De 5 nøgler til respekt i et forhold

At respektere din partners lidenskaber, præferencer og overbevisninger er afgørende. Ligeledes er det at vide hvem de er, hvad de ikke kan lide, hvad der gør dem ubehageligt til mode, og detaljerne, der udgør deres personlighed og identitet.
De 5 nøgler til respekt i et forhold
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Respekt bør ikke tages for givet i ethvert forhold. Det skal man gøre sig fortjent til hver dag. Respekt i et forhold skal plejes gensidigt med det autentiske ønske fra to mennesker, som forstår at elske og frem for alt ved, hvordan man opbygger hinanden.

Det er mærkeligt, at når man taler om respekt, så ved alle, hvordan man definerer det, og alligevel ved få mennesker, hvordan man korrekt anvender det i ens liv.

Det grundlæggende spørgsmål om respekt er, at vi alle ønsker respekt, men glemmer at tilbyde det først til menneskerne omkring os.

Det er som om vi tænker: “Respekter mig først og så respekterer jeg dig.”

Nu, hvis vi taler om at anvende dette i romantiske forhold, bliver emnet endnu vanskeligere.

Ofte tager vi det for givet. Vi antager simpelthen, at “folk der elsker dig respekterer dig.” Det er her nogle misforståelser begynder.

Respekt mellem to mennesker betyder ikke bare, at i ikke gør hinanden ondt.

Respekt i et forhold opstår først, når vi vil mere end bare at være ligeglade, hvor det ultimative mål går meget længere end det. Når to mennesker virkelig stoler på hinanden og respekterer hinanden dannes der et helt særligt bånd.

I dag graver vi dybere ned i hvad det vil sige, at have respekt i et forhold.

1. Respekt i et forhold kræver formål

Kvinde og mand der elsker hinanden

Vi lever i en verden, hvor ord sælger, og hvor folk deler det fantastiske ved deres fantastiske forhold på de sociale netværk. Men i den virkelige hverdag lever de ikke sådan. Det vi ser på sociale medier er ikke virkelighed.

Venlighed, som respekt, er ikke noget værd, hvis det ikke vises og praktiseres med et klart formål.

Det samme sker i romantiske forhold. Kærlighed er ikke nok for et forhold for at trives eller overleve.

Der kræves mange flere dimensioner, som tilsammen giver et forhold dets fulde betydning.

Derfor handler et godt forhold om at vise respekt hver dag ved at passe på det og være omsorgsfuld. Det handler om at vise interesse for og aktivt at lytte til den anden, gengælde og kunne forudse hinandens behov.

Det er følelsesmæssig næring.

Opdag: 5 øvelser, der vil forbedre dit parforhold

2. Empati: En grundlæggende søjle

To mennesker læner hovederne sammen

Ingen kan vise autentisk respekt, hvis de ikke har ægte, intuitiv og oprigtig empati.

Den menneskelige hjerne er i grunden et organ udviklet af socialisering, vores interaktioner og vores bånd. Helt essentielt tillader det os at overleve som en art i grupper.

Empati og spejlneuroner, der skaber det, tillader os at se den anden som en del af os selv.

Vi forstår, hvad vores partner føler uden at skulle sige et ord til dem.

Dette er en grundlæggende karakteristik ved at vise respekt. Det betyder, at du skal vide hvad man skal gøre, hvad man skal sige, og hvad der ikke skal siges for at tage sig af denne person, der er så vigtig for dig.

3. Betydningen af ​​at kende din partner i alle slags miljøer

Nogle mennesker siger, at de kender deres partner så godt som dem selv, når de rent faktisk projekterer deres egne præferencer og behov over på deres partner.

Lad os gøre det klart: For at opbygge et godt og sundt forhold, behøver i ikke at have alt til fælles.

At respektere din partners lidenskaber, præferencer og overbevisninger er afgørende. Ligeledes er det at vide hvem de er, hvad de ikke kan lide, hvad der gør dem ubehageligt til mode, og detaljerne, der udgør deres personlighed og identitet.

