Noni til hår: Hjælper det med at stoppe overdrevent hårtab?

Noni er blevet populær som en ingrediens, der fremmer hårets sundhed. Det bruges ofte som en behandling mod hårtab. Men virker det?
Noni til hår: Hjælper det med at stoppe overdrevent hårtab?

Sidste ændring: 16 september, 2022

Brugen af noni til håret er blevet populært de seneste år. Denne tropiske frugt, hvis videnskabelige navn er Morinda citrifolia, indeholder fytokemikalier, som er forbundet med positive virkninger på hårets sundhed. Specifikt støtter den sund hårvækst og skælbekæmpelse.

Faktisk anvendes dens ekstrakter nu til fremstilling af shampoo. Desuden er der folk, der bruger det i sin naturlige form i kombination med andre ingredienser. Vil du vide mere om det? Læs videre!

Nonis ernæringsmæssige sammensætning

Før vi ser nærmere på alle fordelene ved noni til håret, er det værd at nævne dens ernæringsmæssige sammensætning, som er forbundet med mange af dens fordele. Som det fremgår af en artikel i tidsskriftet Nutrients, består frugten af 90 % vand og 10 % tørstof.

Den indeholder især følgende næringsstoffer:

 • Kostfibre.
 • Protein og aminosyrer, f.eks. glutaminsyre, asparaginsyre og isoleucin.
 • Reducerende sukkerarter (glukose og fruktose).
 • Mineraler som f.eks. calcium, svovl, kalium, magnesium, natrium og fosfor.
 • A-, B- og C-vitaminer.

Den samme kilde fremhæver den interessante kemiske sammensætning af denne ingrediens. Det anslås, at den har 200 forbindelser, herunder bl.a. flavonoider, anthraquinoner, organiske syrer, alkoholer, carotenoider og lignaner.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Den bedste frisure til din ansigtsform

Fordelene ved noni for håret

I lang tid har noni været brugt som et hårplejetilskud. Både indtagelse og brug af noni i eksterne behandlinger synes at have positive virkninger på hårets sundhed.

Mange af de fordele, der tilskrives noni, er dog ikke underbygget af beviser. For det meste er de baseret på anekdotiske data. Virker det mod overdrevent hårtab? Vi ser nærmere på dette og andre mulige virkninger.

Kvinde fjerner løse hår fra børsten

Bekymring over overdrevent hårtab får folk til at lede efter forskellige løsninger. Blandt dem er det værd at nævne visse naturlige metoder som noni til håret.

Noni til at stoppe overdrevent hårtab

Overdrevent hårtab kan have sin oprindelse i flere årsager. Genetik, hormonelle udsving, ernæringsmæssige underskud og stress er nogle af de mest almindelige udløsende faktorer. Når det er sagt, bør det være klart, at noni ikke har superkræfter til at stoppe dette tab. Alligevel kan indtagelsen af noni være gavnlig.

I betragtning af dens koncentration af vitaminer, mineraler og antioxidantforbindelser bidrager indtagelsen af dens saft til en god kapillær sundhed. Som det fremgår af en gennemgang offentliggjort i Dermatologic Therapy, er disse mikronæringsstoffer relevante elementer for hårsækkens normale cyklus og for cellefornyelsen.

Der er ingen beviser for, at topisk anvendelse af nonisaft lindrer et overdrevent hårtab. På trods af dette beslutter nogle mennesker stadig at prøve det.

Det kan fremme skælbekæmpelse

En anden interessant fordel ved noni til håret har at gøre med skælbekæmpelse. Dens koncentration af svampedræbende forbindelser hjælper med at bekæmpe de svampe, der forårsager dette hårproblem. Det hjælper også med at lindre irritation, kløe og den brændende fornemmelse.

I denne henseende fandt en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences frem til, at en kombination af nonifrugtekstrakt og pandanbladekstrakt viste potentiale som en shampoo mod skæl. Især var det nyttigt til at hæmme væksten af isolerede skælbakterier.

Det hjælper med at fugte håret

Et af de næringsstoffer, der er i noni, biotin, er positivt forbundet med hårets sundhed. Selv om forskning viser, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation til at understøtte dets virkninger på hårvækst og alopeciakontrol, har det vist sig at virke positivt på tilstande som patologisk skørt hårsyndrom (trikoklasi).

