Sådan kan du drikke kaffe på en sund måde

Erstat ikke din morgenmad med kaffe, da det kun giver en falsk mæthedsfornemmelse. Din krop har brug for brændsel for at komme i gang hver dag, og det får den fra frugt, kornprodukter og mælkeprodukter.
Sådan kan du drikke kaffe på en sund måde
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Alle mener noget forskelligt, når det kommer til kaffe. Nogle insisterer på, at det er sundt, mens andre er overbeviste om det modsatte. Videnskaben kan ikke give et klart svar, men meget tyder på, at det afhænger af dit forbrug: Hvor mange kopper, du drikker om dagen, koffeinindholdet og, om du bruger kaffe for at øge din arbejdsindsats. Lær mere om sundere måder at drikke kaffe på i den følgende artikel.

Hvad skal du vide om kaffe?

Du har sikkert læst meget om denne mørke drik med sin specielle og dybe lugt. Du kan drikke en kop kaffe med din nye date, eller sætte en kande over, så du kan holde dig vågen til din yndlingsfilm i nat. Kaffe er blevet en del af vores kultur.

Kaffe indeholder koffein, et stof der stimulerer centralnervesystemet, hvilket mindsker træthed og udmattelse. Det lyder godt, tænker du måske, især hvis du ofte har travlt på arbejdet eller har et stresset liv. Ifølge nogle undersøgelser, gør kaffe det nemmere for dig at studere og huske informationer. Men som enhver anden stimulant, kan kaffe være skadeligt i længden.

Kaffe øger din puls, irriterer mavevæggen og får dig til føle dig mere vågen og opmærksom. Nogle undersøgelser tyder på, at det også kan reducere din appetit.

Kop kaffe med kanelstaenger

Fakta om kaffe

Generelt har et moderat indtag af kaffe (op til fem kopper om ugen) ikke nogle seriøse, negative konsekvenser for din krop. Overdrevne kaffedrikkere har tendens til at udvikle en tolerance overfor kaffens alkaloider, præcis ligesom med enhver anden medicin. Derfor vil en person, der drikker to eller flere kopper om dagen være meget mindre påvirket af drikken, end en der ikke er vant til at drikke det.

Hvis du, udover at drikke kaffe, ryger, ikke dyrker motion, spiser meget fastfood og har en stillesiddende livsstil, er du mere tilbøjelig til at lide af seriøse sundhedsmæssige konsekvenser, ikke kun på grund af kaffen, men på grund af en kombination af risikofaktorerne.

Det er også værd at bemærke, at patienter med anæmi eller mennesker der indtager en fuldstændig vegetarisk eller vegansk kost, ikke bør drikke for meget kaffe fordi, det ligesom te, afholder kroppen fra at absorbere lige så meget jern. Andre fødevarer, der kan have den samme effekt, er chokolade og Cola. Kaffe kan også reducere dit optag af calcium, hvilket er grunden til, at vi ikke anbefaler denne drik til mennesker med knogleskørhed eller brækkede knogler eller tænder.

Kop kaffe der bliver skaenket

Sundere måder at drikke kaffe på

Føler du, at du er afhængig af kaffe, og har du brug for mere og mere for at holde dig vågen og forblive opmærksom? Drikker du mere end fire kopper stærk, sort kaffe om dagen? Har du nogle af de andre risikofaktorer, som vi nævnte ovenover? Hvis dette er tilfældet, skal du være særlig opmærksom på disse råd. Sådan drikker du kaffe å en sundere måde:

 • Undgå at bruge mælk, fløde eller for meget sukker i kaffen. Brug i stedet et par dråber skummetmælk, stevia eller rørsukker. Dette vil mindske dit kalorieindtag.
 • Erstat ikke din morgenmad med kaffe, da det kun giver en falsk mæthedsfornemmelse. Din krop har brug for brændsel for at komme i gang hver dag, og det får den fra frugt, kornprodukter og mælkeprodukter.
 • Hvis du er godt hydreret (med vand, naturlige frugter og urtete), vil du føle dig mindre træt og stresset og derfor ikke føle behov for at drikke kaffe så ofte.
Kop kaffe

Flere sunde måder at drikke kaffe på:

 • Du bør også sørge for at få nok hvile, så du kan stoppe med at drikke så meget kaffe. Hvis du har følt dig meget bekymret eller irritabel på det sidste, eller har været i et dårligt humør eller oplever søvnløshed, så kan det være denne drik har en negativ effekt på dig.
 • Erstat kaffe med naturlig te eller med koffeinfri kaffe. Disse drikke vil have en meget mere positiv effekt og gøre dig rolig og afslappet.
 • Hvis du lider af forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, nyreproblemer, anæmi, fedme eller er gravid, så anbefaler vi at undgå indtagelse af kaffe eller reducere dit indtag til så lidt som muligt.
 • Drik ikke kaffe sammen med antidepressive medikamenter eller cigaretter, fordi disse kombinationer kan give stærke hovedpiner, højt blodtryk og migræner.
 • Vælg økologisk kaffe. Det er måske en smule dyrere, end det normale produkt du køber i supermarkedet, og det kan også være, du bliver nødt til at gå i en specialforretning, men forskellen på denne naturlige udgave og den industrielle udgave af kaffe er enorm. Økologisk kaffe behandles ikke med pesticider eller herbicider, hvilket betyder, at det er meget bedre for dit helbred. Ydermere er økologiske kaffebønner større, hvilket hjælper miljøet.
Kafeboenner og kaffepulver

Flere sunde måder at drikke kaffe på:

 • Vælg mørke, ristede kaffebønner. Disse bønner har et højere indhold af antioxidanter i forhold til normale ristede bønner. De er en smule stærkere end traditionelle kaffebønner, men du kan bare bruge en smule mindre til at lave din kop kaffe.
 • Invester i en kaffemaskine. På den måde vil du få mest ud af bønnerne du har købt, spare penge og undgå affald. Brug destilleret vand til at lave din kaffe for at undgå at tilføre nogen kemikalier. Du kan også købe en kaffekværn for at kværne dine bønner selv.
 • Vælg grøn kaffe. Denne version af kaffe har opnået stor popularitet på det sidste, fordi det ifølge eksperter på emnet har egenskaber, der hjælper med vægttab. Denne type kaffe er ikke en anden plante; den kommer fra de samme bønner, men er ikke blevet ristet og har stadig den oprindelige grønne farve. Disse bønner er gode til at fjerne fedt, reducere mængden af frie radikaler i din krop og mindske forekomsten af appelsinhud. Plus de får dig til at føle dig mæt, hjælper med at kontrollere type II sukkersyge og tilbyder meget “naturligt” energi.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.