5 nemme og kreative måder at spise havregryn på

Giv dine panerede fødevarer et særligt præg ved at tilsætte havregryn i stedet for rasp. Hvis du vil, kan du blande havre med nogle frø for at tilføje endnu flere vitaminer til dine foretrukne retter.
5 nemme og kreative måder at spise havregryn på

Sidste ændring: 10 december, 2018

Havregryn er et af de sundeste korn på markedet. Det har en masse egenskaber, som er godt for dit helbred: det giver dig energi, forsyner dig med din daglige dosis af fibre og regulerer dit nervesystem. Tjek følgende artikel for at lære lidt om nogle få kreative måder at spise havregryn på hver dag. Prøv disse nemme og lækre opskrifter og begynd at høste fordelene allerede i dag!

5 nemme og kreative måder at spise havregryn på

Fordele ved havregryn

 • Regulerer blodsukkerniveauet.
 • Mindsker forhøjet blodtryk og kolesterol.
 • Har vanddrivende egenskaber, der hjælper dig med at fjerne overskydende væske.
 • Er et fantastisk afføringsmiddel.
 • Giver dig masser af energi og bekæmper træthed.
 • Øger din sexlyst.
 • Er en meget mættende førevare.

Regulerer nervesystemet, hvilket gør den ideel til folk, der lider af stress og angst.

Havregryn

En mættende morgenmad

Som vi har nævnt ovenfor, giver havregryn dig masser af energi, hvilket betyder, at en af de bedste tidspunkter på dagen til at indtage denne fødevarer er om morgenen. Den vil hjælpe dig med at starte din dag med energi og vil afholde dig fra at føle dig sulten indtil frokost. Vi anbefaler følgende måder at spise havregryn:

 • To spiseskefulde rå havregryn eller havre lagt i blød natten over.
 • En kop naturlig yoghurt.
 • En spiseskefuld honning
 • En håndfuld nødder eller frø.
 • En håndfuld tørrede frugter (svesker, rosiner eller figner).

Bland alle disse ingredienser sammen og dekorer din morgenmad med en smule kakaopulver.

Engelsk grød

Dette er navnet på en opskrift, der er lidt ligesom risengrød, men den engelske version bruger havregryn i stedet for ris. Denne ret er ikke bare sundere end risengrød, men mere fyldig. Du kan spise den til morgenmad, som en snack, eller et stykke tid efter at have lavet intens fysisk eller mental aktivitet.

Kog en kop mælk (du kunne også anvende en havrebaseret drik) med 3 spiseskefulde havreflager og en stang kanel. Lad denne blanding koge i fem minutter under jævnlig omrøring. Med denne hurtige og enkle metode vil du forberede grundlaget for en meget nærende ret, som du kan supplere med frisk frugt. Du kan også søde den med brunt sukker, honning eller agavesirup.

Havremaelk

Vegetabilsk puré

Havregryn er den bedste fødevare at tilsætte til dine grøntsagspureer, da det vil gøre dem mere fyldige og cremede. Det er en fantastisk erstatning for kartoffel, ost eller piskefløde som folk har tendens til at komme i deres pureer, og således gøre dem fyldige, men lette.

Tilsæt en spiseskefuld havreflager til grøntsager pr. person og derefter blende hele blandingen. Du kan også tilsætte de formalede flager til puré, når du serverer den, så du kan måle tykkelsen.

Panering

Den mest kreative, velsmagende måde at bruge havregryn er følgende: Brug havregryn til panering i stedet for rasp eller mel. Du kan bruge fintmalede havregryn eller endda hele flager, en anden mulighed er at blande havregryn med   frø for at give det et unikt præg. Vi anbefaler for eksempel at prøve et par skiver bagt aubergine panerede med hele havregrynsflager.

Disse opskrifter vil være saftige på indersiden og sprøde udenpå.

Panering med havregryn

Havregryns-“mælk”

Med denne opskrift, vil du ikke engang være klar over, at du brugte havregryn. Denne opskrift er perfekt for folk med laktoseintolerans eller som ikke fordøjer mælk godt og også for dem med hudproblemer eller for meget slim, fordi plantebaseret brug af grøntsager eller kornprodukter i stedet for komælk, men tillader dig alligevel at nyde den dejlige konsistens. Desuden er de super nemme at tilberede!

Bland en spiseskefuld havregrynsflager med en kop vand ved stuetemperatur og rør i cirka et minut, eller indtil vandet bliver hvidt. Hæld vandet fra havren og søde den resterende væske til den smager godt.

Du kan indtage denne drik varm eller kold, ligesom du ville gøre med komælk, og du kan også bruge den til at lave mad med. Hvis du ønsker at bruge den som erstatning for piskefløde, så brug bare mere havregryn og mindre vand og efterlad lidt af havregrynen i væsken. Dette er absolut en meget lettere, sundere måde at tilberede dine daglige retter på og samtidig give dem en unik smag.

Har du prøvet en af vores måder at spise havregryn på? Hvilken en kan du bedst lide?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dr Schar Institute. Avena en la dieta sin gluten. Julio 2018.
 • Maki, K. C., Beiseigel, J. M., Jonnalagadda, S. S., Gugger, C. K., Reeves, M. S., Farmer, M. V., … Rains, T. M. (2010). Whole-Grain Ready-to-Eat Oat Cereal, as Part of a Dietary Program for Weight Loss, Reduces Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Overweight and Obesity More than a Dietary Program Including Low-Fiber Control Foods. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.10.037.
 • Mayo Clinic. Colesterol: los principales alimentos que mejorarán tus niveles. Enero 2019.
 • Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349.
 • Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6.
 • Thies F, Masson L. F, et al. Oats and CVD risk markers: a systematic literature review. British Journal of Nutrition. Octubre 2014. 112 (Suppl 2): S19-30.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.