Sådan undgår man svampeinfektioner

Omkring 75% af alle kvinder over 15 år har døjet med eller vil døje med en svampeinfektion i deres liv. Lær mere om denne gængse tilstand, hvordan man undgår den, og hvordan man behandler den.
Sådan undgår man svampeinfektioner

Sidste ændring: 25 august, 2022

Svampeinfektioner er forårsaget af candida. Det er en form for gær og er mere hyppig, end du måske tror.

Svampeinfektioner bliver anset som overfladiske sygdomme. Det er en gruppe sygdomme, som også indebærer orale sygdomme. Denne gruppe indebærer dog også nogle systematiske og dødelige sygdomme, som rammer personer med svækkede immunforsvar.

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du undgår og behandler en svampeinfektion.

Hvad du skal vide om svampeinfektioner

Kvinde der holder sig for skridtet

Når candida vokser ude af kontrol i ens krop, kan det forårsage nogle sygdomme. En af dem er en svampeinfektion i skeden. Denne svamp kan dog også forårsage sygdomme i luftvejene, på huden og i mavetarmkanalen.

For det første bør du vide, at denne svamp lever inde i dig. Den påvirker os slet ikke, hvis den bliver holdt under kontrol.

Når du begynder at bemærke symptomerne på en svampeinfektion, bør du ikke blot holde øje med dine symptomer, men også gå til en gynækolog. Symptomerne er:

 • Kløe og irritation
 • Sår (forårsaget af at kradse)
 • Smerte, hævelse og rødme
 • Tyk og hvid udflåd
 • Svie, når man tisser
 • Smerte under eller efter seksuelt samleje
 • Hyppig dårlig lugt

Svampeinfektioner er et meget almindeligt problem for kvinder. Når det er sagt, bør man ikke blive for bekymret, første gang man får det.

Omkring 75% af alle kvinder over 15 år har døjet med eller vil komme til at døje med en svampeinfektion på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Symptomerne kan dog blive generende og endda smertefulde. Hvis det sker, bør man være opmærksom på dem, især hvis de bliver ved med at vende tilbage.

Der er bestemte tider og tilstande, hvor man har større tendens til at døje med en svampeinfektion. De indebærer:

 • Graviditet
 • Sukkersyge
 • Behandlinger med antibiotika eller kortikosteroider
 • Problemer med immunforsvaret
 • Hormonelle forandringer

Hvordan kan du forebygge en svampeinfektion?

Det kan kræve medicin og tage tid at behandle denne sygdom.

Som man siger, “forebyggelse er bedre end at behandle.” Det er sandt med en svampeinfektion. Her er nogle nyttige daglige vaner til at undgå væskten af candida i ens krop:

1. Vær forsigtig med, hvilken penicillin du tager

Nogle sygdomme kræver, at man tager antibiotika. Hvis man har brug for at tage antibiotika, bør man tale med sin læge og finde ud af, hvilke virkninger og bivirkninger, der er ved den penicillin, du tager. Mange typer penicillin ødelæger gode bakterier. Det indebærer en, som holder candida og andet svamp under kontrol.

Spørg din læge, om der er andre typer penicillin, du kan tage, som behandler dit problem. Hvis der er, kan du prøve at finde en, som ikke vil skade de gode bakterier, der er i din krop.

Hvis ikke, så overvej at tage probiotika for at afbalancere de sunde bakterier.

2. Bevar en god intimhygiejne

Det er et meget vigtigt skridt for at undgå svampeinfektioner. Det er en god idé af bruge hvide eller neutrale sæbebarer. Det er ikke en god idé at bruge parfumeret eller syrlig sæbe. Man bør heller ikke tage boblebade.

Det er heller ikke en god idé af bruge duftende midler til sit intime område, men man bør rengøre dette område efter at have haft sex.

Man bør også følge en god hygiejne hver gang, man går på toilettet. For at undgå at sprede bakterier fra ens endetarm til ens skede bør man altid tørre sig forfra og bagud.

