Øger kaffe appetitten?

Øger kaffe appetitten? Eller sker der mon det stik modsatte? Læs med her og bliv overrasket!
Øger kaffe appetitten?

Sidste ændring: 05 december, 2018

Sult og appetit styres af komplekse systemer og kan nemt blive påvirket af kosten. Derfor giver det mening, at også kaffe har noget at skulle have sagt. Har den mest populære drik i verden mon virkelig indflydelse på vores sult? Mange mennesker bruger  kaffe   til at kontrollere deres   appetit. Kaffe giver energi, og gør dig mere vågen. Det forbedrer endda din fysiske ydeevne og så mener nogle, at det undertrykker appetitten. Men er det nu også rigtigt? Måske øger kaffe appetitten? Find ud af det her!

Kaffe – den mest populære drik

Kop kaffe og smaakager

 

Kaffe er en forunderlig drik med 1000 forskellige komponenter, hvoraf koffein bare er én af dem. Derfor er det meget spændende, at undersøge, hvad kaffe gør ved kroppen, og særligt hvad den gør ved appetitten. Appetitten er i virkeligheden et udtryk for, hvor sulten man føler sig, og det bliver styret af hormoner som YY og GLP-1. Derudover et det interessant at se på, om kaffedrikkere har et højere eller lavere faktisk energiindtag end dem, der ikke drikker kaffe.

Øger kaffe appetitten?

Der findes ikke afgørende beviser for, om kaffe gør dig sulten eller ej, men Matt Schubert, der forsker i emnet, mener, at der er en sammenhæng mellem kaffe og mæthedsfølelse, i stedet for at kaffe øger appetitten.

Kaffekop

To kopper kaffe gav Schuberts forsøgspersoner en mæthedsfornemmelse, som dem, der drak koffeinfri kaffe eller slet ingen kaffe, ikke oplevede.
Det faktiske energiindtag for dem, der drak kaffe, var desuden 350 kJ lavere end dem, der drak et placebo.

Det kunne tyde på, at det er koffeinen i sig selv, der har denne sultnedsættende egenskab. Der var nemlig også nogle af forsøgspersonerne, der drak koffeinfri kaffe, og deres appetit og faktiske energiindtag forblev uændret. Dog er det ifølge Schubert for tidligt at drage konklusioner.

Det lyder som gode nyheder for vægttab, men før du kaster dig ned på den nærmeste café for at skylle kaffe ned, så husk, at sådan noget som cappuccino og cafe latte er meget fedende. Det nytter ikke noget, at kontrollere sin sult med en kaloriebombe.

 

Dampende kaffe

Det viser tidigere forskning:

  • Et andet forsøg omkring koffein viste, at ren koffein reducerede energiindtaget med  22%  en halv time efter for mænd, men ikke for kvinder.
  • Et andet studie viste, at kaffe ikke har nogen beviselig effekt inden for de første tre timer. Til gengæld kan stærk koffeinholdig kaffe reducere energiindtaget over en hel dag for overvægtige personer.
  • Et tredje forsøg undersøgte ikke energiindtag, men fandt til gengæld ud af. At koffeinholdig kaffe reducerede appetitten og forøgede niveauet af mæthedshormonet, YY.

 

Det kan være, at koffeinen påvirker hjernen på samme måde som dopamin og serotonin. Disse neurotransmittere er stærkt forbundne med appetitten, så det kan være, at kaffe på en eller anden måder deler den samme forbindelse. Det er dog udelukkende spekulationer indtil videre. Forhåbentligt bliver emnet undersøgt nærmere i fremtiden.

Der er mange andre grunde til at drikke kaffe, for eksempel at kaffe har en masse antioxidantersom er gode for din sundhed. På den anden side er kaffe ikke nogen mirakelkur. Det er en fin lille tilføjelse til din kost, men det nytter ikke at stole på, at en kop kaffe er alt, der skal til for at blive sund og smide de ekstra kilo.

Der er også mange andre faktorer, der styrer din sultfølelse, for eksempel hvis du springer morgenmaden over, overspiser, keder dig eller er angst eller stresset. Sultfølelsen styres også af hormonelle forandringer i forbindelse med for eksempel graviditet eller menstruation.

Har du nogensinde tænkt over om kaffe øger appetitten eller ej?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.