Nøgler til at beskytte mod UV-stråler

Solcreme er et filter, der ikke blokerer alle UV-stråler. Derfor er det blot et supplement til de andre foranstaltninger, du skal anvende. I denne artikel kan du se, hvordan du kan beskytte dig mod UV-stråler.
Nøgler til at beskytte mod UV-stråler

Sidste ændring: 09 oktober, 2021

Kender du nøglen til at beskytte mod UV-stråler (ultraviolette stråler)? Mange mennesker bruger solbriller for at undgå solen. Men hvilke andre foranstaltninger skal du træffe for at beskytte dig selv og undgå solskoldninger og rød hud?

Nedenstående kan du se nogle aspekter af solens eksponering, som du skal tage hensyn til, så du kan nyde din tid udendørs fuldt ud.

Foranstaltninger, du kan træffe for at beskytte mod UV-stråler

Du skal træffe mange beskyttelsesforanstaltninger for at forhindre skader forårsaget af ultraviolet stråling fra solen. Nedenstående vil vi fremhæve nogle af de vigtigste.

Brug en hat

Som en artikel offentliggjort i The British Journal of Dermatology bekræfter, er bredskyggede hatte de mest velegnede. Det skyldes, at de dækker dine ører, næse, øjne, hovedbund og pande. Selv om vi nogle gange glemmer disse områder, kan solstråling skade dem.

Korrekt tøj

Eksperter anbefaler, at du bærer tøj, der dækker al hud, når du er udendørs. Mørke farver giver mere beskyttelse. Tætvævet stof giver også mere beskyttelse end tyndt stof med almindelig vævning eller løst vævet stof. Ligeledes er tørt tøj mere beskyttende end vådt tøj.

Det skal bemærkes, at tøj ikke helt blokerer alle UV-stråler. Hvis man kan se lys gennem stoffet, kan UV-stråler også trænge igennem det.

I dag fremstiller mange tekstilvirksomheder tøj med UV-beskyttelse. De har normalt en etiket, der angiver UV-beskyttelsesfaktoren (beskyttelsesfaktor mod ultraviolet stråling eller UVF) på en skala fra 15 til 50+. Jo højere UVF-værdi, jo højere beskyttelse giver det.

Undgå solarier

Kvinde med mærker fra solbadning

Folk tror, at UV-strålerne fra et solarium ikke er skadelige, men de tager fejl. Solarielamper udsender UVA- og UVB-stråler.

Brugen af denne kunstige metode er forbundet med en højere risiko for at lide af modermærkekræft, især hvis du begynder at bruge dem før 30-årsalderen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har offentliggjort disse oplysninger.

Hvis du ønsker at se solbrændt ud, er der flere sunde muligheder, du kan ty til, f.eks. selvbruner i form af sprays eller cremer.

De små UV-lamper, der bruges til at fremskynde tørringen af neglelak i gelmanicure, udsender også UVA-stråler. Derfor anbefaler eksperter, at du smører solcreme på bagsiden af dine hænder, inden du bruger dem.

Brug solbriller med UV-beskyttelse

Det er lige så vigtigt at bære solbriller, der blokerer UV-stråler, som andre beskyttelsesforanstaltninger. Det amerikanske akademi for oftalmologi anbefaler, at man sørger for, at disse briller ikke kun beskytter øjnene, men også de sarte dele omkring dem.

Ideelle solbriller blokerer 99% til 100% af UVA- og UVB-strålerne. Før du køber et par solbriller, skal du tjekke etiketten:

  • Sørg for, at der står “UV-absorption op til 400 nm” eller “opfylder ANSI-standarderne for UV-beskyttelse”, da dette betyder, at de blokerer mindst 99% af UV-strålerne.
  • Dem, der angiver, at de er til kosmetisk brug, blokerer kun ca. 70% af UV-strålerne.
  • Hvis der ikke står noget på etiketten, yder solbrillerne ikke UV-beskyttelse. Kig altid efter ANSI-mærket. Polariserede briller reducerer blænding af lyset, men ikke stråling.

Læs videre for at få mere at vide: Otte gode tips til at undgå solpletter

Ophold i skyggen: En af nøglerne til at beskytte mod UV-stråler

Denne enkle foranstaltning er den bedste måde at begrænse UV-eksponeringen på. Dette er især vigtigt mellem kl. 10 og 16, da strålingen er mest intens i disse timer af dagen.

For at kontrollere intensiteten kan du lave skyggetesten. Hvis din skygge er mindre end dig selv, er UV-strålerne meget intense, og det er vigtigt at beskytte dig.

Du skal huske, at skyer ikke blokerer UV-stråler. Derfor skal du stadig beskytte dig, selv om det er overskyet.

Stranden og snedækkede områder øger mængden af UV-stråling, fordi de reflekterer sollyset. Solens stråler kan endda prelle af på vand og er stærkere i forårs- og sommermånederne. I bjergområder er solstrålingen meget stærkere.

Påfør solcreme

Kvinde påfører solcreme for at beskytte mod UV-stråler

Solcreme er et filter der ikke blokerer alle UV-stråler. Du får stadig en del stråling, selv når du bruger den korrekt. Derfor er den blot et supplement til de andre foranstaltninger, du skal anvende.

Du skal læse solcremernes etiketter korrekt. Eksperter anbefaler en solcreme med en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på 50 eller derover og med et bredt beskyttelsesspektrum, både mod UVB- og UVA-stråler.

Solcremer med SPF 50 filtrerer ca. 98% og SPF 100 ca. 99% af solstrålingen. Derfor er forskellen mindre, jo højere tal. Ingen solcreme giver total beskyttelse.

Du kan finde solcremer i mange forskellige former:

Desuden er det vigtigt at kontrollere produktets udløbsdato, inden du åbner det. Når det først er åbnet, er det kun effektivt i et år.

Du skal altid anvende solcreme før makeup eller insektafvisende middel. Du skal påføre den i ansigtet, på ørerne, armene, halsen og alle andre områder af kroppen, der ikke er dækket af tøj.

Eksperter anbefaler, at du påfører solcreme hver anden time, hvis du skal udsætte dig selv for solen, eller efter at have dyrket motion, arbejdet, svømmet eller leget.

Vigtigheden af at beskytte mod UV-stråler

Som vi nævnte ovenstående, skal du træffe grundlæggende beskyttelsesforanstaltninger for at forhindre de skader, som solens ultraviolette stråler forårsager, især om sommeren.

Jo mørkere huden er, jo bedre er den i stand til at beskytte sig selv. Derfor er personer med lyse øjne og hvid hud samt rødhårede og personer med blondt hår mest følsomme. Ikke desto mindre skal folk med alle hudtyper bruge solcreme og følge de nødvendige foranstaltninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vallejo, E. O., Vargas, N., Martínez, L. M., Agudelo, C. A., & Ortiz, I. C. (2013). Perspectiva genética de los rayos UV y las nuevas alternativas de protección solar. Revista Argentina de Dermatologia.
  • M. de la Torre Iglesias, P., & Álvarez Álvarez Covadonga. (2010). Consejo farmacéutico en dermoprotección infantil. Farmacéuticos Comunitarios.
  • Batlle, C. (2005). Factor de protección solar. OFFARM.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.