På samme måde indeholder noni ud over biotin andre næringsstoffer, der styrker, nærer og fugter dit hår. Indtagelse og anvendelse af topiske behandlinger vil således være nyttige til bekæmpelse af tørt og dehydreret hår.

Noni fremmer udryddelse af lus

Noni-shampoo og -hårprodukter anvendes i folkemedicin som et middel mod lus. De antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber menes at stå bag disse virkninger. Der er dog stadig ingen undersøgelser, der beviser dens effektivitet.

I en artikel af Dr. Steve Best foreslås en kombination af nonisaft og balsam for at lette udryddelsen af disse små insekter. Ideelt set bør behandlingen sidde i håret i flere timer for at have en effekt. Derefter kan man fjerne lusene med en kam.

Er det sikkert at bruge noni i håret?

Anvendelse af shampoo og behandlinger med noni er normalt sikkert for de fleste mennesker. Hjemmemidler, der anvender saften fra denne frugt, bør dog anvendes med forsigtighed. Selv om de normalt er ufarlige, kan nogle af dem forårsage irritation eller kløe i hovedbunden.

Derfor er det en god idé at teste på et lille område, før du anvender nonisaft på håret. Hvis der efter et par timer ikke er nogen negative reaktioner, kan det bruges uden problemer. Hvis der derimod er irritation eller kløe, er det nødvendigt at skylle med rigeligt vand og undgå brugen.

Hvad angår direkte indtagelse af saften eller frugten, skal man huske på, at det skal være moderat. Et overdrevent indtag er forbundet med følgende bivirkninger:

 • Diarré (på grund af dens afførende virkning).
 • Leversvigt.
 • Høje niveauer af kalium i blodet.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 9 tips til pleje af blond hår

Et hjemmemiddel med noni til dit hår

Hvis der efter at have lavet følsomhedstesten ikke er negative reaktioner, er det muligt at anvende et hjemmemiddel med noni til håret. Tilberedningen er enkel og kan anvendes to eller tre gange om ugen.

Ingredienser

 • 1 stor moden noni
 • 1 spiseskefuld ølgær (15 gram)
 • 2 spiseskefulde honning (30 g)
Ren honning i træskål

Honning fugter også håret og tjener til at danne en pasta med noni, så anvendelsen er lettere.

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med skal du skrælle nonien og skære den i små stykker.
 2. Derefter skal du blende den eller mose den med en gaffel.
 3. Derefter blandes det med ølgær og honning, indtil du får en homogen pasta.
 4. Gør dit hår vådt, og påfør behandlingen fra rødderne til spidserne.
 5. Lad det virke i 20 til 30 minutter.
 6. Skyl med koldt vand.

Hvad man skal huske på om brugen af noni til håret

På grund af dens rigelige indhold af mikronæringsstoffer og antioxidanter kan forbruget af noni bidrage til sundt hår. Der er dog ingen undersøgelser, der viser dens effektivitet mod overdrevent hårtab, lus eller andre hårproblemer. Disse fordele kommer fra anekdotiske beviser.

Det er dog muligt at finde noni-hårbehandlinger og -produkter på markedet. Disse er normalt de bedste muligheder for at teste dens egenskaber.

For at prøve det med hjemmelavede præparater er det nødvendigt at lave en følsomhedstest for at undgå uønskede reaktioner. Så har du tænkt dig at give det et forsøg?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Inada AC, Figueiredo PS, Santos-Eichler RAD, Freitas KC, Hiane PA, Castro AP, Guimarães RCA. Morinda citrifolia Linn. (Noni) and Its Potential in Obesity-Related Metabolic Dysfunction. Nutrients. 2017 May 25;9(6):540. doi: 10.3390/nu9060540. PMID: 28587078; PMCID: PMC5490519.
 • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):371-378. PMID: 28925637.
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70. doi: 10.1007/s13555-018-0278-6. Epub 2018 Dec 13. PMID: 30547302; PMCID: PMC6380979.
 • Bistas KG, Tadi P. Biotin. [Updated 2022 Jul 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/
 • LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Noni. [Updated 2020 Mar 28]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548374/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.