6 naturlige drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner

Vidste du, at der findes nogle naturlige drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner? I denne artikel tager vi et kig på nogle drikkevarer, der kan supplere din medicinske behandling.
6 naturlige drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Ifølge den populære opfattelse kan det at supplere den daglige hydrering med nogle naturlige drikkevarer, såsom tranebærjuice og padderokkete, hjælpe med at stimulere vandladningen og lindre nogle af symptomerne på urinvejsinfektioner. Der findes faktisk nogle drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner.

Inden vi fortsætter, bør vi dog gennemgå nogle fakta om denne type almindelige sundhedsproblemer.

Urinsystemet og infektioner

Urinsystemet er kroppens drænsystem til at fjerne affaldsstoffer og overskydende vand. Urinvejsinfektioner kan opstå overalt i urinvejssystemet: Nyrer, urinledere, blære og urinrør.

Ifølge National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD) er urinvejsinfektioner den næsthyppigste type infektion i kroppen.

Selv om kvinder er mere tilbøjelige til at få en urinvejsinfektion end mænd, fortæller lægerne, at alle på et tidspunkt i deres liv kan opleve dette almindelige problem.

Infektioner forekommer i de nedre urinveje (blæren og urinrøret) og kan være smertefulde og ubehagelige. Mere alvorlige og smertefulde tilstande forekommer dog i de øvre urinveje (nyrerne).

Den konstante fornemmelse af at skulle tisse og ubehag ved vandladning (brændende fornemmelse, bækkensmerter) og hyppige toiletbesøg for at tisse i små mængder er nogle af de mest almindelige symptomer på urinvejsinfektioner.

Hvis du oplever disse ubehageligheder, er det vigtigt at gå til lægen for at få en vurdering. Hvis vi får konstateret en urinvejsinfektion, bør vi følge hans eller hendes anvisninger og tage den antibiotiske medicin, der er ordineret.

Derudover bør vi spise en afbalanceret kost og være opmærksomme på vores daglige hydrering, da disse vil spille en vigtig rolle i vores helbredelse.

Naturlige drikkevarer som supplement til hydrering

Som nævnt er følgende drikkevarer ikke en behandling af urinvejsinfektioner, men et supplement til den daglige hydrering.

1. Drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner: Tranebærjuice

Tranebærjuice er eksempel på drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner

På grund af indholdet af vitaminer og antioxidanter troede man, at tranebærjuice kunne bidrage til nyresystemets sundhed og også til behandling af urinvejsinfektioner.

Der er dog forskere, der kommenterer, at der er behov for yderligere forskning, da de mener, at forbruget af tranebærdrikke ikke rigtig bidrager væsentligt til nyresundheden.

Vi tror, at du måske også vil have glæde af at læse denne artikel: Alt om symptomer på blærebetændelse hos mænd

3. Granatæblejuice

Ifølge en undersøgelse er granatæble en fødevare, der har potentielle sundhedsmæssige fordele på grund af sit indhold af antioxidanter.

Den spanske ernæringsfond (FEN) præciserer, at denne frugt ikke er en fremragende kilde til næringsstoffer. Den indeholder dog en vis mængde kalium og C-vitamin samt små mængder B-vitaminer, som bl.a. er vigtige for hjernen.

Selv om granatæblejuice ikke har vist sig at bidrage til nyresundheden, kan indtagelsen af den som en del af en afbalanceret kost være med til at supplere kosten og opretholde variation i kosten.

3. Drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner: Infusion af padderokke

Padderokkete

Infusion af padderokke hjælper på grund af sin vanddrivende virkning med at stimulere vandladningen, frigøre tilbageholdte væsker og bidrager derfor på en eller anden måde til lindring i tilfælde af urinvejsinfektioner. Det er dog ikke en behandling i sig selv.

 • For at lave en god padderokkeinfusion er det nødvendigt at opvarme vand, indtil det koger.
 • Derefter skal du lægge to eller tre spiseskefulde tørret plante eller et tebrev i en kop. Hvis du ønsker at lave en blandet infusion, er det muligt at tilføje lind eller hyldeblomst.
 • Hæld derefter det varme vand over planten og dæk den straks til for at lade den stå i et par minutter, så olierne, der indeholder padderokkens vigtigste egenskaber, ikke fordamper.
 • Til sidst sies og serveres drikken.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Naturlig afgiftning af nyrer med basilikum og salvie

4. Drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner: Persillete

Selv om persille ikke er en særlig næringsrig fødevare, kan forbruget af dens te ifølge den populære tro hydrere kroppen og bidrage til udskillelsen af væsker og affaldsstoffer, der er ophobet i kroppen.

