Sådan kan du identificere hovedlus og deres spor

Identificering af lus er det første skridt i bekæmpelsen af et angreb af lus. På grund af deres lille størrelse er det let for dem at slippe væk fra synet.
Sådan kan du identificere hovedlus og deres spor

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er vigtigt at identificere hovedlus, både for at forhindre, at de dukker op, og for at bekæmpe et angreb. Selv om sidstnævnte er meget ubehageligt, må vi sige, at det er en meget almindelig situation.

I modsætning til hvad mange mennesker tror, sætter disse væsner sig ikke på hovedet på grund af manglende hygiejne. Alle kan få dem, hvis de kommer i kontakt med en person, der har dem. Derfor er det så vigtigt at lære at identificere hovedlus.

Dette problem er meget mere almindeligt blandt børn. Når først de dukker op, er det ikke let at slippe af med dem.

Hvordan kan man identificere hovedlus?

I princippet er den bedste måde at identificere hovedlus på at vide, hvordan de ser ud. De er insekter på størrelse med et sesamfrø og varierer i farve fra brunlig til hvidlig. De hverken flyver eller hopper, men kravler.

Lus sætter sig fast på huden i hovedbunden. De bevæger sig dog også meget hurtigt, så de er nemme at miste af syne. De har 6 ben, der ender i små kløer. Hunnerne, som lægger æggene, er lidt tykkere end hannerne.

Den bedste måde at identificere lus på er at skille håret i dele og bruge et stærkt lys og en lup til at opdage dem. Det er ikke let, men med lidt ekspertise vil du kunne gøre det.

Endnu en god artikel: Almindelige fejl i hårpleje

Lusenes livscyklus

Det er normalt for en lus at lægge 8 til 10 æg om dagen. Det tager mellem 7 og 12 dage for disse at klække, og ud kommer ungerne, som er på størrelse med et knappenålshoved.

I løbet af få dage er disse dyr klar til at parre sig og dermed begynde en ny cyklus. Hver lus har en levetid på mellem 3 og 4 uger.

Lus i hår

Hvordan kan man genkende luseæg?

Lusenes æg er som regel lettere at opdage end hovedlus, da hovedlus er meget hurtige og ved, hvordan de skal gemme sig.

Luseæg er ovale og hvide til gullige i farven. De er placeret på siderne af hårstråene. Nogle af dem er inaktive, enten fordi de blot er skaller, eller fordi de indeholder en død lus.

I mange tilfælde forveksles luseæg med skæl eller skorpe. Det bedste man kan gøre er at løfte et hårstrå fra hovedbunden. Hvis det er skæl, vil det gå af. Hvis ikke, vil det klæbe fast til hårstrået.

Det er almindeligt, at der er et større antal bag ørerne og i nakken.

Tegn på lus: Sådan kan man identificere hovedlus

Et angreb kan opdages ud fra de virkninger, det har på den ramte person. Derfor er det meget vigtigt at holde øje med følgende tegn:

 • En prikkende fornemmelse på hovedet.
 • Hyppig kløe i hovedbunden.
 • Øget prikken og kløe om natten, da lusene er mere aktive i mørke.
 • Sår på hovedet forårsaget af kradsning – disse kan blive slemt inficeret.

Hvis ovenstående tegn er til stede, er det mest tilrådeligt at undersøge hovedbunden omhyggeligt for at identificere hovedlusene. Når der kun er få æg, betyder det, at der endnu ikke er tale om et angreb i snæver forstand.

Dreng med kløe i hovedbunden

Forebyggelse af hovedlus

Lus spredes oftest ved kontakt fra hoved til hoved. Derfor er de mest almindelige hos små børn, da de har en tendens til at have denne type kontakt i deres leg.

Hovedlus kan også erhverves, når hovedet kommer i kontakt med tøj eller genstande, der har lus på sig, f.eks. puder og tæpper. Hvis du ved, at en person har et angreb, bør du bruge et lusemiddel til at bekæmpe lus. Dette er ikke ufejlbarligt, men det kan hjælpe.

Ellers er følgende anbefalinger nyttige for at forebygge smitte:

 • Undgå kontakt fra hoved til hoved. Især børn bør lære dette.
 • Del ikke personlige genstande, såsom hatte, kamme, hjelme, hovedtelefoner, hårbånd og tørklæder.
 • Undgå at ligge på sofaer, senge, tæpper eller puder, der er blevet brugt af en person, der har lus.
 • Tjek hovederne på alle i huset, når du har konstateret hovedlus hos én person. Dette bør gøres hver 3. til 4. dag.
 • Vask alt sengetøj og tøj fra den smittede person i varmt vand. Gør det samme med plejeprodukter som f.eks. kamme og børster.
 • Støvsug tæpper og polstrede møbler i huset og bilen.
 • Alle genstande, der har været i kontakt med den smittede person, kan også lægges i en pose. Denne skal forsegles i 7 dage.
Mor er ved at identificere hovedlus på barn

Vær konstant i behandlingen

Det første skridt er at identificere lusene, men det kan tage lang tid at fjerne dem. Det bedste er at bruge håndkøbsmedicin til at bekæmpe disse irriterende små væsner. Det giver som regel resultater, selv om det kræver udholdenhed.

Det er meget vigtigt at kontrollere hovedbunden og håret regelmæssigt og kontinuerligt, for nogle gange, når der kun er få æg tilbage, begynder spredningen igen. For at bekæmpe det mere effektivt er det ofte bedst at få klippet håret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ramonell, R. M., & Sebastián, A. M. (2004). Infestación por piojos en los escolares de los colegios públicos de Palma e intervención educativa (1983–2003). Atención Primaria, 34(1), 60.
 • Hodgson, E. W., & Wille, C. (2021). Piojos en los Humanos.
 • de Pablo Màrquez, Bernat. “Actualización en pediculosis capitis.” Medicina de Familia. SEMERGEN 45.2 (2019): 128-133.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.