Hjernens belønningssystem: Hvordan fungerer det?

Utallige undersøgelser har vist, at hjernens belønningssystem aktiveres af visse stoffer såsom kokain eller heroin. Vi fortæller dig meget mere i denne artikel.
Hjernens belønningssystem: Hvordan fungerer det?

Sidste ændring: 05 oktober, 2020

Hjernens belønningssystem er endnu et usædvanligt og komplekst aspekt. Det er en mekanisme, der giver mennesker mulighed for at forbinde visse situationer med nydelse. I virkeligheden er det en måde, hvorpå vi kan tilpasse og forbedre overlevelse.

Dette skyldes, at når man forbinder en behagelig fornemmelse med en handling, stimulerer man læring. Belønningssystemet tilskriver for eksempel nydelse til sex, hvilket giver folk lyst til at gøre det igen. Således er arternes overlevelse sikret.

Mange hjerneområder er involveret i dette kredsløb. Derfor er det ret kompliceret at studere det. Derudover fungerer hjernens belønningssystem ikke kun med basale aktiviteter såsom spisning eller sex.

Det er faktisk ret vigtigt. Det griber endda ind i forbindelse med stofmisbrug eller givende aktiviteter såsom at dyrke sport. Vi fortæller dig mere om de grundlæggende informationer om hjernens belønningssystem i denne artikel.

Illustration af menneskehjernen

De involverede strukturer i hjernens belønningssystem

Belønningssystemet er placeret i hjernen. Faktisk er det ikke placeret i et bestemt område i hjernen. Ligesom de fleste af dets funktioner er det fordelt i forskellige områder, der er forbundet med hinanden, hvilket danner et kredsløb. 

Viden om disse områder er kompleks, da vores hjerne er et vanskeligt organ at analysere og studere. Eksperter ved dog, at visse områder deltager i dette belønningssystem:

  • Det ventrale tegmentområde
  • Nucleus accumbens, som er en del af de basale ganglier
  • Hypothalamus og hippocampus
  • Mandelkernen
  • Det præfrontale cortex
  • Globus pallidus
  • Hypofysen

For at opsummere kan vi sige, at det meste af hjernens belønningssystem er placeret i et kredsløb, der hedder det mesolimbiske dopaminsystem. Dopamin er et stof, der giver kredsløbet mulighed for at blive aktiveret.

Hvilke situationer aktiverer hjernens belønningssystem?

Som vi allerede har nævnt, er belønningssystemet faktisk en adaptiv funktion. Det er således relateret til de basale behov, der gør det muligt for os at overleve selvstændigt og som en art.

Det er først og fremmest ansvarligt for aspekter såsom at spise, drikke eller dyrke sex. Smagen af mad giver os nydelse. Det samme gælder, når man drikker vand, når man er tørstig, eller hvis man dyrker sex. Det stimulerer derved læringen og gentagelsen af disse handlinger.

Disse er dog ikke de eneste funktioner, der motiverer dette system. Du kan for eksempel opleve nydelse ved spil, sport og selvfølgelig indtaget af stoffer. Mange undersøgelser har vist, at kokain, blandt mange andre stoffer, også aktiverer dette kredsløb.

Dette kan få dig til at tænke over risiciene ved hjernens belønningssystem. Afhængighed er den negative del af denne vidunderlige mekanisme. 

Et billede af stoffer, alkohol, rygning og gambling

Hvordan påvirker stoffer dette system?

Brugen af stoffer såsom kokain eller heroin er frivillig. Normalt sker det, fordi man er nysgerrig, eller grundet det billede, som samfundet tegner af stoffet. Brugen af stoffer aktiverer dog kun hjernens belønningssystem én gang. Det genererer en intens følelse af nydelse, der ufrivilligt giver en lyst til at tage dette stof igen.

I tilfælde af stærk afhængighed kan belønningssystemet blive ændret. Personer, der for eksempel er afhængige af heroin, mærker knap nok nydelse i andre aktiviteter, der ikke stammer fra indtaget af dette stof. Med andre ord vil der ikke være mange andre ting, der kan tilfredsstille dem. 

Det er imidlertid vigtigt at vide, at det ikke kun er stoffer, der forårsager dette. Der er også mange uafhængige afhængigheder såsom ludomani. I sidste ende er resultatet næsten det samme.

Konklusion

Hjernens belønningssystem er en yderst kompleks mekanisme. Det har givet os mulighed for at tilpasse os og overleve som individer og som en art. Det har dog også negative aspekter såsom afhængighed.

Det kan interessere dig ...
Dele af hjernen færdigudvikles først når du er 36
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Dele af hjernen færdigudvikles først når du er 36

Hjernen færdigudvikles ikke, før vi er langt oppe i 30erne. Det er en ny opdagelse og kan ændre, hvordan vi behandler sygdomme.  • Urigüen, L., & Callado, L. F. (2010). Cocaína y cerebro. Trastornos Adictivos, 12(4), 129-134.
  • Razón Hernández, K. C., Rodríguez Serrano, L. M., & León Jacinto, U. (2018). Neurobiología del sistema de recompensa en las conductas adictivas: consumo de alcohol. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 20(4).
  • Méndez Díaz, M., Ruiz Contreras, A. E., Gómez, B. P., Romano, A., Caynas, S., & Prospéro García, O. (2010). El cerebro y las drogas, sus mecanismos neurobiológicos. Salud mental, 33(5), 451-456.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.