3. Skift bind og tamponer

Kvinde der holder en tampon

Du bliver nødt til at være særligt forsigtig med din personlige hygiejne under din menstruation.

Undgå at bruge det samme bind eller samme tampon i flere timer. Skift, hver gang den er beskidt, eller når du går på toilettet.

4. Brug rene håndklæder

Badehåndklæder kan også fremme udviklingen af svampeinfektioner. Hvis du ikke skifter dem regelmæssigt, vil de blive beskidte og fugtige.

Vi anbefaler, at du skifter dit håndklæde hver dag eller hver anden.

5. Brug bomuldsundertøj

Nogle syntetiske materialer, såsom spandex, øger sveden i ens intime område. Det kan hjælpe bakterier og svamp med at vokse nemmere.

Det er også bedre at bruge naturligt bomuldsundertøj. Det bør heller ikke være for stramt. Det lader luften blive skiftet ud og udtører eventuelt fugt.

Det samme kan siges om bukser. Tætsiddende bukser hjælper ikke med fjernelsen af sved. De hæver også temperaturen. Med tiden øger det dannelsen af candida.

6. Kontrollér dit blodsukkerniveau

Kvinde der tjekker sit blodsukker

Der er et langt forhold mellem diabetes og svampeinfektioner. Når dit blodsukkerniveau er ude af kontrol, vokser svampen i din krop hurtigere. På samme tid har du større risiko for at lide af en infektion.

Naturlige behandlinger af en svampeinfektion

Hvis du døjer med en candida svampeinfektion, bør du huske at følge alle de ovenstående tips for at forebygge, at infektionen vender tilbage.

I mellemtiden er der her nogle hjemmebehandlinger, som du kan anvende til at bekæmpe det:

Yoghurt

At spise yoghurt er godt for dig. På grund af de probiotika, der er i dette mejeriprodukt, hjælper det din krop med at behandle flere former for svamp. Yoghurt kan også blive brugt til at undgå at få infektioner. Nogle kvinder vil også komme yoghurt på det berørte område som en udvordes behandling.

Brintoverilte

Dette kemikalie har evnen til at hele sår. Det gør det nyttigt, hvis man har et sår på grund af at have kløet sig. Det kan også behandle ethvert sår eller væv, der er skadet, på grund af en svampeinfektion.

Kom det enten på med en vatrondel eller sprøjt det på området. Hvis du ønsker noget, der er mindre barsk, kan du blande det med lige dele vand.

Naturlige urter

En masse forskellige naturlige urter

Det er især to typer te, som man bør drikke for at bekæmpe dette problem: Echinacea og kulsukker. Den førstnævnte har evnen til at styrke ens immunforsvarDen sidstnævnte kan lindre den brændende fornemmelse og kløen.

Du kan drikke dem hver dag, når du har en infektion.

Æteriske olier

Du kan også bruge de to anbefalede æteriske olier: Te træ olie og kokosolie. Glem ikke at fortynde dem med vand, før du bruger dem. Du kan også anvende en mere flydende olie, såsom mandel- eller olivenolie til at fortynde dem med.

De er glimrende til at bekæmpe svampeinfektioner i skeden. Efter bad bruges en vatrondel til at komme olien på. Vær sikker på at skylle bagefter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Borges, S., Silva, J., & Teixeira, P. (2014). The role of lactobacilli and probiotics in maintaining vaginal health. Archives of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1007/s00404-013-3064-9
 • Tariq Sadiq, S., & Hay, P. (2016). The vaginal microbiota in health and disease. In The Human Microbiota and Chronic Disease: Dysbiosis as a Cause of Human Pathology. https://doi.org/10.1002/9781118982907.ch16
 • Cassone, A. (2015). Vulvovaginal Candida albicans infections: Pathogenesis, immunity and vaccine prospects. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1111/1471-0528.12994

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.