiserøret og forårsager skader og ubehag. Citrusfrugter forårsager refluks ved at sænke pH-værdien i maven og stimulere væskebevægelsen.

Myte 3: At sulte sig selv forårsager gastritis

Det er muligt. Hvis det sker ofte, medfører faste, at mavesaften kommer i direkte kontakt med den tomme mave og øger irritationen af slimhinden.

Desuden er der i denne situation en anden, der kan forværre tilstanden, da en vis mængde mad kan indtages, hvilket gør maven mere følsom. Den klassiske anbefaling er at planlægge 5 små måltider om dagen for at undgå dette.

Myte 4: Smertestillende midler og antibiotika helbreder gastritis

Falsk. Hverken smertestillende midler eller antibiotika kan kurere eller lindre gastritis.

Smertestillende midler anvendes mod smerter. Antibiotika bruges derimod til at bekæmpe infektioner forårsaget af bakterier. Antibiotika ordineres kun, hvis der er tale om gastritis som følge af en Helicobacter pylori-infektion .

En anden medicin, der anbefales til behandling af gastritis, er syreneutraliserende. Det er dog ikke i stand til at helbrede, men til at lindre symptomerne i en kort periode.

Det, der er ordineret til gastritis, er protonpumpehæmmere, som virker ved at reducere mængden af mavesaftsekretion. Derfor kaldes de for maveskyttende midler.

Mad til gastritis: Anbefalinger

Der findes en passende kost til personer med gastritis. Her er nogle ernæringsmæssige anbefalinger.

I princippet kræver gastritis en skånsom kost, der ikke irriterer slimhinden. Samt at tygge langsomt og spise siddende for at undgå luft i maven.

Hvad angår væsker, bør de indtages i små slurke og undgå rigelige mængder til måltiderne. Temperaturen på både mad og drikkevarer bør være lunken.

Drikkevarer som kaffe, te, alkohol og kulsyreholdige drikkevarer bør undgås. Tobak, fede og krydrede fødevarer, herunder malet peber, sennep og eddike bør undgås.

Mad til gastritis: Anbefalede fødevarer

Inden vi taler om de fødevarer, der er tilrådelige at spise, skal vi gøre os klart, hvilke typer madlavning der er tilrådelige. De bør være enkel tilberedning, såsom grillet, bagt eller kogt.

Følgende kan spises:

 • Pasta.
 • Ris.
 • Kartofler.
 • Hvidt brød.
 • Kogte grøntsager uden skræl.
 • Kogte frugter i kompot eller konserves.

Hvad angår proteiner, anbefales følgende:

 • Magert kød.
 • Fisk.
 • Æggehvider.
 • Skummetmælksprodukter og ost.
Eksempel på sund mad til gastritis

En kombination af kogte grøntsager med noget hvidt eller magert kød er en let frokost eller aftensmad til gastritis.

Mad til gastritis: Fødevarer, der kan spises med måde

Følgende fødevarer kan spises, men med måde:

 • Pølser.
 • Rå grøntsager.
 • Chokolade og bagværk.
 • Produkter med højt fiberindhold.
 • Frugter med skræl og lidt modne.
 • Sødmælk, fløde og smør.

Mad til gastritis: Spis godt og få det godt

Idéen med denne type kost er at få dig til at få det bedre med dit ubehag. På denne måde samarbejder du med den behandling, som specialisten tilbyder.

Hvis du lider af gastritis eller har symptomerne, anbefaler vi, at du opsøger en gastroenterolog og ikke lader dig rive med af myterne om sygdommen.

Det kan interessere dig ...
Top 5 naturlige drikkevarer mod gastritis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Top 5 naturlige drikkevarer mod gastritis

Har du brug for noget til at berolige din mave efter sygdom? Her er 5 af de bedste naturlige drikkevarer mod gastritis. Prøv dem!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.