Sådan kan du opdage hudkræft inden det er for sent

Ud over at overvåge forekomsten af ​​dine modermærker og vise dem til en specialist, hvis de ændrer farve eller form, er det meget vigtigt at beskytte dig mod solen.
Sådan kan du opdage hudkræft inden det er for sent

Sidste ændring: 13 november, 2018

Hudkræft   er den mest udbredte diagnosticerede sygdom verden over. Huden er kroppens største organ, som har forskellige funktioner, såsom at give beskyttelse mod skader, fordi den virker som en beskyttende barriere mod potentielle mikroorganismer, der kan være dødelige for kroppen. Tilsvarende fungerer huden som et lager af vand og virker med fedtvæv (subkutant fedt) og endelig, regulerer den kropstemperaturen. I denne artikel vil vi vise dig hvordan du kan opdage hudkræft inden det er for sent.

Der er flere faktorer, der påvirker dannelse af hudkræft, såsom ultraviolette (UV-)stråler frigivet af intens   solstråling. UV-stråler forårsager mutationer i DNA’et hos hudceller, således at den genetiske sammensætning bliver ændret og omdannet til en malign celle. Rundt om i verden er hudkræft mest udbredt hos mennesker, der er lyse i huden. Derfor er det meget vigtigt at folk ved hvordan de kan opdage hudkræft.

Typer af hudkræft og hvordan du kan opdage hudkræft i tide

Du kan opdage hudkræft, men du skal vide hvad de skal kigge efter

Du kan opdage hudkræft som: Basalcellekræft

Denne kræftform forekommer normalt i ansigtet; normalt konstateres den på panden og næsen. Nogle mennesker kan have en øget risiko på grund af genetisk disposition, der øger chancerne for at lide af hudkræft. UV-lys og udsættelse for visse kemikalier som arsen påvirker også dannelsen af ​​hudkræftceller.

Du kan opdage hudkræft som: Skiveepitelkræft

Dette forekommer normalt på områder af kroppen, hvor sollys når direkte, da de ultraviolette stråler let interagerer med hudvævet; Men der er ingen garanti for, at denne form for kræft kun ses i disse områder. I sin tidlige fase ses pladecellecarcinom som et rødligt område; det kan også ligne en vorte. Denne type kræft påvirker normalt kun det område, hvor det ses, da det har en tendens til at ligge dybere i det væv, der omgiver det. Men der er også den mulighed, at det vil sprede sig, trænge ind højrisikoområder og føre til døden.

Du kan opdage hudkræft som: Melanom

Dette er en kræfttype, der udvikler sig fra pigment-holdige celler kaldet melanocytter. Den viser sig normalt som en mørkfarvet tumor – på grund af en øget mængde melanin, pigmenter udskilles af celler, der forvandler den mørke hud – og fører til fremkomsten af ​​sorte eller brune pletter på huden. Melanom er den største årsag til dødsfald som følge af hudkræft og forekommer normalt hos mennesker med lys hudfarve (Kaukasere). Omkring 165.000 tilfælde af modermærkekræft opdages hvert år på verdensplan, hvoraf 48.000 er dødelige. Disse celler er generelt meget invasive fordi de har en stor evne til at metastasere og spredes i hele kroppen. Andre organer, der kan blive påvirket, er tarmen og øjnene. Melanom er ansvarlig for døden hos på 75% af mennesker, der får diagnosticeret hudkræft.

Generelt er en af de største faktorer, der fremkalder sygdommen er udsættelse for sollys; imidlertid er der maskiner i brug hver dag, som solarier, som er en anden faktor at overveje når det handler om forebyggelse. Der er hudplejepraksis, som hvis de gennemføres konsekvent, kan forebygge hudkræft.

Anbefalinger til at forebygge hudkræft

Solcreme

Der er risikofaktorer for folk, der ofte er i direkte kontakt med sollys og de bør tage ekstra forholdsregler. I betragtning af at det er for at forebygge en potentiel sygdom, anbefales det, at hvis du kommer til at være i solen i mange timer skal du bruge:

  • Hætte
  • Visir
  • Hat
  • Solcreme

Der bør udvises mere forsigtighed hos mennesker med lyse eller blå øjne, som er cirka 50 år, da de ofte er mere sårbare over for sygdommen.

Kort sagt er nogle af de faktorer, der udløser udbrud af hudkræft:

  • Overdreven udsættelse for naturligt eller kunstigt lys, så vi skal undgå de skadelige UV-stråler, som kan filtreres med solcreme.
  • Lyse eller blå øjne.
  • Svækket immunsystem.
  • Der er genetiske forandringer forbundet med denne kræfttype.
  • Udsættelse for arsen.
  • Udsættelse for høje doser af stråling.

Glem ikke: brug altid solcreme og vær omhyggelig derude! Også selvom du nu ved hvordan du kan opdage hudkræft!


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.