Hvidt brød eller fuldkornsbrød: Hvad er bedst?

Fuldkornsbrød indeholder flere fibre og er bedre for dit mave-tarmsystem. Men det er samtidigt vigtigt, at du spiser noget sundt ovenpå brødet.
Hvidt brød eller fuldkornsbrød: Hvad er bedst?

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Brød er måske et af de mest debaterede emner i dag. Mange vælger uden at vide, hvad der egentligt er bedst: Hvidt brød eller fuldkornsbrød.

Du ved sandsynligvis allerede, at fuldkornsbrød er sundere end hvidt brød. Men der er stadig mange myter, som vi gerne vil opklare i dag.

Brød har generelt et dårligt ry. Det bliver beskyldt for at være usundt og fedende, lige meget hvilken type brød, der er tale om. I dag kigger vi på fakta og rydder op i al forvirringen.

Fuldkornsbrød er mere … Nærende?

Fuldkornsbrød er mindre forarbejdet. Der er stadig hele korn til stedet, inklusiv kornets kim og klid, der begge indeholder mange gode næringsstoffer, såsom B-vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og umættede fedtsyrer.

Hvidt brød er derimod meget mere forabejdet, og kornets kim og klid er ikke længere er til stede. Hvidt brød har altså ikke den samme mængde gavnlige næringsstoffer. Derfor består hvidt brød mest af såkaldte tomme kalorier.

  • Selvom fuldkornsbrød er sundere end hvidt brød, så er der faktisk lige mange kulhydrater i begge slags. Derfor skal du stadig kun spise det i moderation, hvis du er på slankekur.
  • Hvidt brød er dog usundere end fuldkornsbrød, da kun indeholder tomme kalorier uden gavnlige næringsstoffer.

Anbefalet læsning efter “Hvidt brød eller fuldkornsbrød”:

Prøv disse opskrifter på hjemmelavet sødt brød

Er alt mørkt brød fuldkorn?

Lyse boller

Bare fordi brødet er mørkt betyder det ikke, at det er fuldkorn. Mange typer hvidt brød indeholder farvestoffer, der får dem til at blive brune.

Der er nogle gange tilsat ekstra næringsstoffer til hvidt brød, for eksempel B-vitaminer. Men det er ikke nok til at gøre det sundt.

Desværre markedsføres meget hvidt brødt som et naturligt helseprodukt. Det er helt forkert, da hvidt brød er utroligt forarbejdet.

Hvorfor er hvidt brød usundt?

Hvidt brød er usundt, fordi det er blevet forarbejdet så meget, at det ikke længere indeholder de vigtige næringsstoffer, som oprindeligt fandtes i kornet.

Hvert trin i forarbejdningsprocessen fjerner flere fibre, mineraler og naturlige fedtstoffer fra brødet.

Hvidt brød indeholder ikke længere særligt mange fibre, som er vigtige for din fordøjelse. Det er der til gengæld i fuldkornsbrød, så fuldkornsbrød er sundere for din tarm og fordøjelse.

Hvidt brød giver heller ikke den samme mæthedsfornemmelse, så du skal spise mere af det for at blive tilfreds.

Jagten på det perfekte brød

Forskellige slags fuldkornsbroed

Det er ikke kalorieindholdet, der gør hvidt brød usundere end fuldkornsbrød. Det er derimod mængden af gavnlige næringsstoffer, såsom fiber, vitaminer og umættede fedtstoffer.

Hvilket brød er så er bedst?

Vi anbefaler at spise fuldkornsbrød. På denne måde får du fibre, vitaminer og næringsstoffer, som din krop har brug for.

Hold dig væk fra toast, franksbrød og andet hvidt brød. Hold også øje med, om der er tilsat sukker. Samlet set afhænger brødens sundhed af melet og forarbejdningsprocessen. Jo mindre forarbejdet, desto sundere.

Læs også denne artikel efter “Hvidt brød eller fuldkornsbrød”:

Lær at lave æltefrit brød uden gluten

Derfor skal du stadig spise brød

Det er sundt at spise brød i moderate mængder.

  • Fiber hjælper tarmene i gang, så du kan optage næringsstofferne og komme af affald.
  • Diabetikere kan ifølge diabetes.dk med fordel spise brød, så længe groft mel og kerner udgør mindst 50% af melet.

Brød kan være del af en sund kost

Spis broed i moderation - hvidt broed eller fuldkornsbroed

Fuldkornsbrød kan sagtens være del af en sund kost, så længe du vælger sundt pålæg til det.

  • Problemet ligger ofte i, hvad du putter i eller oven på brødet.
  • Spis mindre smør og andre usunde fødevarer, der er dårlige for din sundhed.
  • Vælg i stedet magert kød, avocado, hummus, tomater og lignende.

Skift nogle gange brødet ud med andre gode kilder til kulhydrater såsom pasta, ris, havre og quinoa.

Fuldkornsbrød i moderate mænger er godt for dig, og du kan med fordel spise det som del af en varieret kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.