Rude: En næsten "magisk" plante

Rude er en plante, der ofte bruges til at reducere stress og angst. Myten siger, at rudeplanten begynder at visne, hvis den absorberer den dårlige energi fra miljøet omkring sig.
Rude: En næsten "magisk" plante

Sidste ændring: 27 november, 2018

Måske har du hørt om Rude; urten, der kan have både “mandlige” eller “kvindelige” former, og som siges at kunne påvirke verden omkring sig på en næsten magisk måde. Læs med her og find ud af, hvad rude kan bruges til – og hvilke “magiske” egenskaber, den har.

Rudens egenskaber

Ruden er en aromatisk plante, der har gullig-grønne blade og producerer små blomster. Den opholder sig i tørre regioner og tilpasser sig godt til et middelhavsklima. Den er foretrukket i mange hjem og haver på grund af sin stærke duft og evne til at frastøde insekter fra visse afgrøder. 

Talrige gamle civilisationer brugte rude og tilbad endda dens kræfter. Romerne dyrkede denne plante og bar den med sig, når de besøgte fanger, fordi de troede, det ville afværge det “onde øje”. Kineserne brugte den til at modvirke negative tanker eller ønsker. Keltiske tryllekunstnere sagde, at rude gav et forsvar mod magi og kunne anvendes til at fremme heling. Rude var helligt for de tidlige jøder, egyptere og kaledonierne, der troede, at det var en gave fra guderne.

I det tidlige Amerika blev rude brugt af indfødte samfund til trylleformularer, og de hævdede, at de kunne vinde deres elskedes hjerte for evigt ved at placere en gren under månens lys, før de gav den til deres elskede. 

Rude te

 

 

Hvornår og hvordan skal du plante rude?

Det siges, at rude er langt mere kraftfuld (i både medicinsk og åndelig forstand), hvis du samler et skud fra en andens have. Du skal sørge for selv at plante skudet, for så vil din energi forblive indeni bladene og stilken af planten. Her er de grundlæggende trin til at plante rude på den helt rigtige måde i forhold til myten:

 • Plant aldrig denne urt hvis du er sur, deprimeret eller stresset.
 • Kvinder bør ikke plante den, mens de har menstruation.
 • Hvis du planter ruden uden at tro på dens specielle egenskaber, hvis du for eksempel bare er nysgerrig, så vil den ikke virke for dig.
 • Brug lidt tid på at plante ruden, men uden at overdrive det. Denne plante kræver en rimelig mængde sollys og vand.

Der er to typer af rudeplanter: Mandlige (med store blade) og kvindelige (med små blade). Placer dine mandlige planter på venstre side af din have og kvindelige planter til højre.

Plant aldrig rude et sted, hvor katte ofte kommer forbi – selvom det kan være en glimrende måde at holde dem fra at afhjælpe sig i en bestemt del af din have. Det frastøder også frøer.

Hvis du opdager at din rudeplante er begyndt at tørre ud eller falme, så fortvivl ikke, og forsøg ikke at redde planten – det er et klart signal om, at den absorberer den negative energi i miljøet omkring den og bringer dig held og lykke.

Kvinde der holder et hjerte

Hvad er de medicinske egenskaber ved rude?

Denne urt er blevet brugt i traditionel medicin i århundreder. Nogle af egenskaberne inkluderer:

 • Det styrker blodårerne, beskytter kapillære vægge, reducerer åreknuder, ødem og andre kredsløbsproblemer, og forhindrer indre blødning.
 • Det gavner fordøjelsen ved at forhindre mavesmerter og halsbrand, reducerer luft i maven og fordøjelsesbesvær, og stimulerer leverfunktionen. Det er bedst at indtage denne urt efter overspisning.
 • Den har antispasmodiske egenskaber, der hjælper med at behandle generelle kramper, diarré og mavekramper.
 • Det fremmer sund menstruation ved at øge blodgennemstrømningen til livmoderen; men det anbefales ikke under graviditet, fordi den kan udløse en abort.
 • Det bruges til at reducere stress, angst, nervøsitet og søvnløshed, takket være dens beroligende virkning.
 • Det hjælper med at lindre smerter fra stød eller overbelastning, samt reducerer betændelse fra reumatisme og leddegigt.
 • Det kan fremme vægttab og reducere væskeophobning, samt stimulere frigivelsen af fedtsyrer fra væv. 

Vær opmærksom på, at når rude forbruges i store mængder kan det være giftigt, især hvis olien af planten indtages (det er kun beregnet til ekstern brug). Du kan forberede en te ved hjælp af højst 12 rudeblade pr liter vand. Kog denne blanding, og lad det stå i ti minutter, derefter filtrer og drik op til to kopper om dagen.

Hvad er de “magiske” egenskaber hos rude?

Hvis du er interesseret i magi og ønsker at tiltrække god energi til dit hjem eller arbejdsplads, så kan du drage fordel af følgende fordele:

 • Den beskytter: En af de mest kendte fordele ved rude er, at den skaber et beskyttende felt omkring den person der planter urten.
 • Den tiltrækker positiv energi: Sommetider forårsager planten den rette person til at komme ind i vores liv, uanset om det er kærlighed, familie eller på arbejde.
 • Den er helbredende: Rude er gavnlig i behandling af forskellige sygdomme og lidelser, som vi har beskrevet ovenfor.
 • Den bekæmper negativitet: Hvis du bor i et miljø med dårlig energi og “vibes”, så kan du medbringe en lille rude til at absorbere den negative energi, som forstyrrer dit hjem.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.