Uden viden er der ingen respekt. Vi må huske på det. Ellers og næsten uden at indse det, vil vi ende med at sabotere vores elskede, der tænker på, at visse ting ikke er vigtige.

Vi overtræder den andens behov, som vi allerede har “mærket” som ubetydelige, og dermed skuffer vi vores elskede.

Læs også dette: Kendetegnene ved giftig kærlighed

4. Taknemmelighed er grundlæggende for at der kan være respekt i et forhold

Kærestepar på en mur

Hvornår var sidste gang du takkede din partner for noget?

En simpel “tak fordi du er dig“, “tak for altid at være ved min side” eller “tak for at gøre mig glad” er alt, hvad du behøver. Det er en måde at vise respekt på baseret på at anerkende dem, værdsætte dem og vise dem, hvor vigtige de er for dig.

Taknemmelighed vist med ydmyghed styrker enhver form for bånd, dette gælder endnu mere for romantiske forhold.

5. Betydningen af ​​de små detaljer

Respekt er ikke vist med isolerede store gestuser. De lykkeligste og længstvarende relationer er dem, der ved, hvordan man skal være opmærksom på de små ting. Det er de små ting, der viser, hvordan respekt er vis, intuitivt og ved, hvordan man skinner lys på, hvad der er vigtigt.

Samtidig må vi ikke glemme, at disse detaljer deles via god kommunikation. Her skal vi altid huske at:

 • Bruge taknemmelige ord.
 • Kommunikere uden at råbe og være forsigtig med vores tone.
 • Bruge relationskommunikation: Jeg ved, hvordan du har det og jeg respekterer det, fortæl mig, hvordan jeg kan hjælpe dig. Fortæl mig, hvad jeg kan gøre for at gøre dig lykkeligere.

Gør disse aspekter til en del af dit forhold ved at indarbejde dem i dit daglige liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Capafóns, J. y Dolores Sosa, C. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Psicología Conductual, 23(1), 25-34.
 • Iglesias-García, M.; Urbano-Contreras, A. y Amaya Martínez, R. (2019). Escala de Comunicación autopercibida en la relación de pareja (CARP). Revista de investigación en Psicología. 35(2). https://doi.org/10.6018/analesps
 • Leal García, A. (2017). Dibujando el respeto en la pareja: un estudio sobre simbolizaciones gráficas. Quaderns de psicologia. International journal of psychology. 19(2), 125-136. https://raco.cat/index.php/QuadernsPsicologia/article/view/328218
 • Pérez-Aranda, G. I., Peralta-López, V., Estrada-Carmona, S., García-Reyes, L., & Tuz-Sierra, M. (2019). Estilos de apego en la relación de pareja de hombres y mujeres en la adultez temprana y adultez media. Calidad De Vida Y Salud, 12(2). Recuperado a partir de http://revistacdvs.uflo.edu.ar/index.php/CdVUFLO/article/view/184
 • Frei, J.R. and Shaver, P.R. (2002), Respect in close relationships: Prototype definition, self-report assessment, and initial correlates. Personal Relationships, 9, 121-139. https://doi.org/10.1111/1475-6811.00008
 • González Alonso, F., Guzón Nestar, J. & Castaño-Calle, R. (2018). La comunicación en la pareja. Aspectos para su mejora In: Anais VI Congresso Internacional e I Congresso Nacional de Investigaçao em Direito Investigativo, 164-176.
 • García, E. G., Marqués, J. G., & Unturbe, F. M. (2011). Neuronas espejo y teoría de la mente en la explicación de la empatía. Ansiedad y Estrés, 17(2-3), 265–279.
 • Rodríguez Carballeira, A., Almendros, C., Escartín Solanelles, J. y otros. (2005). Un estudio comparativo de las estrategias de abuso psicológico: en pareja, en el lugar de trabajo y en grupos manipulativos. Anuario de Psicología, 36(3). DOI:  https://doi.org/10.1344/%25x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.