7 fødevarer, som du ikke bør spise om aftenen

Hvis du ikke vælger den rigtige mad om aftenen, kan det påvirke din søvnkvalitet og endda forårsage refluks og andre fordøjelsesproblemer. Vi fortæller dig, hvilke fødevarer du skal undgå på dette tidspunkt af dagen.
7 fødevarer, som du ikke bør spise om aftenen

Sidste ændring: 21 september, 2022

Aftensmaden er et af dagens hovedmåltider. Derfor er den bedste løsning ikke at springe det over eller erstatte det med usunde fødevarer. Hvis du desuden ikke vil føle dig for mæt før sengetid, og hvis du vil have en god nattesøvn, er der visse fødevarer, som du ikke bør spise om aftenen.

Selv om dette sidste måltid på dagen faktisk bør være lettere end andre måltider, er det vigtigt at spise aftensmad, fordi det påvirker mange processer, som kroppen udfører i hvileperioden. Nedenstående fortæller vi dig, hvilke fødevarer du bør undgå, lige før du går i seng. Læs med!

Syv fødevarer, du ikke bør spise om aftenen

De næringsstoffer, vi giver vores krop om natten, påvirker kvaliteten af vores søvn, fordøjelsen og den fysiske og mentale energi den næste dag. Det er dog nogle gange svært og forvirrende at vælge de rigtige fødevarer for at forhindre, at kroppen overbelastes og oplever ubehag.

At spise alt, der er let at tilberede bare for at stille vores sult, inden vi går i seng, synes at være en nem løsning. Dette kan imidlertid have forskellige metaboliske og fordøjelsesmæssige konsekvenser.

Ifølge nyere undersøgelser kan manglende søvn føre til en højere forekomst af hjertekarsygdomme. Det øger også risikoen for diabetes mellitus, fedme, kognitive problemer, trafikulykker og arbejdsulykker.

Så hvordan kan du sikre dig, at din kost fremmer en god nattesøvn? Det bedste er at vide, hvilke fødevarer det ikke anbefales at spise om natten. Find dem her!

1. Fødevarer, du ikke bør spise om aftenen: Pasta

Tro det eller ej, men pasta er den første af de fødevarer, som du ikke bør spise om natten. Da pasta trods alt er en vigtig kilde til kulhydrater, er det ideelt til ethvert tidspunkt på dagen, hvor kroppen og hjernen skal være meget aktive. Derfor er det altid bedre at spise det ved frokosttid.

At spise pasta om aftenen kan give en ubehagelig følelse af tunghed, som forhindrer dig i at hvile ordentligt. Samtidig kan det på grund af kalorieindholdet påvirke dit stofskifte og dermed din vægt.

En pastaret

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Hvilke fødevarer kan forårsage ledsmerter?

2. Fødevarer, du ikke bør spise om aftenen: Is

Som du sikkert kan forestille dig, er det heller ikke en god løsning at spise is under aftensmaden. Eller for at dulme trangen til noget sødt om aftenen. Selv om det er mættende og lækkert, indeholder denne fødevare for det meste mættet fedt, sukker og tilsatte stoffer, der kan påvirke søvnkvaliteten og øge vægten.

3. Ost

Ost og selvfølgelig de retter, der indeholder det blandt ingredienserne, bør undgås både til aftensmad og før sengetid. Selv om oste ikke er skadelige, kan de forårsage en tung fornemmelse i maven og søvnproblemer, især hos personer med laktoseintolerance.

4. Fødevarer, du ikke bør spise om aftenen: Krydderier

Krydderier og krydrede saucer har en smag, der giver et særligt præg til retter. Selv om det bestemt ikke er usundt at spise dem regelmæssigt, er det bedst at inkludere dem i din kost til andre måltider end aftensmaden.

Ifølge en gennemgang offentliggjort i Current Medicinal Chemistry irriterer krydrede krydderier faktisk maveslimhinden og øger tendensen til at lide af for meget mavesyre og tung fordøjelse. Hvis du spiser dem, inden du går i seng, kan det forårsage sure opstød, halsbrand og mavesmerter.

Tørret chili er noget af det, man ikke bør spise om aftenen

5. Blomkål

Denne korsblomstrede grøntsag er kendt for at være en meget sund og kaloriefattig fødevare. Men på trods af disse egenskaber anbefales det ikke at spise den om aftenen, da nogle af dens egenskaber øger gasproduktionen.

Spiser man den til aftensmad eller endda flere timer før sengetid, kan det hindre fordøjelsen og øge følelsen af tunghed, hvilket forstyrrer hvile.

6. Fødevarer, du ikke bør spise om aftenne: Mørk chokolade

De ernæringsmæssige egenskaber ved mørk chokolade har gjort det muligt at kategorisere den som en sund fødevare. Men hvis du spiser det før sengetid, kan det have en negativ indvirkning på din søvnkvalitet. Selv om portionerne er moderate.

I den forbindelse tyder en undersøgelse offentliggjort i Cureus på, at denne fødevare indeholder koffein og theobromin, som stimulerer nervesystemet og holder hjernen aktiv i længere tid.

7. Flere fødevarer, du ikke bør spise om aftenen: Rødt kød og pølser

Uanset hvad bør dit indtag af pølser og kødkonserves være moderat, uanset tidspunktet på dagen. For disse fødevarer indeholder mættet fedt og tilsatte kemikalier.

Desuden kan deres proteinindhold hæmme fordøjelsesarbejdet. Derfor bør du være forsigtig med at spise enhver form for tungt kød om natten. I mellemtiden kan et stort forbrug af rødt kød ifølge en undersøgelse offentliggjort i Aging and Disease have en negativ effekt på kvaliteten og varigheden af søvnen hos ældre voksne.

Forskellige pølser er noget af det, man ikke bør spise om aftenen

Hvilke fødevarer anbefales før sengetid?

For at undgå fordøjelsesproblemer under hvile er det bedst at spise afbalancerede og lette retter, der indeholder kylling eller fisk og korn, frugt eller bælgfrugter. Det vigtigste er dog ikke at overdrive portionerne og frem for alt ikke at spise aftensmad lige før sengetid.

Glem heller ikke at vælge vand som den foretrukne drikkevare og undgå koffeinholdige drikkevarer som kaffe og te samt sukkerholdige drikkevarer som sodavand. Disse kan stimulere nervesystemet og påvirke kvaliteten af din søvn negativt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
 • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
 • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
 • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
 • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
 • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
 • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
 • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
 • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
 • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
 • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.