Kvinder er mere stillesiddende efter pensionering, viser undersøgelser

Vidste du, at kvinder ifølge en undersøgelse er tilbøjelige til at være mere stillesiddende efter pensionering? Læs med for at lære mere om resultaterne af denne forskning fra Finland.
Kvinder er mere stillesiddende efter pensionering, viser undersøgelser

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er et almindeligt indtryk af, at folk har en tendens til at blive mere stillesiddende efter pensionering. Dette skyldes, at de ikke behøver at gå på arbejde eller udføre bestemte opgaver i forbindelse med at have et job.

For at indsamle objektive beviser i denne forbindelse har et medicinsk team fra University of Turku (Finland) forsket i emnet. Målet var at finde ud af den stillesiddende tid før og efter pensionering og sammenligne, om disse foranstaltninger er forskellige efter køn og erhverv.

Efter årelange observationer med næsten 500 deltagere konkluderede de, at stillesiddende timer steg blandt kvinder og forblev på et højt niveau hos mænd.

Dette er noget at være meget opmærksom på, for at reducere mængden af inaktiv tid hos pensionister. Hvis du gør det, reduceres risikoen for at lide af sygdomme, der har at gøre med en stillesiddende livsstil.

Stillesiddende livsstil før og efter pensionering

Eksperter definerer en stillesiddende livsstil som adfærd med lavt energiforbrug, der finder sted under vågenhed, uanset om man sidder, hviler sig eller ligger, ser fjernsyn, lytter til musik, sidder foran computeren eller læser.

Ifølge flere undersøgelser er stillesiddende livsstil steget i verden i løbet af de sidste årtier. Dette skyldes teknologi, der er knyttet til arbejde, husligt arbejde og pendling samt fritid.

Stillesiddende tid er ganske høj i gennemsnit i vestlige lande. Og det har en tendens til at stige med alderen og efter pensionering, ifølge undersøgelser, der rapporterer dette.

En kvinde, der sidder i sin stue og kigger på en digital enhed med et barn

Du kan også være interesseret i: Motions indvirkning på hjernen og dens funktioner

Hvordan foregik undersøgelsen?

I forskningen fra Suorsa et al., der blev vist i 2019 Journals of Gerontology, begyndte forfatterne med den forudsætning, at undersøgelser om stillesiddende livsstil allerede havde fundet sted, men de fleste er selvrapporteret.

Det betyder, at de, der deltog, selv afgav oplysningerne. Dataene kan dog være upålidelige og være genstand for tilbagekaldelse og rapportering af skævheder, da personen måske ikke husker eller ikke siger noget af bekvemmelighed.

For at undgå dette problem stolede forskerne på teknologiske ressourcer for at foretage præcise, men objektive, målinger. Til dette formål brugte de accelerometre, som deltagerne satte på deres håndled.

Den endelige stikprøve bestod af 478 personer, offentligt ansatte, pensionerede mellem 2016 og 2019, og som tidligere havde deltaget i en undersøgelse om ældre voksne i Finland (FIREA). Forskerne kontaktede dem baseret på deres estimerede pensionistdato. Dem, der accepterede at deltage, blev tilsendt spørgeskemaer og accelerometermålinger.

Hvad var resultaterne?

Accelerometerdata blev taget ved hjælp af den førnævnte enhed før og efter pensionering med et års mellemrum. Blandt undersøgelsens hovedresultater skiller følgende sig ud:

 • Størstedelen var kvinder (85%), der arbejdede i manuelle erhverv (67 %).
 • Gennemsnitsalderen ved pensionering var 63,2 år.
 • Den gennemsnitlige varighed af vågenhed var 16,1 timer før og 15,7 timer efter pensionering. Således var der en stigning i søvntimer.
 • I løbet af deres arbejdsliv havde kvinder i gennemsnit 8 timer og 10 minutter stillesiddende tid om dagen.
 • Kvinder var mere stillesiddende efter pensionering, i gennemsnit 29 minutter mere.
 • Selvom stillesiddende tid var lavere hos kvinder med manuelle erhverv, viste de en større stigning efter pensionering (63 minutter).
 • Før pensionering var mændenes daglige stillesiddende tid næsten to timer mere end kvindernes. Mænd viste imidlertid ingen forandring efter pensionering.

