Ødelagte sjæle: Virkeligheden for psykisk misbrugte

Ødelagte sjæle kan spille to meget forskellige roller, men det vigtige er, at vi ved, hvordan man genkender dem, så vi kan hjælpe dem med at blive helbredt.
Ødelagte sjæle: Virkeligheden for psykisk misbrugte
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Mennesker med knuste sjæle har været sådan siden deres sjæl blev knust i en tidlig alder.

For eksempel kan folk, der har ødelagte sjæle var blevet misbrugt af deres forældre, de kan have modtaget en mangel på kærlighed eller endda ligegyldighed fra deres forældre.

Som årene går, begynder disse børn (nu ældre) at påbegynde ”modne” relationer. Men disse relationer lever ikke op til det, vi ofte læser i bøger eller ser i romantiske film.

Det hele startede i deres barndom og fortsatte i løbet af deres opvækst. Det store spørgsmål er, kan ødelagte sjæle repareres?

Er du klar over, hvordan du ønsker at leve?

Ødelagte sjæle kan have en varig effekt på psykisk misbrugte mennesker

Når misbrug opstår i et forhold er der en misbruger og et offer. Mange mennesker, der elsker offeret vil forsøge at få dem til at se sandheden. Dog vil de ikke åbne øjnene.

På grund af den vanrøgt og det misbrug i deres barndom, har deres ødelagte sjæle internaliseret visse aggressive adfærdsmønstre. En fornærmelse, et slag, et dårligt ord, eller en holdning, der ydmyger er eksempler på sådan adfærd.

Ødelagte sjæle oplever ikke noget nyt, selv om situationen er anderledes, og de kan have andre former for strategier til at tackle situationen.

Når de begynder at indse at intet er rigtigt, så de bliver bange.

De begynder at gøre oprør og modtage mere fysisk misbrug, som de forsøger at skjule med makeup eller falske historier, såsom at sige, at de faldt.

De er klar over, at det, de engang betragtede som ”normalt” er forsvundet. Nu ønsker de ikke at fortsætte med at leve på denne måde, men de ved ikke, hvordan de kommer ud af situationen.

De føler sig forvirret, bange, og hjælpeløse. Uden at være klar over, at de har fodret dyret i en længere periode, ved de ikke, hvordan de nu skal undslippe det.

To sider af samme sag

Selvom vi finder det svært at tro, så er både misbrugeren og offeret to sider af samme sag.

Begge led i deres barndom, selv om deres måde at manifestere denne lidelse på er meget forskellig.

  • Forsøget på at få magt over den anden: misbrugeren udøver den magt, der blev taget fra dem i deres barndom. De ønsker ikke at blive såret, og ønsker ikke at føle sig svage. Derfor skader de dem de elsker mest, som en af ​​de mest sårbare mennesker, de kender.
  • Behovet for at behage: offeret forsøger i stedet for at behage den anden person ved at acceptere dem og give dem kærlige ord. De føler, at de skal gøre alt godt og ikke svigte nogen. Hvis barnet ikke gør dette, så kan de blive udsat for store skæld ud.

Det store problem er, at alle ofre bliver en ødelagt sjæl. De finder nogen til at ødelægge, misbruge, forårsage skade på, true, og nogle gange endda dræbe.

Offeret har ingen ressourcer til at forsvare sig, da de aldrig har lært, hvordan man gør dette. Hvad de har lært meget godt, er at skjule deres følelser og at lide indvendigt.

Heldigvis er dette en cyklus, som du kan komme ud af med tålmodighed og determination.

Heling af ødelagte sjæle

Vi vil ikke benægte, at mange ødelagte sjæle aldrig kan blive helet. Alt, hvad der sker for os, når vi er unge påvirker os senere hen i vores liv.

Men hvis du har haft de rigtige mennesker i dit liv og har formået at hente styrke, fra hvor du ikke vidste, at du havde nogen og sætte spørgsmålstegn ved alt det, du har lært, herunder frygten som du føler, så har du håb .

Du kommer ud af det voldeligt forhold, som har været ødelæggende og smertefuldt, og som har gravet et hul i dit hjerte og din sjæl.

Du er kommet ud af denne situation, og nu er det tid til at begynde at gå nye veje. Omgiv dig selv med mennesker, der elsker dig vil være et vigtigt incitament. Du bør også søge professionel hjælp, der guider dig på en konkret og korrekt måde.

Skridt for skridt, roligt og langsomt, samler ødelagte sjæle de små stumper, som andre har ødelagt i dem, som de altid kan stykke sammen igen.

Det er klart, at der vil være revner og dybe spor i dem, der har oplevet overgreb i deres liv. Fordi det er svært at glemme disse ting. Desuden har alt, hvad vi har oplevet gjort os til dem vi er i dag.

Men det positive er, at det er vores chance for at blive bedre og tage noget fra denne erfaring samt til at komme videre selv med alle de ar, som vi har, som er resultatet af helede sår.

Mennesker med ødelagte sjæle kan komme videre. Du må ikke begå de samme fejl. Ændre opfattelsen af, hvad du engang troede var rigtigt og forkert.

Der er et før og et under i et hvert voldeligt forhold. Glem ikke, at der også er et efter, og det er en mulighed for at ændre alt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arruabarrena, M. I. (2011). Maltrato Psicológico a los Niños, Niñas y Adolescentes en la Familia: Definición y Valoración de su Gravedad. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2011v20n1a3
  • Gómez de Terreros, M. (2006). Maltrato psicológico. Cuad Med Forense. https://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100008
  • Rey Anacona, C. A. (2009). Maltrato de tipo físico, psicológico, emocional, sexual y económico en el noviazgo: un estudio exploratorio. Acta Colombiana de Psicología.
  • Bueno, A. (1997). El maltrato psicológico/emocional como expresión de violencia hacia la infancia. Alternativas: Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.1093/hmg/9.14.2175

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.