Sådan kan man behandle feber

Det er meget vigtigt at behandle feber for at forebygge mulige komplikationer. Du kan prøve nogle hjemmemidler først. Hvis de ikke virker, er det dog bedst at gå til lægen, især hvis personen med feber er et barn.
Sådan kan man behandle feber
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Det er meget vigtigt at behandle feber for at undgå andre helbredsmæssige komplikationer. Feber er en øgning i kroppens temperatur, som altid i gennemsnit bør være 37°C.  En variation på op til en halv grad om dagen er normalt, og det er ikke nødvendigvis lig med sygdom.

Faktorer såsom kost, motion og vejret er blandt andet nogle af grundene til, at kroppens temperatur stiger. En person har dog feber, når deres temperatur er over 37,5°C.

Hvad er feber?

Feber er en indikation på, at kroppen reagerer positivt på mulig sygdom. Du bliver dog nødt til at være forsigtig. Hos babyer, især dem, der ammer, er 37,7°C en meget høj temperatur. I det tilfælde bliver du nødt til at behandle feber, og babyen kan få brug for at blive indlagt eller i det mindste at blive tilset af en børnelæge.

Feber er næsten altid forbundet med andre symptomer:

Hos børn i alderen mellem seks måneder og fem år kan der opstå feberkramper. I disse tilfælde anbefaler læger at lægge patienten ned, beskytte dem, så de ikke skader sig selv, og kontakte en læge efter episoden.

Mand med feber og termometer i hånden

Feber er et tegn på en indre proces. Hypothalamus regulerer kroppens temperatur.

Læs videre for at lære mere: Alt, du behøver vide om normal kropstemperatur

Årsager

Kropsdelen, der er ansvarlig for at regulere temperatur, sidder i hjernen og kaldes hypothalamus. Den virker som et termostat. Af forskellige årsager kan det dog øge referencegrænsen. Det er, når en øgning i ophobet varme opstår.

Infektiøse stoffer såsom vira og bakterier kan forårsage feber. Der er også inflammatoriske sygdome såsom leddegigt, tumorer eller lægemidler, som kan forårsage det som en bivirkning. Ligeledes kan alle typer af vacciner forårsage feber.

Sådan kan man behandle feber

Til mild feber vil din læge højst sandsynligt ikke ordinere en specifik behandling, især ikke hvis der ikke er nogen yderligere symptomer. En mild feber er faktisk et tegn på, at kroppen reagerer godt på at bekæmpe en virus eller bakterie. En øget temperatur kan endda hjælpe med at reducere mikroorganismer, som forårsager sygdommen.

Når feber forårsager yderligere ubehag eller er høj, kræver det behandling. I dette tilfælde kan en læge som regel ordinere medicin i håndkøb såsom blandt andet ibuprofen eller paracetamol.

Man skal kun tage den anbefalede dosisOverskrid den ikke og tag ikke disse lægemidler i længere perioder af gangen, eftersom de kan forårsage skade på lever og nyrer.

Hvis disse lægemidler ikke reducerer feberen, vil nøglen være at søge efter dets årsag for at kunne afgøre behovet for antibiotika, i tilfælde af at der er en bakteriel infektion såsom halsbetændelse eller lungebetændelse. Hvis det er en viral infektion, vil antibiotika ikke virke.

Hvis feberen varer ved efter den fjerde dosis hos børn, bør man gå til en børnelæge. Man bør ikke give børn aspirin, eftersom det kan føre til Reyes syndrom, der er dødelig, selvom den er sjælden.

Andre anbefalinger til at behandle feber

Når det kommer til babyer, især hvis de er mindre end 28 dage gamle, er indlæggelse den bedste mulighed for at behandle feber.  Nyfødte er sårbare for alvorlige sygdomme, som kræver intravenøse lægemidler og særlig pleje.

Du kan prøve nogle hjemmemidler til at behandle feber, så længe det ikke er forbundet med yderligere ubehag. I tilfælde af dehydrering skal du drikke vand, og det er endnu bedre, hvis du tager orale opløsninger til rehydrering.

Det sidstnævnte rehydrerer ikke blot, men det indeholder også elektrolytter, der er essentielle komponenter for ordentlig funktion af kroppen.

Hvile fremmer derudover også bedring, hvilket anvendelse af let tøj, at holde temperaturen i lokalet kølig og at sove kun med et lagen over sig også gør. Der rådes også til, at man påfører varme omslag på panden, i armhulerne, lysken og under fødderne.

For at behandle feber kan man også tage varme bade, og derudover er hvidløg, basilikum, ingefær, timian og kamillete sødet med lidt honning også gavnligt. Man bør drikke det mellem to og tre gange om dagen.

Mor måler søns temperatur og vil behandle feber

Du skal være meget forsigtig med feber hos børn. Deres kroppe er mere følsomme for ændringer i temperatur.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

Ting, man bør have i baghovedet

Man bør søge læge, når feber når 37,7°C hos babyer eller 39°C hos voksne. Det er faktisk essentielt at gøre det, hvis feberen er ledsaget af hovedpine, opkast, irritabilitet, mavepine, hududslæt, eller hvis de høje temperaturer er vedvarende.

Man skal handle roligt, men aktivt for at behandle feber. Ellers kan komplikationer såsom kramper eller tab af bevidstheden opstå. Alt dette forværrer patientens tilstand og kan endda sætte deres liv i fare. Det er derfor, det er meget vigtigt at gå til en læge i tilfælde af alvorlig feber.

Det kan interessere dig ...
Hjemmekure til at kontrollere feber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjemmekure til at kontrollere feber

At kontrollere din feber med hjemmekure er en god måde, hvorpå du kan genoprette dit helbred, når din temperatur er for høj.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
  • Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
  • Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
  • Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
  • Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
  • Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
  • Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
  • Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.