Denne te bør dog ikke indtages under graviditet. Det mest tilrådelige, hvis du er gravid og har en urinvejsinfektion, er at gå til din læge.

En undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort af Obstetrics and Gynecology Journal, afslører, at “det er ikke tilrådeligt, fordi indtagelse i store mængder stimulerer livmoderen og kan fremkalde abort eller for tidlig fødsel”, så man bør være forsigtig.

For at tilberede denne drik skal du bruge:

Ingredienser

 • 1 liter vand
 • Saften fra 1 citron
 • 1 spiseskefuld frisk persille (10 g)
 • Honning (efter smag)

Fremgangsmåde

 • Det første, du skal gøre, er at koge vandet. Kom persillen i, når vandet koger. Lad det koge i 20 minutter og lad det hvile i yderligere 20 minutter.
 • Sød derefter med honning, tilsæt saften fra en citron. Drik små slurke i løbet af dagen. Persilleteen skal have stuetemperatur.

5. Kokosvand

Kokosvand

En anden drik, der ofte anbefales i tilfælde af urinvejsinfektioner, er kokosvand. Det menes, at det vil hjælpe med at fjerne patogene bakterier, der sidder i urinvejene, og lindre betændelse i urinrøret og blærens vægge.

6. Drikkevarer til behandling af urinvejsinfektioner: Hvidløgste

En anden hjemmelavet drik, der menes at kunne hjælpe med at “feje” skadelige mikroorganismer ud af urinvejene, er hvidløgste.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort af Journal Medicina Naturista: “inden for en kost rig på frugt og grøntsager har hvidløg vist sin antibakterielle virkning mod gram-positive og gram-negative bakterier (herunder E. coli)”. For at tilberede den skal du have følgende.

Ingredienser

 • 1 fed hvidløg
 • 1 glas vand (250 ml)
 • Citronsaft (1 spiseskefuld)
 • Honning (efter smag)

Fremgangsmåde

 • Det første, du skal gøre, er at opvarme vandet.
 • I mellemtiden skal hvidløget skrælles og hakkes, så dets æteriske olier kommer ud og blandes med vandet.
 • Lad denne blanding simre i 15 minutter og lad den derefter hvile i yderligere 10 minutter.
 • Si væsken, så du kun har teen tilbage.

Som vi har set, er der flere naturlige drikke, som vi kan indtage for at supplere den daglige hydrering og passe på nyresystemet. De er supplementer, som vi kan benytte os af, når vi har lyst, ikke kun i tilfælde af ubehag eller sygdom.

Vi skal dog huske på, at idealet altid er at foretrække vand, da dette er den bedste kilde til hydrering af kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Instituto Nacional de Diabetes y Enfermedades Digestivas y Renales (NIDDKD por sus siglas en inglés), Cámara Nacional de Información sobre Enfermedades Renales y Urológicas (NKUDIC por sus siglas en inglés). Urinary tract infections. (2011). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases
 • Lionel, O. O., Adegboyega, I. P., Ezekiel, A. O., & Olufunke, B. C. (2020). Antimicrobial activity of garlic (Allium sativum) on selected uropathogens from cases of urinary tract infection. Annals of Tropical Pathology11(2), 133. https://www.atpjournal.org/article.asp?issn=2251-0060;year=2020;volume=11;issue=2;spage=133;epage=138;aulast=Lionel
 • Maciel Carneiro, D., Veiga Jardim, T., Luciana Araújo, Y. C., Carolina Arantes, A., Cristina de Sousa, A., Sebba Barroso, W. K., … & Brandão Veiga Jardim, P. C. (2019). Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic. Pharmacognosy Reviews13(26). https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A11%3A21024603/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A144399620&crl=c
 • Shaza, M. A. (2016). Phytochemical screening of Petroselinum crispum (Mill.) Fuss and in vitro evaluation of its antimicrobial activity against some uropathogens. Arabian Journal of Medicinal and Aromatic Plants2(2), 86-98. https://revues.imist.ma/index.php/AJMAP/article/view/6692
 • Viedma-Contreras, S., Pérez, M. D. M. P., & Seva, J. P. (2022). Evidencia sobre el uso de arándanos en la prevención y tratamiento de las infecciones urinarias. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (132), 43-46. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8607946

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.