Når du dømmer andre, siger det kun noget om dig

Hvis du ikke vil have andre til at gøre det samme ved dig, bør du ikke dømme folk uden at give dem en chance. Fordomme kan ofte holde os tilbage fra at møde vidunderlige mennesker.
Når du dømmer andre, siger det kun noget om dig

Sidste ændring: 24 april, 2019

At dømme andre er næsten som en sport. Men på en måde er det noget, vi alle gør, selvom det er ubevidst. Når du dømmer andre, siger det kun noget om dig

Vi dømmer alt omkring os, fordi vi opretholder en vis kontrol over ting, når vi har evalueret dem.

“Det er godt, det er dårligt. Jeg kan stole på denne person, men det er bedre at holde sig væk fra denne person… “

Det er let at falde i stereotyper og andre klichéer, før vi gør en indsats for at lære nogen at kende.

Selvfølgelig er alle ikke på denne måde. Nogle mennesker undgår at dømme andre, fordi de ikke ønsker at blive dømt selv. Vi bør alle vedtage denne politik for at skabe et mere tolerant og harmonisk samfund.

Vi inviterer dig til at reflektere over dette i dag med os.

Når du dømmer andre: Undgå dette dobbeltkantede sværd

Bare for i dag, døm ikke. Bare for i dag, se på verden uden fordomme og begræns dig til at “være og lade være”.

Det ville uden tvivl være fantastisk, hvis alle ville forsøge at praktisere dette enkle råd hver dag. Forhold ville blive mere respektfuldte og der ville være færre konflikter.

Nu er problemet, at vores sociale hjerne styres af behovet for at lave hurtige vurderinger af ting og mennesker.

Den klassificerer al information og stimuli i kategorier, som derefter krydsrefereres til vores personlighed og tidligere erfaringer.

Tegning af kvinde med groent haar og store solbriller
  • Her er et eksempel. Sig du gik på universitet, og der var en professor, der behandlede dig dårligt og gjorde dit skoleår til et levende helvede. I dag kan du stadig huske hans udtryk, ansigt og stemme, så hver gang du møder nogen med nogen af ​​disse egenskaber, vil du projicere dit afslag på dem.
  • Mange af vores tidligere erfaringer og aspekter af vores personlighed får os til at sætte folk ind i kategorier baseret på ideer, som ikke altid er i overensstemmelse med virkeligheden.

Anbefalet læsning:

7 vaner hos gode venner

Derfor kræver handlingen om at “ikke dømme”, når andre foretager hastige domme omkring os, først og fremmest en mild indsats.

Det tvinger os til at styre den “automatiske” proces, som vores hjerne bruger til at kategorisere alt, vi ser ud fra vores tidligere erfaringer.

Vær smart: Hvis du dømmer andre, dømmer du også dig selv

Hvis du undgår at skabe kontakt med dine naboer, fordi de er af en anden race eller tilhører en anden kultur, definerer hver dom du gør omkring dem i virkeligheden dig. Du bliver defineret som en snæversynet racist.

Manden, der dømmer en kvinde på hendes bh størrelse, dømmer også sig selv og hans maskulinitet.

  • Hver gang vi dømmer nogen, bør vi forsøge at udforske dette yderligere med en refleksionsøvelse: Hvorfor tror jeg det? Hvorfor tror jeg, at denne fyr vil forsøge at røve mig bare fordi han har en tatovering og hans bukser er slidte?
  • Vær klog, træk vejret, tag dig sammen og prøv at se på tingene objektivt, indtil du er bekendt med alle detaljer og aspekter for at få en mere præcis vurdering. Aldrig før.
Tegning af kvinde med en fugl

Basér ikke dine bedømmelser på klichéer, baser dem på virkeligheden

Vi skal præcisere, at vi alle har ret til at opretholde og forsvare de bedømmelser, vi laver. Men bedømmelser skal baseres på virkeligheden, ikke klichéer.

Når du kender nogen rigtig godt, har du den visdom, som kun erfaring kan tilbyde for at afgøre, om du kan lide dem eller ej, eller om de møder dine forventninger.

Husk på, at de, der baserer deres domme på trivialiteter, vil gå glip af nogle fantastiske ting i livet.

Hvis du dømmer din kollega som uvenlig, fordi vedkommende altid er for sig selv, kan du gå glip af en mulighed for at møde en person, der virkelig er usædvanlig.

At dømme et bestemt land eller en by som beskidt, farlig eller alt for progressiv kan holde dig tilbage fra de bedste oplevelser i dit liv, bare ved at nægte at besøge stedet. Det kunne være et fantastisk sted, hvis vi bare kunne tillade os selv at rejse med et åbent sind uden fordomme.

Gult hus og blomster

De bedste ting, mennesker og begivenheder er ofte overset, fordi vores forudbestemte bedømmelser har vildledt os.

Kun dem med åbne sind og hjerter kan virkelig opleve alle de spændende ting, livet har at tilbyde.

Dømmer du andre?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.