Ønsketænkning: Hvad er det, og hvad er konsekvenserne?

Ønsketænkning får os til at træffe beslutninger baseret på vores ønsker snarere end på beviser. Find ud af, hvordan det påvirker os i denne artikel.
Ønsketænkning: Hvad er det, og hvad er konsekvenserne?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 20 april, 2023

Vi ønsker alle at tro, at vores holdninger er baseret på logiske kriterier, og at vi er realistiske og rationelle, når vi træffer beslutninger. Men sandheden er, at vi er forudindtagede og ofte forfalder til såkaldt ønsketænkning.

Det sker, når vi klamrer os til den mulighed, der behager os mest, som passer os bedst, og vi tilsidesætter realisme og beviser. Det føles godt at tro på, at vores ønsker er mulige, at virkeligheden er i overensstemmelse med vores forventninger. Det kan dog have ubehagelige konsekvenser.

Hvad er ønsketænkning?

Ønsketænkning er tænkning baseret på følelser, ønsker og illusioner snarere end på beviser. Man kunne forvente, at vi, når vi danner os en mening, ville gøre det på grundlag af fakta og argumenter. Og at vi, når vi træffer en beslutning, ville være i stand til at analysere de forskellige muligheder og løse dem realistisk.

Men når ønsketænkning sætter ind, sker dette ikke. Tværtimod holder vi fast i den idé, der behager os, og den mulighed, der får os til at føle os godt tilpas. Vi lukker af for alle modsatrettede beviser.

For bedre at forstå dette koncept skal vi huske på, at det er baseret på følgende parametre.

En aktiv fantasi

Fantasi er menneskets evne til at skabe mentale scenarier i mangel af konkrete fakta til støtte for dem. I vores indre verden kan vi generere billeder af alle slags, og vi kan blande os mellem forskellige perspektiver og løsninger på en situation.

Når vi er underlagt ønsketænkning, genskaber vi situationer, der passer til vores forventninger, og udelader alle de andre, der ikke passer til vores forventninger. Vi værdsætter kun de muligheder, der ville give et positivt resultat.

Glad kvinde sidder på græsplæne

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kreativ visualisering: Hvad er det?

Følelser

I stedet for at vende sig til rationalitet er tankeprocessen i dette tilfælde baseret på følelser. Hvad ville få mig til at føle mig godt tilpas? Så er det det, der er virkeligt. Det er det, der er noget værd, og alt andet har ingen plads i mit sind.

Begær

Denne kognitive bias opstår, når vi sætter ønsket i centrum for tankeprocessen. Jeg har et på forhånd fastsat mål. Jeg former mine overbevisninger, meninger og beslutninger for at passe til dette. Selv om beviserne er imod det. Kort sagt tror jeg, at noget er sandt, bare fordi jeg ønsker det.

Hvordan påvirker ønsketænkning os?

Sandheden er, at det ikke altid er negativt at tænke, danne meninger og træffe beslutninger på baggrund af vores følelser og ønsker. Der er visse omstændigheder, hvor det kan være til vores fordel.

Når vi f.eks. tænker positivt om et barn (f.eks. at det er meget intelligent), er det sandsynligt, at vi vil give det den rette stimulering og de rette muligheder for at videreudvikle dets intellekt. Det vil opfylde vores oprindelige opfattelse. Dette er den såkaldte Pygmalion-effekt.

Det samme kan ske i vores forhold som par. Man har set, at hvis vi vælger at forvente det bedste af vores partner, er det muligt, at forholdet vil blive bedre eller mere tilfredsstillende, fordi vi handler ud fra denne tro og fremmer et klima af positive udvekslinger.

På samme måde kunne placeboeffekten være et godt eksempel på, hvordan denne illusoriske tænkning gavner os. Hvis en person vælger at tro, at en bestemt pille vil kurere hans/hendes lidelser, kan det ende med, at han/hun får det bedre.

Tanken er ikke blevet dannet på baggrund af beviser, men ud fra et ønske (om at blive helbredt) og en mulighed, der behager. Resultatet har dog været positivt.

Læge med pilleæske, hvor der står placebo

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vågen på grund af bekymringer? 6 tips til at håndtere det

Konsekvenserne af ønsketænkning

Konsekvenserne er dog ikke altid gunstige. Faktisk kan de være skadelige og farlige.

Ønsketænkning kommer ikke ud af det blå. Ligesom så mange andre kognitive fordomme er den frugten af evolutionen.

Tidligere gjorde disse mentale genveje det muligt for vores medmennesker at overleve. Derfor er de stadig til stede i os. I dag kan de imidlertid skade os i et helt andet miljø.

I dette tilfælde kan ønsketænkning føre til, at vi træffer dårlige beslutninger og indtager ufleksible og irrationelle holdninger. Der er mange eksempler herpå:

  • Blind støtte til et politisk parti, idet man fuldstændig benægter dets fejltagelser og ignorerer dets dårlige handlinger.
  • Vi undgår at søge lægebehandling ved at holde fast i den tro, at vi er raske (eller snart vil blive det), blot fordi vi ønsker det.
  • At træffe en dårlig forretningsbeslutning, fordi vi er drevet af følelser frem for beviser for risiko.
  • At tro, at vi er meget gode til vores job eller en bestemt færdighed, får os til at slå os ned i en opdigtet virkelighed og ikke stræbe efter at forbedre os.
  • At blive i giftige og skadelige forhold ved at holde fast ved tanken om, at den anden person er ved at ændre sig eller snart vil ændre sig.

Kort sagt kan denne måde at udarbejde tanker på, som er langt fra beviser og understøttet af begær, føre os til meget komplicerede situationer med alvorlige konsekvenser. Derfor er det vigtigt, at vi bliver opmærksomme på tankens bedrag. Vi skal vide, hvordan vi kan være logiske og realistiske, når vi træffer beslutninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Matute, H. (2019). Ilusiones y sesgos cognitivos. Revista Investigación y Ciencia. Disponible en: https://www.investigacionyciencia.es/files/34180.pdf
  • McNulty, J. K., & Karney, B. R. (2004). Positive expectations in the early years of marriage: Should couples expect the best or brace for the worst?. Journal of personality and social psychology86(5), 729.
  • Rosenthal, R., & Jacobson, L. (1968). Pygmalion in the classroom. The urban review3(1), 16-20

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.