Nekrotiserende fasciitis: Alt hvad du behøver at vide

Nekrotiserende fasciitis er en meget farlig trussel mod helbredet. Når først infektionen sætter ind, kan risikoen for at dø være høj.
Nekrotiserende fasciitis: Alt hvad du behøver at vide
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 20 november, 2023

Det, vi kender som nekrotiserende fasciitis, har også andre navne, såsom Fourniers gangræn eller gasgangræn. Det er en meget farlig tilstand, som alvorligt truer helbredet for dem, der lider af den.

Dette er en infektion i det bløde væv, som dræber hudceller, det subkutane cellelag og endda musklerne. De bakterier, der fremmer denne celledød, bevæger sig med høj hastighed og gør den første diagnose vanskelig.

Mikroorganismerne kommer ind i de dybere lag af huden gennem et sår eller en åbning, der kan være minimal. Men når de først er inde, formerer de sig på forskellige måder. Nogle producerer toksiner, og andre mobiliserer immunsystemet.

Blandt patienter med nekrotiserende fasciitis, som gennemgår en operation, når dødeligheden op på mere end 20%. For nogle stammer har der været rapporter om dødelighed på helt op til 40%.

Den optræder normalt ikke hos børn, så eksperter betragter den som en sjældenhed i pædiatrien. Risikogrupperne er derimod voksne med kroniske sygdomme som diabetes og kræft.

Symptomerne på nekrotiserende fasciitis

Nekrotiserende fasciitis udvikler sig i første omgang lydløst, hvilket kan forsinke diagnosen og komplicere forløbet og prognosen. Tidlige symptomer har ikke en tendens til at vise, hvad der foregår.

Patienter har en tendens til at lide af feber, som de eller deres læger kan tilskrive andre årsager ved undersøgelse. Smerten i det område, hvor bakterierne er trængt ind, er meget kraftig, men den kommer ikke med det samme. Det smertefulde tegn bliver tydeligt, når celledøden er fremskreden.

Nerverne i dette område bliver betændte og får endda infarkter. Trombose i de små kar, der omgiver den nekrotiserende fasciitis-infektion, er blevet fundet i obduktioner af afdøde patienter.

Sepsis opstår, når bakterier eller deres toksiner når blodbanen og spredes i hele kroppen. Når det patologiske forløb udvikler sig til sepsis, vil symptomerne være de samme som ved shock, herunder følgende:

  • Besvimelse
  • Tab af bevidsthed
  • Øget hjertefrekvens
  • Arteriel hypotension

Hudområdet med nekrotiserende fasciitis udvikler sig også til mere komplekse læsioner. Nogle patienter har hæmatomer og andre blærer. Et klassisk tegn er crepitus, som er den lyd, der opstår, når en læge palperer området på grund af den gas, som bakterier aflejrer under hudvævet.

Hånd med forbinding og sår
Et hudsår kan være indgangen til nekrotiserende fasciitis.

Fortsæt din læsning:

Vanskeligheden ved at diagnosticere tilstanden

Når lægerne kan opdage nekrotiserende fasciitis, forbedres prognosen. Men som sagt er det svært i begyndelsen. I løbet af de første fem dage af sygdommen er symptomerne uspecifikke, og diagnosen er kompliceret.

I laboratoriet er der heller ingen præcise indikatorer. Inflammationsparametre som C-reaktivt protein og hvide blodlegemer stiger. Eksperter har udviklet en skala – LRINEC – som scorer biokemiske værdier for at forbedre påvisningen af mulig igangværende nekrotiserende fasciitis.

Når mistanken er blevet etableret, foretager lægen en bloddyrkning. Gennem denne test dyrkes bakterier, der kunne kolonisere patientens blod, for at finde ud af, om patienten har sepsis eller ej.

Billedundersøgelser giver ikke meget hjælp til diagnosen. Måske gør de med udviklingen, når behandlingen er begyndt, men hverken computertomografi eller ultralyd er præcise. Begge komplementære metoder er uspecifikke og afhænger af operatørens ekspertise.

Sepsis forårsaget af nekrotiserende fasciitis
Bakterier kan passere ind i blodbanen fra huden og føre til sepsis.

Find ud af mere: Hvor længe varer plantar fasciitis?

Behandling af nekrotiserende fasciitis

Denne sygdom udvikler sig hurtigt, og sundhedspersonalet skal handle hurtigt og aggressivt for at forbedre patientens overlevelseschancer. Antibiotika og kirurgi bruges til at behandle nekrotiserende fasciitis, såvel som livsopretholdelse, hvis der er chok til stede.

Antibiotika er rettet mod bakterierne bag denne alvorlige hudinfektion. Bredspektrede lægemidler ordineres i kombination for at dække flere mikroorganismer på én gang.

Den kirurgiske tilgang er debridement, dvs. at åbne det inficerede område for at lade ilt komme ind og dræbe de anaerobe bakterier, der lever uden. På lang sigt vil det være nødvendigt med yderligere plastisk og rekonstruktiv kirurgi for at lukke huden.

Hvis der er tale om sepsischok, vil patienten blive indlagt på intensivafdelingen og modtage de behandlinger, der gælder for dette ekstreme tilfælde. I tilfælde af åndedrætssvigt skal patienten bruge en respirator. Hvis der opstår hjertestop, vil lægerne give medicin.

Nekrotiserende fasciitis er ikke bare en hudsygdom

Overordnet set er det vigtigt at huske, at nekrotiserende fasciitis hverken er simpel cellulitis eller forbigående dermatitis. Selv med rettidig behandling kan denne infektion være dødelig.

Hvis du har en hudlæsion, der ikke heler eller ikke udvikler sig, som den skal, bør du kontakte en læge, især hvis den er ledsaget af feber og smerter, som du ikke kan lindre.

Det kan interessere dig ...
Alt om diagnose af hudnekrose
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om diagnose af hudnekrose

Typisk er hudnekrose forbundet med eksterne substanser, infektioner og mest af alt en vaskulær okklusion. Læs alt om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Navqi G, Malik S, Jan W. Necrotizing fasciitis of the lower extremity: a case report and current concept of diagnosis and management. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2009;17:28.
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Escala LRINEC en la Fascitis necrosante.¿ Una herramienta diagnóstica útil?.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.2 (2018): 236-243.
  • Sultan, Helen Yasmin, Adrian A. Boyle, and Nicholas Sheppard. “Necrotising fasciitis.” Bmj 345 (2012).
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Fascitis necrosante. Actualización del tema.” MediSur 16.6 (2018): 920-929.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.