Fem måder at lave naturlig kompost til dine planter på

Ønsker du at genoplive dine haveplanter? Brug ikke dine hårdt tjente penge på industriel gødning. Brug et af de nedenfor nævnte ingredienser og se resultaterne for dig selv!
Fem måder at lave naturlig kompost til dine planter på

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er mange måder at lave naturlig kompost til at befrugte haveplanter på. Selv om du kan finde gødning i enhver butik eller supermarked, er der 100% naturlige ingredienser, der giver flere næringsstoffer til jorden.

Faktisk er naturlig kompost blevet brugt til afgrøder siden oldtiden. Men på et tidspunkt erstattede folk det med kunstgødning. Selv om sidstnævnte hurtigt giver næring til jorden, kan det på lang sigt forårsage skadelige virkninger, da det ender med at nedbryde den.

Selvom det er rigtigt, at planterødder ikke kan opfatte forskellen på syntetisk og organisk gødning, kan industrielle gødninger forårsage ubalance i jorden. Derudover dræber de de gode mikrober og regnorme.

Derfor besluttede vi os for at dele et par måder at lave kompost på med naturlige ingredienser, der vil give jorden den kærlighed den har brug for.

Sådan laver man naturlig kompost

1. Kompost af bananskræl

kompost med bananskræl

Bananskræl er en af ​​de bedste ingredienser til at lave kompost med, fordi de indeholder kalium. Dette essentielle mineral er et af de vigtigste næringsstoffer til planter, efter kvælstof. Det spiller en vigtig rolle i fotosyntese, og i dannelsen af resistente væv.

Derudover hjælper det med at genoplive planter, når de ikke blomstrer eller ser kedelige ud. Det bedste ved det hele er, at du kan bruge bananskræl i sin naturlige tilstand eller endda lave en naturlig plantegødning med dem.

Instruktioner

 • Skær bananskrællerne i strimler og sæt dem til at koge i en gryde fyldt med vand i 15 minutter.
 • Efter denne tid er gået, skal du slukke for varmen og lade vandet afkøle.
 • Herefter kan du sprøjte gødningen omkring planterne. Hvis du vil, kan du lade skrællerne være i vandet.

2. Kompost af æblecidereddike

Naturlig kompost - æblecidereddike

Eddikesyren i æblecidereddike kan hjælpe med at gøde planter, der vokser i en sur jordbund. Absorptionen af eddikens næringsstoffer hjælper med at holde planterne i god stand og gør, at bladene undgår at se brændte ud.

Instruktioner

 • Tilsæt en spiseskefuld æblecidereddike til vandet, som du skal bruge til at vande dine planter med, og vand dem som normalt.
 • Gentag denne process mindst en gang om måneden.

3. Kompost med æggeskaller

Et par æggeskaller - Naturlig kompost

Folk tilføjer ofte andre ingredienser til æggeskallekompost. Du kan dog også bruge æggeskallerne alene, da de indeholder en masse calcium, og forhindrer at planter såsom tomater, peber og aubergine får blomsterråd.

Instruktioner

 • Knus nogle æggeskaller og læg dem i bunden af ​​dine planter.
 • Du kan også lade æggeskallerne tørre og knuse dem til et fint pulver (valgfrit).
 • Spred derefter pulveret rundt om planten.

4. Kompost med træaske

Træaske til Naturlig kompost

Træaske-kompost kan gøre flere blomster og planter modne. Dette naturlige element indeholder en masse kalium og fosfor, som begge er nødvendige til at berige jorden.

Ud over dette, indeholder det også stoffer, der afviser myrer og andre skadedyr.

Du bør dog ikke bruge det på planter i sur jord, fordi det ændrer jordens pH.

Instruktioner

 • Tag en god mængde træaske og fortynd det i vand.
 • Derefter vand de ønskede planter med væsken.
 • Hvis du vil, kan du sprede et tyndt lag aske 2 eller 3 centimeter væk fra stammen.

Bemærk: Du skal sørge for, at asken ikke er fra træ, der er forurenet med metal eller andre forurenende stoffer. Hvis det er tilfældet, kan du ødelægge din have, hvis du bruger disse former for aske.

5. Naturlig kompost af alger

Alge kompost - Naturkompost

Denne type kompost er ikke særlig kendt. Denne naturlige ingrediens, som er tilgængelig både frisk og tørret, indeholder kraftige sporstoffer, som “gode” mikrober, der lever i jorden, spiser.

Hvis du bruger denne kompost, vil dine planter altid se sunde ud, og du forhindrer også at de visner. Derudover vil det beskytte dine planter mod visse mikroorganismer, der gør dem syge.

Instruktioner

 • Hak en generøs mængde alger og læg dem i en spand vand.
 • Dæk spanden til, og lad komposten stå i 2 til 3 uger.
 • Efter at tiden er gået skal du bruge denne væske til at sprøjte jorden.
 • Sprøjt simpelthen to kopper på små planter. Hvis planten er medium størrelse eller stor, kan du sprøjte fire til seks kopper på den.

Ønsker du at genoplive dine haveplanter? Brug ikke dine hårdt tjente penge på industriel gødning. Brug et af ovennævnte ingredienser og se resultaterne for dig selv!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.