Funktionerne hos 12 kranienerver

De tolv kranienerver styrer og indgår i et utal af bevægelser og følelser i menneskets hverdag. De er yderst vigtige, så vi vil gerne fortælle dig om dem og deres primære funktioner.
Funktionerne hos 12 kranienerver
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 21 november, 2022

De 12 kranienerver gør det muligt for os at klare de daglige opgaver let og elegant. De bringer informationer fra vores sanser til hjernen, fra hjernen til visse muskler osv.

Disse nerver går gennem små åbninger i bunden af kraniet, som er forbundet til hjernen. De forgrener sig til forskellige dele af kroppen for at udføre deres funktioner derfra.

Vi kan inddele de 12 kranienerver på en simpel måde ud fra deres funktioner. Lugtenerven, synsnerven og vestibulærnerven hører til den følsomme gruppe.

Nervus oculomotorius, nervus trochlearis, nervus abducens, hjælpenerven og nervus hypoglossus er helt og aldeles motoriske. Trillingenerven, nervus facialis, nervus glossopharyngeus og nervus vagus er både sanselige og motoriske.

Funktionerne hos de 12 kranienerver

Før vi begynder at forklare funktionerne hos hver enkelt kranienerve, er det vigtigt at vide, at de er inddelt efter romertal, fra lavest til højest.

I. Lugtenerven

Blå hjerne med gule streger

Denne kranienerve har ansvaret for at sende beskeder om stimuli fra næsen til hjernen.

Den har sin oprindelse i den olfaktoriske pæres celler. Dens primære kendetegn er, at den er den korteste kranienerve.

II. Kranienerver – synsnerven

Den primære funktion hos denne nerve er at styre visuelle stimuli fra øjet til hjernen. Den består af nervefibre fra nethindens ganglionceller.

De bringer information fra fotoreceptorerne til hjernen, hvor den bliver integreret og forstået. Synsnerven har sin faktiske oprindelse i mellemhjernen.

III. Nervus oculomotorius

Denne nerve kaldes også for den almene okulære motoriske nerve. Dens primære funktion er at kontrollere øjets bevægelser. Den er også ansvarlig for pupillens størrelse.

Den har sin oprindelse i midthjernen.

IV. Nervus trochlearis

Som nævnt ovenstående har denne nerve motoriske funktioner, selvom den også har somatiske funktioner. Disse nerver har forbindelse til den øverste bugmuskel i øjet og kan få det til at rotere og adskille sig fra øjet.

De har deres oprindelse i midthjernen ligesom den foregående kranienerve.

V. Trillingenerven

Denne nerve har forskellige funktioner og både motoriske og sanselige. Et af kendetegnene er, at det er den største af alle kranienerver.

Den bringer sanselige informationer til ansigtet, informationer til tyggemusklerne, spænder trommehinden og den bløde gane, samt indhenter følelser fra ansigtet og dets slimhinder.

VI. Nervus abducens

Denne nerve kendes også som den eksterne okulære motoriske kranienerve, og det er en motorisk nerve.

Den er ansvarlig for transmitteringen af motoriske stimuli til den eksterne rectus muskel i øjet. Den gør også, at øjet kan bevæge sig til den modsatte side af næsen.

VII. Nervus facialis

Dette er endnu en blandet nerve, og den består af forskellige nervefibre, som har forskellige funktioner:

 • At sende ordrer til ansigtets muskler om at lave ansigtsudtryk.
 • At sende signaler til spyt- og tårekirtlerne.
 • Indhente smagsinformationer gennem tungen.

VIII. Kranienerver – vestibulærnerven

Dette er en sanselig nerve og også kendt som høre- og vestibulærnerven – nervus vestibulocochlear.

Som du måske allerede har gættet, er denne kranienerves funktion at holde balancen og orientere sig om rum. Den er også ansvarlig for hørelsen.

IX. Nervus glossopharyngeus

Netværk af neuroner

Denne nerves indflydelse ligger i tungen og svælget. Her henter den informationer fra smagsløgene på tungen og sanselige informationer fra svælget.

Den sender også ordrer til spytkirtlerne og forskellige nakkemuskler, der hjælper til at synke.

X. Nervus vagus

Kranienerve nummer ti er vagus nerven. Den oprinder i medulla oblongata og har grene i følgende organer:

 • Svælget.
 • Spiserøret.
 • Strubehovedet.
 • Luftrøret.
 • Bronkierne.
 • Hjertet.
 • Mavesækken.
 • Leveren.

Den er også involveret i synkning, og derudover sender den signaler til det autonome nervesystem. Den kan endda hjælpe med at regulere vores aktivering og kontrollere stressniveauet, samt andre funktioner.

XI. Kranienerver – hjælpenerven

Denne nerve kendes også som rygmarvsnerven. Det er en motorisk nerve og en af de reneste. Den er ansvarlig for hovedets bevægelser og roterende bevægelser på grund af dens forgrening i den sternocleidomastoide muskel. På den måde tillader den rotation af hoved og skuldre.

XII. Nervus hypoglossus

Denne er en af kranienerverne, ligesom nervus vagus og nervus glossopharyngeus, som også spiller en rolle i tungemuskulaturen og synkningen.

Kranienerver er vigtige strukturer

Som du nok kan se, har disse nerver meget specifikke og vigtige funktioner for vores liv. Der findes dog mange sygdomme, der kan skade en eller flere af disse nerver.

Det kan interessere dig ...
Stimulation af vagusnerven gennem øret
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Stimulation af vagusnerven gennem øret

Stimulation af vagusnerven kan foregå gennem øret. Der mangler stadig forskning, men de foreløbige resultater virker meget lovende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.