Nanomedicinske fremskridt og bidrag

Fremskridt indenfor nanomedicin skyldes nanoteknologi. Nanoteknologi kan bringe behandlingen direkte til det syge væv uden at skade sunde områder.
Nanomedicinske fremskridt og bidrag

Sidste ændring: 22 december, 2022

For tiden har nanomedicinske fremskridt bidraget til sundhedsvidenskaber, der fokuserer på forebyggelse, diagnose og behandling af sygdomme, som har en stor indflydelse på befolkningen. Denne gren af medicin bruger viden om nanoteknologi til at adressere behandlinger af sygt væv uden at skade det sunde væv.

Nanoteknologi bruges hovedsageligt til styring og manipulation af stof i en skala på mindre end 1 mikron. Så det skaber materialer og systemer med unikke egenskaber, der er i stand til at udføre enhver funktion.

Områder indenfor nanomedicin

Samlet set omfatter denne gren af medicin tre områder:

1. Nanomedicinske fremskridt inden for diagnostik

Dette er afhængig af brugen af ​​nanotilbehør og kontrastsystemer. På denne måde kan læger opnå følsom, hurtig og nøjagtig detektion af sygdomme i deres indledende stadier. Nanodiagnostiske anordninger kan være enten in vitro eller in vivo.

2. Nanoterapi eller kontrolleret medicinfrigivelse

Dernæst gør denne del af nanomedicin brug af nanostrukturer, der tillader akkumulering og kontrolleret frigivelse af et aktivt stof udelukkende i syge celler.

Samlet set skal nanostrukturerne være:

  • Biokompatible.
  • I stand til at transportere passende doser af et lægemiddel.
  • Stabile, indtil de når målvævet.

3. Regenerative nanomedicinske fremskridt

Læger kan endda reparere eller udskifte beskadigede væv og organer ved at anvende nanoteknologi. Som en konsekvens er det nu muligt at stimulere den menneskelige krops reparationsmekanismer.

I øjeblikket udvikler forskere nanostrukturbaserede theranostiske systemer. Og disse kombinerer elementer fra den samme nanopartikel til påvisning og lokal behandling af en sygdom. Tilsvarende tillader disse systemer visualisering og evaluering af kinetikken og effektiviteten af ​​en given behandling.

Nanomedicinske fremskridt inden for onkologi

Et nærbillede af en virus

Inden for onkologi fokuserer brugen af ​​nanomedicin hovedsageligt på to problemer, der er fælles for enhver type kræft: Diagnosticering og bivirkningerne af kemoterapi.

En tidlig kræftdiagnose øger chancerne for en kur kraftigt. En af de vigtigste behandlingsplaner er på det nanomedicinske område, hvor det er muligt at påvise tumorceller i de tidlige stadier af denne sygdom.

I denne forbindelse afslørede undersøgelser i dyreforsøg, at magnetiske nanopartikler relateret til tumormarkører tillader korrekt påvisning af kræft. Dette kan forekomme, selv når niveauerne af disse markører er godt under de niveauer, der kan påvises med de anvendte metoder i dag.

Brug af nanomedicin til at forhindre bivirkninger af kemoterapi

Kemoterapi er en meget aggressiv behandling. Den involverer destruktion af kræftceller og har flere bivirkninger forbundet med det, fordi det også ødelægger sunde celler. Ved behandling af kræft tillader nanoteknologi læger at bruge “indkapslede” lægemidler i kemoterapi.

På denne måde forbedrer det sin effektivitet, mens det reducerer toksiciteten i patientens krop.

For nyligt skabte en gruppe europæiske forskere nanosfærer, der kun er i stand til at trænge ind i kræftceller. De negative konsekvenser af kemoterapi kan således blive fortid. Disse inkluderer kvalme, fysisk svaghed og hårtab.

Nanomedicinske fremskridt inden for hjerte-kar-sygdomme

Også til hjerte-kar-sygdomme er der mange værktøjer. Generelt er et af de vigtigste resultater muligheden for hurtigt at identificere arterielæsioner i de tidlige faser.

Forskere udfører også undersøgelser, hvor visse nanopartikler kan bruges som transportmiddel til levering af medikamenter og tage dem direkte i de berørte områder.

Neurodegenerative sygdomme

Et nærbillede af medicin, der virker

Læger kan nu også behandle sygdomme såsom Parkinsons, Alzheimers og endda gigt mere effektivt. Ligeledes er nanopartiklerne rettet mod specifikke områder i hjernen og/eller væv.

For eksempel inkluderer egenskaber ved Alzheimers sygdom at neuroner dør progressivt. Snart vil forskere have mulighed for at generere neuroner ved hjælp af eksisterende stamceller i hjernen gennem vækstfaktorer.

Konklusion

Samlet set giver nanomedicin mulighed for hurtigt og bedst muligt at diagnosticere sygdomme. Desuden udvikler forskere lokaliserede og personaliserede behandlinger. Derfor vil det være muligt at følge udviklingen af ​​en sygdom meget præcist.

Det kan interessere dig ...
Hvad er genmutationer og hvad betyder de?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er genmutationer og hvad betyder de?

Genmutationer forårsager ikke altid sygdomme. Nogle gange manifesterer ændringen i DNA sig selv som en ændring, der påvirker en persons liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lechuga, L. M. (2010). Nanomedicina: ampliación de la nanotecnología en la salud. Biotecnología Aplicada a La Salud Humana. https://doi.org/10.1007/BF00852089

  • Santa, C. F., & López Osorio, B. L. (2013). Materiales Poliméricos En Nanomedicina: Transporte Y Liberación Controlada De Fármacos. Revista de La Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. https://doi.org/10.1007/s10570-013-9863-0

  • Bea, D. B., Alain, P. T., Arlenis, A. P., & Jenry, C. C. (2011). Nanomedicina: aspectos generales de un futuro promisorio. Revista Habanera de ….


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.