Kvinder er mere stillesiddende efter pensionering: Det er konklusionen

Dette er den første langvarige undersøgelse for at analysere ændringer i stillesiddende tidsplaner, målt objektivt. Resultaterne bekræfter andre tidligere resultater, for selvom stillesiddende adfærd faktisk stiger efter pensionering fra arbejde, er dette ikke det samme for alle.

Som observeret kan vi sige, at mænd i gennemsnit er mindre aktive, men kvinder bliver mere stillesiddende efter pensionering. Selvom forskerne foreslår, at der skal foretages målinger med andre befolkningsgrupper, mener de, at det er muligt at ekstrapolere resultaterne.

Hvorfor skal vi være aktive i alderdommen?

Disse konklusioner kan tages i betragtning som et advarselstegn, da risiciene ved stillesiddende livsstil, som er forbundet med forskellige patologier, er velkendte:

Derfor skal vi efter pensionering blive aktive for at reducere disse risici. Det er muligt at overvinde stillesiddende livsstil med lidt viljestyrke. Fordelene er ubestridelige.

Et ældre par deltager i en gymnastiktime

Sådan får du en aktiv pensionisttilværelse

For at få en aktiv pension skal vi starte med at opgive nogle af de timer, vi dedikerer til inaktiv fritid. Dette refererer til at se fjernsyn eller surfe på internettet, hvad enten det er på tablet, telefon eller computer.

Samtidig er der forskellige motionsrutiner for seniorer, som du kan lave derhjemme. Det er vigtigt at bemærke, at fysisk aktivitet for ældre tilpasser sig med hensyn til indsats. Ligeledes bør udstræknings- og styrkeøvelser for de forskellige områder af kroppen indgå.

Eksperter anbefaler også at erstatte stillesiddende aktiviteter med andre, der kræver kalorieforbrug. Et alternativ er dansekurser. Fordelene ved dans er utallige, både fysisk og socialt.

En anden mulighed er at slutte sig til klubber og foreninger. Selvom det i nogle tilfælde ikke er meget dynamiske aktiviteter, betyder det bare at skulle bevæge sig rundt (helst til fods) at forlade huset og komme ud af en stillesiddende livsstil.

Kvinder, der er mere stillesiddende efter pensionering, kan ændre statistikken

Pensionering kan være en kompliceret og endda udfordrende tid. Vi har lært at arbejde og altid have travlt. Vi har dog ikke lært, hvad vi skal gøre, når det er tid til at være alene hjemme.

Og mens de fleste mennesker har en hobby til at distrahere dem og udfylde de timer, de plejede at bruge på arbejdet, kræver mange af disse aktiviteter ikke fysisk anstrengelse.

Som det er tilfældet på andre tidspunkter i livet, er det derfor vigtigt at genopfinde dig selv efter pensionering og lede en sund livsstil . Kvinder, der er mere stillesiddende efter pensionering, kan forbedre deres trivsel og livskvalitet med små aktive ændringer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bellettiere J, Healy GN, LaMonte MJ, et al. Sedentary behavior and prevalent diabetes in 6,166 older women: the objective physical activity and cardiovascular health study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018; 74: 387 – 395.
 • de Rezende LF, Rey López JP, Matsudo VK, do Carmo LO. Sedentary behavior and health outcomes among older adults: a systematic review. BMC Public Health. 2014; 14: doi:10.1186/1471-2458-14-333.
 • Ekelund U, Steene-Johannessen J, Brown WJ, et al.; Lancet Physical Activity Series 2 Executive Committee; Lancet Sedentary Behaviour Working Group. Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women. Lancet. 2016;388:1302– 1310. doi:10.1016/S0140-6736(16)30370-1
 • Leskinen T, Pulakka A, Heinonen OJ, et al. Changes in non-occupational sedentary behaviours across the retirement transition: the Finnish Retirement and Aging (FIREA) study. J Epidemiol Community Health. 2018; 72: 695–701.
 • Powell C, Herring MP, Dowd KP, Donnelly AE, Carson BP. The cross-sectional associations between objectively measured sedentary time and cardiometabolic health markers in adults—a systematic review with meta-analysis component. Obes Rev. 2018; 19: 381–395.
 • Stenholm S, Pulakka A, Kawachi I, et al. Changes in physical activity during transition to retirement: a cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016; 13: doi:10.1186/s12966-016-0375-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.