Nyretuberkulose: Diagnose og behandling

For at kunne diagnosticere nyretuberkulose skal specialister se under et mikroskop. De har brug for at tage en prøve og isolere den for at kunne teste den.
Nyretuberkulose: Diagnose og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nyretuberkulose er en kronisk tilstand. Generelt forårsager bakterien mycobacterium tuberculosis det. Det kan skade begge nyrer, forårsage nyresvigt og endda døden.

Det begynder ofte i lungerne og sker for mange patienter med lungetuberkuloseMucobacterium tuberculosis  når nyrerne gennem blodet, direkte kontakt og lymfesystemet. Nyretuberkulose er faktisk den anden mest gængse form, foruden lungetuberkulose.

De første dele, der rammes af nyretuberkulose, er nyrerne, bitestiklen og prostata. Det kan dog ramme kønsorganerne også.

Symptomerne på nyretuberkulose

Nogle af de mest gængse symptomer er:

De fleste patienter har en positiv reaktion på tuberkulin. Derudover tester de også positivt for bacillus Koch i deres urin. For mænd er det som regel også forbundet med betændelse i bitestiklen. Det er ikke lige så gængst, men det er også forbundet med betændelse i prostata.

Diagnose

Tegning af nyrer viser nyretuberkulose

For at kunne diagnosticere nyretuberkulose, vil specialister være nødt til at se under et mikroskop. De skal tage en prøve og isolere den for at kunne teste den.

Mikrobiel diagnose

Diagnosen sker i tre trin:

 • Demonstrering af syre-alkoholbestandige baciller
 • Isolering af bakterien
 • Nogle gange bliver specialister nødt til at teste for at se, om det er følsomt overfor anti-tuberkulose medicin.

Derudover har disse bakterier brug for særlige farvningsteknikker for at kunne identificere dem. Dette skyldes, at de har mange lipider i deres cellevægge. Der vokser også langsomt. Specialister bliver derfor nødt til at dyrke bakterierne i 8 uger.

Farvning af bakterierne og at se på dem under et mikroskop er den nemmeste og hurtigste procedure. Det er faktisk som regel den første diagnose.

Tjek også denne artikel Alt om bredspektret antibiotika

Dyrkning og identificering af mykobakterier

Der er forskellige typer af kulturmedier: Faste radiometriske væsker, non-radiometriske og bifasiske væsker. Nutildags er de mest følsomme og hurtigste faste og væskemedier.

De mest effektive teknikker er lysis-centrifugering og radiometriske teknikker. Specialister bruger det faktisk til seriøse tilfælde af HIV og feber med ukendte årsager.

Nye teknikker til diagnose: Amplificering af DNA

Disse teknikker gør det meget hurtigt at diagnosticere. De laver millioner af kopier af bestemte dele af cellerne.

In vitro-følsomhedsundersøgelser

Derudover er der forskellige metoder til in vitro undersøgelser.

Patologiske diagnoser

De patologiske diagnoser består af at se på prøver under et mikroskop. Specialister får disse prøver ved at lave en biopsi.

Behandling af nyretuberkulose

Piller på bord

For at behandle dette, skal du sikre, at det ikke er resistent overfor bestemte typer medicin. Det er nemmere for din krop at udvikle resistens, hvis du ikke følger din behandling eller ikke følger skemaet nøje.

Derudover skal du følge behandlingen i et stykke tid for at forhindre, at det kommer tilbage. Den bedste måde at holde øje med din reaktion på behandlingen er ved at teste bakterierne.

Der er faktisk to grupper af medicin til at behandle nyretuberkulose. Disse grupper er baseret på, hvor godt de virker, og deres bivirkninger:

 • Første valg til at behandle indledende tilfælde:
  • Baktericider: Isoniazid, rifampicin
  • Bakteriostatisk: Ethambutol
 • Andet valg: Disse er mindre aktive og de har flere bivirkninger. Læger ordinerer dem til resistente former eller i specielle tilfælde. Nogle er dog svære at få fat i og kun trænede professionelle bør anvende dem. For eksempel er nogle af disse typer medicin:
  • Kanamycin
  • Amikacin

Du vil måske også være interesseret i: De iboende risici ved antibiotika

Bivirkningerne ved behandling af nyretuberkulose

De mest gængse bivirkninger er skade på leveren (hepatoksicitet). Dette kan faktisk ske fra at bruge isoniazid og rifampicin.

De milde bivirkninger er gængse. Hvis du oplever dem, behøver du ikke at stoppe medicinen. På den anden side kan de seriøse bivirkninger betyde, at du har brug for at stoppe med at tage medicinen eller ændre din behandling. De finder dog kun sted hos 3-5% af patienterne med kortvarig behandling.

Eksperter ved stadig ikke særlig meget om nyretuberkulose. Årsagen til forskellighederne mellem patienterne i udviklede lande og udviklingslande er stadig ikke kendte. Forskere har stadig brug for at studere denne tilstand mere i dybden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.