Sådan sørger du for at have en ren samvittighed

En ren samvittighed opnås ikke ved blot at respektere andre - du skal også lære at forsvare dine meninger og sætte grænser for at beskytte dit velvære
Sådan sørger du for at have en ren samvittighed

Sidste ændring: 03 juli, 2019

For at være en god kommunikator, er det ikke nok at snakke åbent. En person, der er i stand til at være selvhævdende, respektfuldt, men fast, vil nyde en roligere samvittighed. De vil have et mere ærligt og autentisk hjerte. I denne artikel vil vi snakke om hvordan du sørger for at have en ren samvittighed.

Der er dog noget forunderligt ved dette. Ifølge en undersøgelse fra  Save Journal, har kun 18% af befolkningen en høj score i selvsikkerhed.

Resten af os  “overlever” mere eller mindre, hvilket vil sige, vi vælger at observere, nikke, og forblive stille.

Fald ikke ind i en af disse ekstremer. Du behøver ikke at være den person, der aldrig taler lige ud af posen, som aldrig er tavs og altid snakker. Det er heller ikke sundt at bo i omgivelser af overgivelse, overensstemmelse, og stilhed.

Du har brug for, mere end noget andet, at lægge dit hoved på puden hver aften med ren samvittighed. At vide, at dine værdier og dine handlinger er i komplet harmoni.

Vi opfordrer dig til at tænke mere over dette i dag.

Hvordan man kan opnå ren samvittighed

Ifølge en interessant artikel i Psychology Today, søger 86% af befolkningen først og fremmest at undgå konflikter.

Alle forsøger at leve i balance for at blive accepteret. Du accepterer ubehagelige adfærd eller holdninger for at undgå flere problemer, for at undgå at føle dig stresset, når du er omkring bestemte personer eller pludselig finde dig selv afvist af dem omkring dig.

Disse adfærdsmønstre er normale både blandt familiemedlemmer og på arbejdspladsen. Du udholder din fars temperament. Du accepterer ukloge ord fra din fætter. Du ser igennem fingre med den kollega der hele tiden taler dårligt om dig bag din ryg.

Til sidst kommer du til at tolerere det hele så meget, at uden at vide det, så har et kæmpe bjerg opbygget sig. Dette bjerg reflekterer tilbage, hvad du er blevet til: en person, som forholder tavs og tillader ting.

Anbefalet læsning efter “Sådan sørger du for at have en ren samvittighed”:

Min samvittighed er vigtigere end andres mening

Lad os se på, hvordan man bedre kan håndtere disse situationer.

2 marionetter

Alt har en grænse, og det er et spørgsmål om værdighed

Intet vil ske, hvis du ser din irriterende fætter – og kan håndtere ham – bare en gang om året. Der vil heller ikke være et problem, hvis din fars iltre temperament blot er en sjælden ting. Han kan muligvis genkende sine handlinger og ændre dem til noget mere passende.

  • Men hvis disse og andre adfærdsmønstre bliver gentaget, og allerede påvirker din værdighed og dit selvværd, så er det tid til at handle.
  • Alle har en grænse. Nogle mennesker kan tåle visse ting, mens andre “flipper ud” ved den mindste provokation.
  • Sæt ikke din grænse på linje med smerte eller ødelæggelse. Hvis noget generer dig, så er det din grænse; dette er hvor du trykker på den røde knap for at skride til handling.

Vær stærk og objektiv i, hvad du ikke kan lide eller hvad der generer dig

Det handler ikke om at forsøge at såre en anden person. Og du behøver heller ikke at græde eller bruge dårlige manerer. Du behøver dog at være direkte.

“Jeg kan ikke lide at du taler om mig bag min ryg. Det viser en mangel på respekt, som jeg ikke vil tolerere. Hvad du laver er ikke noget, som modne, respektfulde mennesker gør. Sæt en stopper for det og spred ikke løgne.”

“Jeg ønsker ikke at gøre alt, hvad du beder om, og det kan jeg heller ikke I. Jeg vil hjælpe dig, når du er i nød, men nogle gange misbruger du mit venskab uden at respektere mig eller tænke på mig.”

  • Læg også mærke til et andet aspekt af dette. Hvordan andre mennesker reagerer på, hvad du siger, der ikke er dit ansvar.
  • Hvis de tager det dårligt eller bliver fornærmet, vil de i sidste ende acceptere det, og du vil have vist din grad af personlig modenhed.
Kvinde med fugle

Det at forsvare dine egne værdier går imod, hvad du har lært

Tro det eller ej, du lever i en kultur, der mener, at mennesker, der forsvarer sig selv, er egoistiske. At fortælle sandheden betyder nogle gange, at man bliver anset som værende egoistisk.

Du bør vide, hvordan man skal fortolke og forstå denne kontekst og situation. Det er dog klart, at vi ikke altid har lært at stå ved os selv og elske os selv.

  • Følelsesmæssig intelligens er noget, der ikke undervises i skolerne.
  • Derhjemme antager mange, at det er en opgave for dine forældre. Alt for mange børn lærer at tale om deres følelsesmæssige behov gør dem svage.
  • Det er bedre at græde i hemmelighed, fordi “at skjule, hvad der sårer dig gør ingen skade” på andre mennesker.

Disse er måder at tænke på, som skal nedbrydes så hurtigt som muligt.

  • For at leve med god samvittighed, er du nødt til at forsvare dit område, dine værdier, og dine rettigheder. Der vil altid være en tid, hvor du har brug for at reagere mod noget eller nogen. Mange mennesker er vant til at overmande andre og være egoistiske.

Du skal lære at altid optræde med respekt, men samtidig forsvare dine grænser. Altid gøre og sige hvad du føler uden at beskadige andre, men beskytte dig selv.

Ingen kan gøre det bedre end dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.